Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Vyhnat krtky, posílit bezpečnost a cyklokrosové MS v Táboře může začít

  • 2
Zničit krtka. Tuhle hlášku z jednoho dílu slavného animovaného seriálu si teď možná opakují organizátoři cyklokrosového mistrovství světa v Táboře.

Měli teď řešit sníh na trati nebo aby byl dostatek piva pro žíznivé belgické fanoušky, kteří už se hrnou na Tábor. Místo toho tým Čestmíra Kalaše, šéfa cyklokrosového mistrovství světa, bojuje s krtky.

Hrabaví hmyzožrouti si oblíbili nejodlehlejší část okruhu a uprostřed trati, po níž se zítra a v neděli pohrnou cyklokrosaři, budují své hromádky. „Když na cestě leží 15 centimetrů hlíny, není to pro cyklisty to nejlepší,“ říká Kalaš.

Pořadatelé zatím vše napravili, ve čtvrtek ráno ale na trať vyrazila inspekce UCI a přišla nová kritika: Tak tohle je vážně problém! „Ti blbci to zase zryli,“ zlobil se šéf organizátorů a do závodu delegoval jednoho ze svých lidí, který má krtčí výtvory průběžně likvidovat. „Nejsme vrazi krtků, ale krtina se prostě musí odstranit.“

Byl to snad poslední detail velké skládanky. Před rokem začal šampionát připravovat tým tří lidí, předposlední týden před jeho startem nastoupila už parta 300 dobrovolníků.

Osm kilometrů zábran vystavěli podél okruhu, nebezpečná místa, hlavně kolem občerstvení, posílili. „To aby nedošlo ke konfliktu jako v Belgii, kde diváci chladili závodníky pivem.“

Brian Cookson, šéf UCI, teď chválí: „Krásná a extrémně náročná trať. Nikdy nevíte, jak to tady dopadne.“

Kalaš věří v úspěch. Závodníků i organizace. I když Zdeněk Štybar, největší cyklokrosová star současnosti, účast odřekl, forma Kateřiny Nash se promítla do 7 tisíc prodaných vstupenek.

„Ale největší nápor čekáme až o víkendu u pokladen,“ tvrdí Kalaš. Sobotní závod žen je za 250, nedělní elitní za 400 korun. „Snad jednou budeme jako v Belgii, kde přijde na šampionát 50 tisíc diváků,“ sní šéf táborského mistrovství. „Letos jich u nás čekám celkem k 25 tisícům.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa