Přiznal: Dělám chyby. Přesto Evenepoel opět vedl. Než ho covid vyhnal z Gira

  6:46
Všichni hovořili před startem Gira o souboji Evenepoel – Roglič. Po dominanci Remka Evenepoela v úvodní kratší časovce nicméně někteří malověrní pochybovali: Dojde vůbec na takový duel?
Remco Evenepoel

Remco Evenepoel | foto: AP

A skutečně, nedojde. Příčina je však šokující.

Včera ve 22.34 rozeslal tým Soudal - Quick Step tiskovou zprávu: „Remco Evenepoel odstupuje ze závodu, měl pozitivní test na covid.“

Najednou je vše jinak.

Mistr světa a největší favorit Gira je ze hry.

Forma Primože Rogliče naopak stoupá.

A o slovo se hlásí duo z Ineosu – Geraint Thomas a Tao Geoghegan Hart.

Ještě před tímto zvratem jsme o víkendu dvakrát po sobě slyšeli od Evenepoela slova: „Udělal jsem chybu.“

Po impozantním vstupu do Gira začaly jeho trable už ve středeční 5. etapě, během níž dvakrát upadl. Při příjezdu do cíle pak dlouze rozčileně gestikuloval, což naznačovalo, že psychicky se s „dnem blbec“ nesrovnával nejlépe.

Lídra srazil nečekaný soupeř. Evenepoel odstoupil z Gira kvůli koronaviru

„Jsem v pořádku,“ ujistil ve čtvrtek. Jenže v sobotu přiznal, že se jeho pohmožděná a odřená místa stále hojí: „Moje tělo se zotavuje. Z těch odřenin mi teď vytékalo hodně tekutiny.“

V sobotní 8. etapě s výbušným stoupáním na vrchol Cappuccini nedlouho před cílem, na něj zaútočil Primož Roglič. K němu se později přidali Hart i Thomas.

A Evenepoel nestíhal!

„Sedm set metrů pod vrcholem jsem se pokusil akcelerovat a dojet Primože, a to byla chyba,“ usoudil. „Trochu jsem pak vytuhnul. Radši jsem měl jet svým tempem.“

Později pro změnu sděloval, že na vině mohly být i nevhodně zvolené ráfky.

„Ale co je to ztratit 14 sekund?“ dodával si vzápětí sebedůvěru. „V první časovce jsem jich na Primože najel 43. Doufám, že v neděli jich získám přinejmenším stejně, ne-li víc.“

Jak krutě se mýlil.

I když byla nedělní časovka do Ceseny o 16 kilometrů delší než ta zahajovací do Ortony, vyhrál ji jen o sekundu před Thomasem, o dvě před Hartem, o sedmnáct před Rogličem.

Lídr stáje Soudal - Quick Step sice získal nazpět růžový dres od Nora Andrease Leknessunda, jenž se podle očekávání odporoučel pořadím do nižších pater top 10, přesto byl zklamaný.

„Nezvolil jsem dobrý rytmus,“ opět hovořil Evenepoel o taktické chybě. „Přepálil jsem první polovinu a ve druhé za to zaplatil. Bolely mě nohy, necítil jsem se dobře. Myslím, že jsem byl na začátek až příliš nabuzený a motivovaný.“

Jeho protivníci Thomas, Roglič a Hart se udrželi v celkovém pořadí v dosahu od 45 do 50 sekund za ním. V táborech Jumba a Ineosu proto zavládla za nedělním cílem spokojenost. Hovořili o tom, jak budou na Evenepoela útočit v horách.

Také pro ně byla následná zpráva o Evenepoelově odstoupení ohromující.

Zároveň zcela změnila dynamiku závodu.

Šestý pozitivně testovaný

Testy na covid už letos nejsou na Giru povinné, jednalo se o interní testování stáje Soudal - Quick Step před volným dnem.

Evenepoel po zmoklé časovce hovořil o tom, že se mu hůře dýchá. „Myslím, že je slyšet, že mám trochu ucpaný nos,“ řekl novinářům. „Jsem docela hubený, co se týče procenta tuku, takže deštivé podmínky nejsou mými oblíbenými podmínkami. Musím zaklepat, aby nešlo o žádné nachlazení.“

Je možné, že jeho dechové problémy pramenily právě z covidu.

Stal se zatím šestým jezdcem, který byl na něj v průběhu Gira pozitivně testován a následně odstoupil. Připojil se k Filippu Gannovi (Ineos), Nicolovi Concimu (Alpecin), Giovannimu Aleottimu (Bora), Clémentu Russoovi (Arkéa-Samsic) a Rigobertu Uranovi (EF Education).

Itálii by měl opustit v pondělí ráno.

V prohlášení rozeslaném stájí Soudal - Quick Step Evenepoel uvedl: „Je mi moc líto, že opouštím závod. Moje zkušenost tu byla opravdu výjimečná a těšil jsem se na souboje v následujících dvou týdnech. Nemohu dostatečně poděkovat personálu a jezdcům, kteří přípravě na Giro tolik obětovali. Budu jim v následujících dvou týdnech fandit.“

Podle informací belgické stáje měli všichni ostatní jezdci a členové týmu test na covid negativní, tedy i čeští cyklisté Jan Hirt a Josef Černý.

