Healy si po dlouhém sólu dojel pro životní výsledek. Roglič ukázal sílu

  11:55aktualizováno  17:54
První účast na Grand Tour, a hned vítězství. Ben Healy si dokázal v osmé etapě Gira d’Italia poradit se soupeři z úniku, 207 kilometry i téměř třemi tisíci výškovými metry, a dojel si pro životní úspěch. Za irským cyklistou týmu EF došlo k prvnímu přímému souboji favoritů. Na závěrečném stoupání zaútočil Primož Roglič (Jumbo-Visma) a na Slovincovo zrychlení nedokázal Remco Evenepoel (Quick-Step) zareagovat. V celkovém pořadí ale k zásadním změnám nedošlo.
SUVERÉN. Ben Healy absolutně dominoval osmé etapě Gira.

SUVERÉN. Ben Healy absolutně dominoval osmé etapě Gira. | foto: Reuters

Zaútočil dalekých padesát kilometrů před cílem, jako by se inspiroval u Tadeje Pogačara, který podobně dlouhými nástupy ovládl už několik závodů. Mimo jiné také Amstel Gold Race, na kterém jel s Pogačarem v úniku právě Healy. Tehdy skončil Ir za slovinským fenoménem.

V sobotu už na něj nikdo nestačil.

Osmá etapa Gira d’Italia

Podrobná reportáž

Pro rozhodující moment zvolil první průjezd stoupání Cappuccini, jehož sklon byl v nejprudších pasážích až 19 %. I když byl pravděpodobně největším favoritem na vítězství ze skupiny uprchlíků, nikdo nedokázal na jeho zrychlení zareagovat.

Byl jasně nejsilnější, přestože v úvodu etapy patřil k nejaktivnějším závodníkům při snaze o vytvoření úniku a posléze měl největší podíl na tom, že si odskočená skupinka udržela těžce vypracovaný náskok.

Irský cyklista Ben Healy v úniku během osmé etapy Gira.

Celé jaro udivoval dvaadvacetiletý mladík tím, jak velký pokrok před touto sezonou udělal. A nyní dokázal, že veškerý povyk kolem něj byl zcela oprávněný. Osamocen dokázal Healy rychle získat na pětici zbylých kolegů z úniku minutu náskoku. A jeho výhoda rychle rostla.

Už dvacet kilometrů před cílem tak bylo jasné, že si jede pro první vítězství na Grand Tour v kariéře.

„Byl jsem dnes sebevědomý, na Cappuccini jsem chtěl jen otestovat nohy, ale nikdo se mnou nejel. Tak jsem si nastavil vlastní tempo a prostě jel až do cíle,“ vylíčil Healy, jak prosté je vyhrát etapu na Giru.

První souboj favoritů

Dlouho se za Healym schylovalo k tomu, na co všichni po celý úvodní týden Gira netrpělivě čekali. Tedy k prvnímu poměření sil favoritů na celkové pořadí v kopcích.

Jezdci Jumbo-Visma udávali ostré tempo a třídili hlavní pole už čtyřicet kilometrů před cílem. Pak se stáhli a znovu se ukázali na metě třináct kilometrů. Když najížděl peloton do závěrečného stoupání Cappuccini, tempo určovala stáj Bora-Hansgrohe.

Roglič si najel vedle jezdců německého týmu. Trvalo to jen pár desítek metrů, než šlápl do pedálů a vystřelil ze skupiny favoritů. Zachytili se ho pouze Lennard Kämna z Bory a muž v růžovém Andreas Leknessund (DSM).

CENNÉ SEKUNDY. Primož Roglič se metr za metrem vzdaluje svým soupeřům v osmé etapě Gira

A Rogličův největší soupeř Evenepoel… nestačil.

Stále měl Slovinec náskok pouhých pár metrů, ale vytrvale jel ve vysokém tempu, ze kterého postupně odpadli Kämna i Leknessund. Evenepoel jel v konstantní rychlosti a nepanikařil. Chvíli se zdálo, že se dokonce dokáže přibližovat. Jenže pak se začal jeho odstup od Rogliče naopak pomalu zvětšovat.

Po krátkém ale prudkém Cappuccini následoval šestikilometrový sjezd do cílového Fossombrone, během kterého se sice k Rogličovi dotáhla dvojice týmu Ineos Tao Hart a Geraint Thomas, Slovincovi ale s taháním tempa a potenciálním navýšením výhody na Evenepoela nepomáhala.

V cíli tak byl odstup dvou největších rivalů nakonec jen čtrnáct sekund. Možná ne tolik, v kolik tým Jumbo doufalo, ale alespoň drobný projev slabosti musí Evenepoelovi soupeře vždy potěšit.

Roglič si svým kouskem pomohl alespoň na třetí místo průběžné klasifikace a jeho ztráta na Belgičana nyní činí půl minuty.

PRVNÍ SLABOST. Remco Evenepoel v závěru osmé etapy Gira na své soupeře poprvé nestačil

I přestože v závěru na nejlepší nestačil, udržel Leknessund i v osmé etapě růžový dres. Do nedělní časovky už má ale náskok pouhých osmi sekund na Evenepoela, je tedy pravděpodobné, že ho Belgičan z růžové vysvleče.

I v sobotní etapě pracovali pro svého lídra Josef Černý a Jan Hirt. Hirt dojel do cíle na 44. místě se ztrátou šesti minut. Černý dorazil do cíle společně s Karlem Vackem (Corratec) ve skupině ztrácející téměř půl hodiny.

Jak se vše odehrálo

V Terni bez slunce. Giro a startovní město Terni jsou dobrými známými, peloton růžového závodu sem zavítal už po osmnácté, poprvé to bylo v roce 1960. Tentokrát cyklisty přivítalo opět zcela zatažené nebe, které je provázelo po celý den. Závodníci vyhlíželi okruh u cílového Fossombrone, kde je čekal přejezd prémie druhé kategorie Monte delle Cesane a dvojnásobné stoupání na čtyřkové Cappuccini.

Nekonečný boj. Zatímco v pátek se únik dne tvořil sedm kilometrů, v sobotu to trvalo desetkrát déle. O účast jevily zájem téměř všechny týmy, několikrát se snažili odtrhnout od pelotonu Michael Matthews (Jayco AlUla) s Madsem Pedersenem (Trek-Segafredo) nebo také růžový Leknessund.

Letecký úvod a odstoupení. První stoupání přišlo hned deset kilometrů po startu, a protože na jeho svazích probíhal tvrdý boj o účast v úniku, peloton ho téměř přelétl. Na to doplatilo mnoho sprinterů, kteří se posléze museli vracet zpět. Průměrná rychlost 48 km/h nesvědčila ani Samuelu Zoccartovi (Bardiani) a Florianu Storkovi (DSM), kteří už před etapou bojovali s nemocí, a bláznivé tempo jim příliš nadějí na přežití dne nedávali. Oba záhy odstoupili.

Trpěliví uprchlíci. Přes vrchol prvního kopce se utrhla čtveřice Healy, Carlos Verona (Movistar), Derek Gee (Israel-PremierTech) a Valentin Paret-Peintre (AG2R). Ze sjezdu si vytvořila drobný náskok a ten vzornou spoluprací držela. Během třiceti kilometrů se ke skupince snažilo doskočit mnoho závodníků, ale až Toms Skujinš (Trek-Segafredo) byl úspěšný. I když výhoda uprchlíků byla stále pouze kolem patnácti sekund a peloton je měl na dohled, pětice jela vytrvale dál a na zdánlivou marnost svého snažení nehleděla.

