Klid a zkušenost. Taktickou bitvu vyhrál z úniku Costa, Evenepoel sbíral body

  13:28aktualizováno  18:14
Rychlá etapa s pomalým závěrem. Pořádně zamotanou bitvu přinesl 78. ročník Vuelty ve svém patnáctém pokračování. Před dnem volna se podle předpokladů ujaly útoky uprchlíků. Do úniku se znovu vydal Remco Evenepoel z Quick-Stepu, jenž však na trase vyplýtval spoustu sil a mimořádně takticky svázaného finiše se neúčastnil. Z prvenství se díky až chladnému přístupu raduje Rui Costa (Intermarché). V čele celkového pořadí dál bez problémů zůstává Sepp Kuss (Jumbo Visma).
Portugalský cyklista Rui Costa z Intermarché vítězí v 15. etapě Vuelty.

Portugalský cyklista Rui Costa z Intermarché vítězí v 15. etapě Vuelty. | foto: Profimedia.cz

„Od začátku sezony jsem začínal v dobré kondici, vážně skvěle jsem se připravil i na Vueltu,“ pravil v cíli Costa.

Už šestatřicetiletý Portugalec připojil etapový triumf ke třem hodně vousatým vavřínům na Tour de France z let 2011 a 2013, kdy se stal také mistrem světa.

Vuelta 2023, 15. etapa

Online reportáž

V neděli prokázal ohromnou zkušenost. Nijak jej nerozhodila společnost třiadvacetiletého Santiaga Buitraga (Bahrain) a sedmadvacetiletého Lennarda Kämny (Bora).

Zatímco první jmenovaný nadějně nastupoval v posledním kopci, zbylé duo si jej dojelo ve sjezdu. Čtyři kilometry před cílem následně zase zabral německý cyklista s perfektními časovkářskými vlohami. Ten si při vysokofrekvenčním šlapání i vytvořil nadějný náskok, jenže pak spadl v jedné ze zatáček.

„Bylo to ode mě vážně hloupé a riskantní, neměl jsem šanci tu zatáčku v takové rychlosti vybrat. Prováhal jsem tu největší šanci, je to škoda,“ říkal Kämna.

Podívejte se na poslední kilometr 15. etapy Vuelty:

Poslední větu opakoval také Buitrago, mladý Kolumbijec ale vzápětí ocenil Costovo počínání.

Až se zdálo, že v tandemu s pozdějším vítězem etapy na Kämnu čekají. Jenže tak to zjevně nebylo, závěr výrazně ovlivnila taktika. Costa se i na svého konkurenta při neskutečně pomalém tempu vztekal.

Přitom sám nikam nespěchal: „Já věděl, že sjezd může být nebezpečný a Kämna jel takovou rychlostí, že musel spadnout. My pak oba taktizovali, takže on se vrátil. Nicméně na závěr jsem si věřil.“

Portugalský cyklista Rui Costa (Intermarché) svádí sprinterský souboj v cíli patnácté etapy Vuelty s Němcem Lennardem Kämnou z Bory (vpravo).

Ještě aby ne. Ze zmíněného tria, které spolu nakonec pomalinku mířilo i do cíle těsně před skupinou pronásledovatelů, byl rodák z přístavního městečka Póvoa de Varzim jezdcem s nejlepším finišem. V závěru tak navrátilce z Bory o kousek porazil.

„Přijel jsem s cílem vyhrát etapu. Pro nás je to vážně velká odměna za tu dřinu, kterou jsme tady odváděli. Dosud se nám na letošní Vueltě moc nedařilo, takže jsem šťastný za sebe i za tým,“ usmál se Costa.

Portugalský cyklista Rui Costa z Intermarché si vychutnává vítězství v patnácté etapě Vuelty.

Zmíněnou skupinu pronásledovatelů mimochodem táhl Evenepoel, jehož motivace pro poslední boj v Pyrenejích zůstala poněkud nejasná.

Belgičan v puntíkatém dresu totiž hned od startu útočil, aktivitu opakovaně vyvíjel i během úniku. Nakonec ale jen sbíral body do soutěže o krále hor, etapový triumf nechal stranou. S náskokem 32 bodů alespoň drží jednoznačné vedení ve vrchařské klasifikaci.

Belgický cyklista Remco Evenepoel (Quick-Step) zdraví po 15. etapě diváky v puntíkatém dresu pro nejlepšího vrchaře Vuelty.

V celkovém pořadí se žádně významné změny neodehrály.

Oba čeští zástupci dojeli mimo hlavní balík. Jan Hirt (Quick-Step) na 110. místě, Michal Schlegelem (Caja Rural) ještě o dalších 43 příček níže na předposlední pozici.

Po dni volna pokračuje závod v úterý v Kantábrii rovinatou etapou s prudkým závěrečným výšlapem do Bejesu.

Jak se vše odehrálo

Velká šance pro únik. Po dvou náročných zkouškách se peloton loučí s Pyrenejemi. Jezdci před dnem volna okusí ještě jednou kopce na baskickém severu Španělska. Etapa startující z Pamplony přináší velkou šanci potenciální skupině uprchlíků. Favorité v celkovém pořadí se nejspíš pošetří před závěrečným týdnem.

Profil 15. etapy cyklistické Vuelty

Bez odpočinku. Jenže zájmy všech týmů se tříští a balík nenechává nikoho odjet. Za první hodinu cyklisté v tuhém boji najedou hned 47,5 kilometru. Už od startu je hodně aktivní i sobotní vítěz Evenepoel, jemuž se však také nedaří odtrhnout.

Tohle už neudrží. Zlom nastává po šedesáti kilometrech etapy, kdy se unavený peloton nestačí držet hyperaktivních jezdců. Zejména pak Evenepoela, kterého postupně doplňují další konkurenti. Belgičan v puntíkatém si bere tři body na vrcholu Puerto de Lizarraga.

Boj o únik ve stoupání na Puerto de Lizarraga:

Aktivní favorité. Postupně zpomalující balík při zuřivé přetahované ve stoupání na chvíli opouští také skupinka největších favoritů kolem Kusse. Kolega muže v červeném Jonas Vingegaard nahání Marca Solera (UAE), k dalším nástupům nedochází a ti nejlepší se tak vrací do nejpočetnější družiny.

Jiná forma boje. V sobotu jel Evenepoel ve dvojici se spolupracujícím Romainem Bardetem (DSM), tentokrát ví, že jej čeká mnohem hůře čitelné klání o etapový vavřín. Přidává se k němu nakonec čtrnáct dalších vyzyvatelů. Tohle bude ohromná lopota, zřejmě výrazně víc svázaná strategií. Navíc výhoda oproti balíku neleze přes tři minuty.

Přesné složení patnáctičlenného úniku:

Spolupráce. Tempo, které drží uprchlíky zkrátka, v hlavním poli udává jako obvykle Jumbo Visma. Zhruba padesát kilometrů před cílem se k nizozemské stáji připojuje belgický Alpecin. Motivace je jasná, pomoct vrchnímu sprinterovi Kadenu Grovesovi k výhře i k zelenému dresu. A náskok vedoucí patnáctky dál upadá.

Nevyhnutelné odtrhnutí. Zatímco v početné skupině spolupráce funguje, mezi uprchlíky tomu tak opravdu není. A proto v prvním výšlapu na Puerto de Zuarrate útočí Chris Hamilton (DSM). Hodně aktivní je i Buitrago (Bahrain), na nějž reaguje Evenepoel a asi kvůli puntíkatému trikotu vydává hodně sil.

Ten dres chci! Koneckonců i přes vrchol přejíždí jako první a na konto vrchařské soutěže zapisuje dalších pět bodů. Odstup navíc roste přes tři minuty a vedoucí skupinka se zužuje jen na deset borců. Znovu se zvedá Hamilton a je to opět Evenepoel, který kontruje. Mezitím padá Geraint Thomas (Ineos), avšak naštěstí pokračuje dál.

Potlučený Geraint Thomas po pádu:

Souboj vrcholí. O zelený trikot zřejmě belgickému mladíkovi až tak nejde, a tudíž mu nevadí, že pro dvacet bodů míří Grovesův parťák Jimmy Jansens. Ten následně pokračuje ve vysoké kadenci, ale dohání jej Costa s Buitragem, kteří jedou sami. Zhruba dvacet sekund před Evenepoelem a spol.

Pevné nervy. Když se odstup blíží k půlminutě, vypadá to pro duo na čele velmi nadějně. Tandem ještě rozšiřuje neúnavný Kämna, jenž také útočí, vzápětí jej ale přebíjí Buitrago. Kämna ho s dalším atakem střídá ve sjezdu, leč padá do trávy. I když se ještě vrací do hry, na klidného Costu, který se jen jako „onen třetí směje“, ve sprintu nestačí.

Vuelta 2023

15. etapa (Pamplona - Lekunberri, 156,5 km)

1. Costa (Portug./Intermarché-Circus-Wanty) 3:30:56, 2. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe), 3. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) oba stejný čas, 4. Evenepoel (Belg./Soudal- Quick Step), 5. Kron (Dán./Lotto-Dstny), 6. Rubio (Kol./Movistar) všichni -2, ...110. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -11:47, 153. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -20:24.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 54:38:42, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:37, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -1:44, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -2:37, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:06, 6. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -3:10, ...47. Hirt -1:30:52, 113. Schlegel -2:39:39.

Autor:
  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi si doma zahrají o medaile

10. května 2024,  aktualizováno  23.5 23:11

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

USA - Česko 0:1. Zvládnuté čtvrtfinále, rozhodl Zacha, národní tým držel Dostál

23. května 2024  22:44,  aktualizováno  23:12

Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile. Spojeným státům americkým...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  22.5

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

Klukům fandím, říká Král. Zdařilá sezona mu k MS nepomohla, teď myslí na NHL

25. května 2024  10:25

Sezonu ve finském Lahti měl blanenský rodák Filip Král tak povedenou, že minimálně v pozvánku do...

Arniel ve Winnipegu nahradí končícího Bownesse na pozici hlavního trenéra

25. května 2024  9:44

Scott Arniel povýšil u hokejistů Winnipegu na místo hlavního trenéra a u týmu nahradí Ricka...

Rangers srovnali stav série s Floridou, gólem v prodloužení rozhodl Goodrow

25. května 2024,  aktualizováno  9:34

Po úvodním nezdaru hokejisté Rangers zabrali a srovnali stav finálové série Východní konference NHL...

Chlapci, zpomalíme a počkáme. Když Thomas upadl, Pogačar ukázal fair play

25. května 2024  9:06

Sappada (Od našeho zpravodaje) V sobotu, na trase poslední horské etapy Gira, „oslaví“ Geraint Thomas své 38. narozeniny. „A věřte...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...