Po odjezdu lídra se zásadně změní také jejich role na růžovém závodu, cílem stáje budou úniky a útoky na etapová prvenství.

Teď vede Thomas těsně před Rogličem

Pro Primože Rogliče zůstává cíl stejný jako na startu Gira: obléci si maglia rosa na konci třítýdenního klání v Římě.

BOJ O SEKUNDY: Primož Roglič na startu deváté etapy Gira.

Příběh Rogličovy časovky byl v neděli opačný než Evenepoelův. Na prvním mezičasu ztrácel na Belgičana 31 sekund, tedy 2,3 sekundy na kilometr. V tu chvíli zavládlo i ve vedení týmu Jumbo Visma mírné zděšení.

„Říkali jsme si: No nazdar... jak tohle dopadne?“ přiznal Mark Reef, sportovní ředitel Rogličovy stáje.

Brzy jim však začala vycházet sázka na kartu, kterou zvolili pro tuto partii.

„Když Edoardo Affini (další z jezdců Jumba) dojel časovku, říkal nám, že od 16. do 27. kilometru fouká protivítr a že by Primož na tomhle úseku mohl trochu zabrat. Tak Primož začal trochu s rezervou a později zrychlil,“ popisoval Reef.

Nakolik se mu daří snižovat ztrátu, se však Roglič v průběhu své jízdy nedozvěděl. Od týmu neslyšel do sluchátek žádný mezičas. Reef mu pouze sdělil: „Jediné, co můžeš udělat, je soustředit se na sebe a podat svůj nejlepší výkon.“

Věří, že forma zkušeného Slovince nabírá správný směr v pravý čas.

„Na start Gira jsme přijeli rovnou z vysokohorského kempu, kde jsme hodně jezdili do kopců,“ říkal Reef. „Proto Primožovi v první časovce do Ortony ještě trochu chyběla rychlost. Ale s každým dalším dnem závodu je lepší. Až se dostaneme do vysoké nadmořské výšky, může to být jeho výhoda.“

Rovněž Matteo Tosatto, sportovní ředitel Ineosu, je bojovně naladěn. „Budeme si vybírat etapy, kde zatlačíme,“ ujistil už před zprávou o Evenepoelově pozitivním testu.

DRŽÍ KROK. Brit Tao Geoghegan Hart, v roce 2020 senzační vítěz Gira, znovu bojuje o titul.

V upraveném celkovém pořadí vede nyní Thomas o dvě sekundy před Rogličem a o pět před Hartem. Na čtvrté příčce číhá se ztrátou 22 sekund Joao Almeida, lídr týmu UAE Emirates.

Ba co víc, Ineos má nejen dva jezdce v první trojce, navíc má i devátého Pavla Sivakova, dvanáctého Thymena Arensmana a třináctého Laurense de Pluse. Což dodává britské stáji příležitost rozehrát mnohé strategické varianty.

„Ještě zbývají dva týdny, ale jako tým jsme nyní v silné pozici. Doufám, že tuto sílu dokážeme využít,“ prohlásil Thomas.

Forma třetího muže loňské Tour byla před Girem velkým otazníkem. V neděli si sice Velšan několika jadrnými slovy ulevil, když jej Evenepoel o jedinou sekundu obral o etapové vítězství, celkově však má ze své výkonnosti radost.

„To už je příběh mé kariéry neustále dokazovat lidem, že se mýlí,“ pousmál se. „Všichni o mně vždycky pochybují. Takže je hezké, že se zlepšuju.“

Brutálních posledních 10 dnů

Po dni volna a úterní klasikářsko-sprinterské etapě se Giro přehoupne do své druhé poloviny.

A v ní se máme navzdory Evenepoelově absenci na co těšit. Obzvlášť s výhledem na brutálních deset posledních dnů Gira, na závěrečnou šňůru drsných stoupání, zasněžených průsmyků a strastiplných sjezdů.

Všichni favorité budou chtít zasadit drtivou ránu ve chvíli, kdy na tom bude opravdu záležet. Protože až od konce druhého týdne se začnou objevovat opravdové trhliny v brnění favoritů.

Aby se peloton dostal k tomuto bodu zlomu, musí ještě těla jezdců vstřebat další stovky kilometrů. Právě kumulace únavy a stresu – psychického i fyzického – může potom každého přivést na tenkou linii mezi slávou a zapomněním.

Jen vzpomeňme na loňské Giro, které rozhodl prakticky jediný ostrý útok Jaie Hindleyho ve chvíli, kdy Richard Carapaz neměl na Marmoladě nejlepší den.

Roglič pro změnu připomíná ročník 2019. v němž po svém drtivém vítězství v časovce v San Marinu platil on sám za jasného kandidáte titulu, jenže nečekaným nástupem a následnou skvělou obranou po něm sáhl právě Carapaz.

„Na Grand Tour nikdy nic nesmíte brát za samozřejmé,“ připomíná matador Thomas.

Slovinec se usměje: „Je to zatím zajímavé, ne? Remco je trochu vepředu, ale my tři kluci nejsme moc pozadu.“

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...