Peloton s malebnou italskou krajinou v zádech v osmé etapě Gira

Tři body pro Milana. Sprinterskou prémií na padesátém kilometru ve městě Foligno projeli uprchlíci bez vzrušení, naopak z pelotonu vyrazili Pedersen a lídr bodovací soutěže Jonathan Milan (Bahrain-Victorious). Muž ve fialovém dresu nakonec ukázal více sil a dojel si pro tři body, na Padersena zbyly dva.

Únik se rozrůstá. Útoky v pelotonu stále neustávaly, úspěšně odjela pouze šestice jezdců: Mattia Bais (Eolo-Kometa), Alessandro Tonelli (Bardiani), Alessandro Iacchi (Corratec), Samuela Battistella (Astana), Francois Bidard (Cofidis) a Filippo Zana (Jayco AlUla). K té se podařilo doskočit ještě Warrenu Barguilovi (Arkéa-Samsic) a na poslední chvíli také Oscaru Riesebeekovi (Alpecin-Deceuninck).

Konečně uvolnění. Až po sedmdesáti kilometrech zahradily týmy Jayco, Trek a EF vozovku s jasným vzkazem: stačí, už nikoho nepustíme. Situace v pelotonu se tak konečně uklidnila a oddechnout si mohli také uprchlíci, jejichž náskok začal konečně růst, a to až k šesti minutám.

Nervozita v pelotonu. Před nájezdem na prudké stoupání Cappuccini šedesát kilometrů před cílem hlavní pole zrychlilo a zavládla v něm nervozita spojená s pozičním bojem. Na úzké silnici vedoucí na vrchol druhé kategorie se totiž často nevešli více než čtyři závodníci vedle sebe. Ostré tempo začal v pelotonu diktovat tým Ineos.

ZA TRIUMFEM. Ben Healy během osmé etapy na Giru.

Healy útočí, Roglič také. Po Irově útoku při prvním průjezdu Cappuccinim se skupinka uprchlíků postupně rozpadla, až z ní zbyla pouhá pětice. Při druhém stoupání na Cappuccini navíc zvýšil tempo Zanna, kterého se dokázali udržet pouze Barguil a Gee. Tato trojice si to následně rozdala o druhé místo v cíli. Několik kilometrů za nimi pak Roglič dokázal najít první slabinu v obraně svého největšího soka.

Giro d’Italia – 8. etapa

Terni - Fossombrone, 207 km

1. Healy (Ir./EF Education-EasyPost) 4:44:24, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech), 3. Zana (It./Jayco-AlUla), 4. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) všichni -1:49, 5. Verona (Šp./Movistar) -2:12 6. Bais (It./EOLO-Kometa) -2:37, ...44. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -6:41, 115. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia), 154. Černý (ČR/Soudal-Quick Step) oba -24:53.

Průběžné pořadí: 1. Leknessund (Nor./DSM) 33:52:10, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -8, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -38, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -40, 5. Thomas -52, 6. Geoghegan Hart (oba (Brit./Ineos Grenadiers) -56, ...49. Hirt -24:42, 94. K. Vacek -1:01:17, 140. Černý -1:36:19.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Extraligový unikát na úkor mistra? Play off obrat z 0:3 nepamatuje, baráž ano

28. března 2024  13:48

Ani po třech porážkách se nevzdali. Dokázali se vzchopit, vyrovnali nepříznivý stav. To vše proti...

Nabrala fazónu, přesto skončí. Musím to ospravedlňovat, diví se Collinsová

28. března 2024  13:47

Svůj záměr předeslala poměrně brzy, už při lednovém Australian Open. „Letošní sezona bude mou...

Hokejisté Olomouce hlásí první posilu, získali vítkovického útočníka Fridricha

28. března 2024  13:31

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich....

Rada může trénovat dál. Odvolací komise projedná jeho případ za tři týdny

28. března 2024  12:54

Nebuďte překvapení, až v pátečním utkání 20. kola druhé ligy mezi Jihlavou a Duklou uvidíte na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...