Cyklista Zdeněk Štybar na trati závodu Paříž-Roubaix

Cyklista Zdeněk Štybar na trati závodu Paříž-Roubaix | foto: Tim de Waele

Loňský skandál na přejezdu vedl organizátory Paříž-Roubaix ke změnám

  • 11
Loňský incident na železničním přejezdu přiměl pořadatele nedělní cyklistické klasiky Paříž - Roubaix upravit start tak, aby peloton tentokrát „nepotkal“ žádný vlak.

Po konzultaci s představiteli francouzské státní železniční společnosti SNCF odstartuje závod později oproti původnímu plánu.

V loňském ročníku několik cyklistů z přední části pelotonu nerespektovalo stažené závory na přejezdu u Wallers zhruba 87 kilometrů před cílem, prokličkovali mezi nimi a jeli dál. Vysokorychlostní vlak projel jen pár sekund poté, co koleje opustil poslední z nich.

Podobné jednání se trestá diskvalifikací, pořadatelé ale čelní skupinu jen zpomalili a nechali jezdce, které vlak zdržel, vedoucí závodníky dostihnout.

Počínání cyklistů se nelíbilo ani Mezinárodní cyklistické unii, francouzské dráhy tehdy podaly trestní oznámení na neznámé osoby.

Letošní start 257,5 kilometru dlouhého závodu proslulého náročnými úseky po kočičích hlavách byl v Compiégne původně naplánován na 10:20 SELČ. Jízdní řád železnice si vyžádá změnu.

„Teď by se mělo startovat v 10:40. Záleží to na počasí (které ovlivní rychlost pelotonu). Když budou špatné podmínky, odstartujeme v 10:30, když bude krásně, tak v 10:50,“ uvedl ředitel závodu Thierry Gouvenou.

V loňském ročníku obsadil druhé místo Zdeněk Štybar, na startu toho letošního nebude jeho jediný přemožitel John Degenkolb z Německa. Ten byl v lednu jedním ze šesti cyklistů, které srazila nepozorná řidička, a dosud není schopen závodit.

Hlavním favoritem bude vítěz nedělního závodu Kolem Flander, slovenský mistr světa Peter Sagan.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa