Evenepoelův skvostný návrat. Po úniku získal etapu i puntíkatý dres

  13:17aktualizováno  18:01
V předchozí etapě na Tourmalet si prožil obrovskou krizi. Do cíle dorazil s více než 27minutovou ztrátou. Ovšem o den později? Belgičan Remco Evenepoel opět ukázal svou třídu. V horském dojezdu na Puerto de Belagua předčil z úniku Francouze Romaina Bardeta a vyhrál 14. dějství cyklistické Vuelty. V červeném dresu zůstal Američan Sepp Kuss.
Remco Evenepoel z Quick-Stepu se raduje z vítězství 14. etapy španělské Vuelty.

Remco Evenepoel z Quick-Stepu se raduje z vítězství 14. etapy španělské Vuelty. | foto: Sprint Cycling Agency

Lídr stáje Quick-Step celou etapu hýřil aktivitou, ani náhodou nepřipomínal toho zlomeného muže předchozího dne.

Nejprve uspěl v tvrdém boji o denní únik a spolu s dalšími pětadvaceti jezdci se vzdálil pelotonu.

ONLINE

14. etapu Vuelty jsme sledovali podrobně

Ve skupině pak vzorně pracoval, pomáhal jí získávat náskok. Ovšem jen do prvního stoupání mimořádné kategorie Hourcére, poté se někdejším kolegům vzdálil.

Udržel se ho jen Bardet a spolu absolvovali zbylých zhruba osmdesát kilometrů. Tedy spolu… Třiadvacetiletý Belgičan 3,8 kilometru pod cílovým vrcholem Belagua Bardetovi ujel a jasně mířil pro vítězství.

Už 49. v profesionální kariéře!

Když mířil do cíle, několikrát zakroutil hlavou. Za páskou se mu do očí draly slzy. Ani on nechápal, jak se něco takového mohlo stát. Jak se po obrovské krizi dokázal ani ne za 24 hodin takto zvednout.

Remco Evenepoel z Quick-Stepu (vpředu) a Romain Bardet z DSM v úniku během 14. etapy španělské Vuelty.

Evenepoel pásku proťal o 1:12 minuty před Bardetem. Třetí byl Belgičan Lennert van Eetvelt z Lotta s mankem 6:33 minuty.

„Včera jsem prožil opravdu strašný den,“ popisoval Evenepoel. „I večer jsem měl spoustu negativních myšlenek a v noci zase nemohl spát. Řekl jsem si ale, že to hodím za hlavu, chtěl jsem to dnes napravit. Je skvělé, že jsem vyhrál.“

Aby té radosti nebylo málo, třiadvacetiletý Belgičan v etapě vyhrál všechny vrchařské prémie a oblékl se do puntíkatého dresu. V žebříčku o krále hor má 63 bodů, druhý Australan Michael Storer z Groupamy 38 a třetí Dán Jonas Vingegaard z Jumba 36.

Jen zelený dres na letošní Vueltě zatím nevezl. „A už asi ani nepovezu,“ usmál se jezdec Quick-Stepu. „Ale ne. Naším cílem teď je, abych udržel ten puntíkatý a získali jsme co nejvíce etapových vítězství.“

Až o více než osm minut později finišovala skupina jezdců na celkové pořadí.

Momentka ze 14. etapy španělské Vuelty.

V průběhu dne se sice tým UAE pokoušel o útoky se Španělem Juanem Ayusem, jezdci Jumbo-Visma ale byli pozorní a vše si bezpečně pohlídali.

Situaci kontrolovali i v cílovém stoupání a k žádným výrazným změnám nedošlo. Dál vede Kuss, kterého následují dva jeho týmoví kolegové. Slovinec Primož Roglič má odstup 1:37 minuty, Vingegaard 1:44 minuty.

Další příčky patří domácím závodníkům. Čtvrtý Ayuso ztrácí 2:37 minuty, pátý Enric Mas z Movistaru 3:06, šestý Marc Soler z UAE 3:10 a sedmý Mikel Landa z Bahrainu 4:12.

Jan Hirt z Quick-Stepu etapu dokončil na 47. místě s mankem 25:27 minuty, Michal Schlegel z Caja Rural byl 141. s odstupem 34:19 minuty.

Jak se vše odehrálo

Zase do hor. Že by si po náročné třinácté etapě s cílem na Tourmaletu mohli cyklisté povolit? Ani náhodou. Vuelta ve čtrnáctém dějství servírovala další horský dojezd, jedničkové Puerto de Belagua. Kromě něj se stoupalo ještě na další tři vrchařské prémie – dvě z nich mimořádné kategorie.

Profil 14. etapy Vuelty 2023.

Boj o únik. Čekalo se, že by mohlo jít o skvělou šanci pro únik. To si všichni uvědomovali, dopředu chtělo snad 90 procent pelotonu. První půl hodina etapy se tak jela ve zběsilém tempu. Nástup střídal nástup, letělo se více než padesátikilometrovou rychlostí.

Evenepoel v úniku. Velice aktivní byl ve snaze o únik Evenepoel. Zkoušel to jednou, dvakrát, třikrát… Až se mu to podařilo. Po třiceti kilometrech se konečně z pelotonu odtrhla 26členná skupina. Kromě Belgičana zde jeli třeba Bardet z DSM, Caruso z Bahrainu, Kämna z Bory, Castroviejo z Ineosu či Storer z Groupamy.

UAE se nedá. S únikem nebyla příliš spokojená stáj UAE a zdálo se, že ho chce smazat. Nakonec i ona ale přeci jen povolila a náskok uprchlíků rostl. Tým z Emirátů však čelo hlavního pole neopouštěl, dál jel v rychlém tempu a spřádal plány.

Peloton se rozpadá. Při nájezdu do prvního kopce – mimořádné kategorie Hourcére – UAE ještě přidalo a peloton se začal tenčit. Pozadu se ocitli třeba Thomas a Bernal z Ineosu a ztrácel i Carthy z EF.

Evenepoel si jede pro body. Mezi uprchlíky byl nejvíce aktivní Evenepoel, jehož ostré tempo také pořádně protřídilo skupinu. Těsně pod vrcholem pak lídr Quick-Stepu ještě zabral a dojel si pro 15 bodů do vrchařské soutěže.

Dvojice. Že by po prémii Evenepoel svěsil nohy a nechal se dojet? Omyl, Belgičan i ve sjezdu dál zvyšoval náskok. Z souputníků v úniku mu stačil jen Bardet. Osmdesát kilometrů před cílem se tak na čele ocitla dvojice cyklistů.

Peloton během 14. etapy španělské Vuelty.

Dál zvyšují náskok. Evenepoel s Bardetem jeli skvěle a získávali na svou stranu sekundu za sekundou. Pod druhým stoupáním – Puerto de Larrau – měli k dobru na pronásledovatele minutu a půl.

Ayuso to zkouší. Věci se ale děly i v pelotonu. Při druhém stoupání zaútočil Auso z UAE. Tým Jumbo-Visma byl ale pozorný a hravě ho pokryl. Po neúspěšném pokusu se UAE stáhlo z čelních pozic a mobilizovalo síly.

Nový majitel puntíků. Evenepoel zvítězil i na druhé a třetí vrchařské prémii. Už v průběhu etapy tak je virtuálně v puntíkatém dresu pro krále hor.

Bardet, nebo Evenepoel? Dvojici na čele se ještě vydal stíhat Storer, jenže neuspěl, byla už příliš daleko. Pod finální výšlap Evenepoel a Bardet dorazili s náskokem přes čtyři minuty na další a bylo jasné: rozdají si to o vítězství.

Jasná práce. Vypadalo to tak snadno. Když do cíle zbývalo 3,8 kilometru Evenepoel přidal. A Bardet? Ten neměl odpovědět. Belgičan na vrchol dorazil o samotě. Po předchozím černém dni zažíval obrovskou radost.

Cyklistický závod Vuelta

14. etapa (Sauveterre-de-Béarn - Larra-Belagua, 156,2 km):

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 4:13:38, 2. Bardet (Fr./dsm-firmenich) -1:12, 3. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny) -6:33, 4. Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers) -6:35, 5. Storer (Austr./Groupama-FDJ) -7:24, 6. De La Cruz (Šp./ Astana-Qazaqstan) -8:21, ...47. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -25:27, 141. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -34:19.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 51:04:54, 2. Roglič (Slovin./ Jumbo-Visma) -1:37, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -1:44, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -2:37, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:06, 6. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -3:10, ...40. Hirt -1:21:57, 105. Schlegel -2:22:07.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Příběhy sedmých finále. Jak Straka rozhodl, ikony plakaly a Slavia křepčila

28. dubna 2024  7:55

Bolístky a ubývající síly musí stranou, nervozita stoupá, tlak a očekávání jakbysmet. Už není kam...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Pastrňák pomohl Bostonu k mečbolu, konec odvrátili Islanders i Tampa Bay

28. dubna 2024  7:10

Aktualizujeme David Pastrňák přispěl v prvním kole play off NHL gólem k výhře Bostonu 3:1 v Torontu a byl...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...