Konec Gira: Ganna ovládl časovku i po defektu, Bernal je šampionem

  13:35aktualizováno  17:13
Celkem jedenadvacet etap, 3410 kilometrů a přes 45 tisíc výškových metrů. Takový byl 104. ročník Gira. A nyní je už minulostí. Z celkového vítězství se na italské Grand Tour radoval Egan Bernal z Ineosu, poslední etapový triumf si v časovce připsal jeho týmový kolega Filippo Ganna.
Kolumbijský cyklista Egan Bernal zvedá ruce nad hlavu v cíli závěrečné časovky,...

Kolumbijský cyklista Egan Bernal zvedá ruce nad hlavu v cíli závěrečné časovky, stal se celkovým vítězem Gira d'Italia. | foto: AP

Stejně jako v loňském roce i letos u milánského Dómu zavládla největší radost v táboře britského Ineosu.

Egan Bernal převzal po týmovém kolegovi Tau Geogheganovi Hartovi korunu krále Gira a po triumfu na Tour de France v roce 2019 si připsal druhé vítězství na závodech Grand Tour.

ONLINE

21. etapu Gira jsme sledovali podrobně

Čtyřiadvacetiletý Kolumbijec se mohl pomalu radovat už před závěrečnou časovkou. Nejblíže z pronásledovatelů mu byl Damiano Caruso z Bahrainu, který ztrácel 1:59 minuty. 

Přijít o takový náskok? To by se i přes to, že Bernal nepatří mezi silné časovkáře, rovnalo senzaci.

„Giro ale končí až v Miláně, ne před ním. Ještě neslavíme, musíme zůstat soustředění,“ odmítal Matteo Tosatto, sportovní ředitel Ineosu.

Toho se Kolumbijec držel. Během časovky si dával pozor, jel na jistotu. Hlavně v pořádku dorazit do cíle a udržet růžový dres.

Což se mu podařilo.

Caruso sice třicetikilometrovou trať zvládl rychleji než Kolumbijec a najel na něj třicet sekund. Víc už ale umazat nedokázal.

Bernal proto už několik metrů před páskou slavil. Zvedl ruce do vzduchu, zadíval se do nebe a v cílovém prostoru se poté dlouze objímal se svými blízkými.

„V časovce jsem snažil být neustále koncentrovaný. Chtěl jsem hlavně dodělat to, co mám. Nechtěl jsem udělat nějakou hloupou chybu a ztratit Giro,“ líčil.

Kolumbijský cyklista Egan Bernal zvedá ruce nad hlavu v cíli závěrečné časovky, stal se celkovým vítězem Gira d'Italia.

Do růžového dresu se Kolumbijec oblékl po triumfu v deváté etapě s dojezdem na Campo Felice. Působil suverénně, neúnavně, neustále útočil.

V šestnácté etapě si v Cortině d´Ampezzo připsal druhé etapové vítězství. Poté sice trochu ubral a v posledních horských dojezdech na nejlepší mírně ztrácel. Jeho náskok už byl však dostatečný.

Spolu s Bernalem slavil po poslední etapě i jeho týmový parťák Filippo Ganna. Ten si totiž podmanil časovku.

V součtu s loňským ročníkem při nich Ganna nepoznal už pětkrát v řadě přemožitele. Na loňském Giru proti chronometru zvítězil třikrát, nyní slavil podruhé.

Zcela bez chyb to však tentokrát nebylo. Čtyřiadvacetiletý Ital vévodil prvnímu i druhému mezičasu, poté ale musel po defektu měnit celé kolo.

I přes to se však v cíli posadil do horkého křesla a v něm vydržel až do konce závodu.

„Když jsem projel cílovou pásku, tak jsem měl trochu pochybnosti,“ přiznal Ganna. „Nakonec to ale dobře dopadlo. Vyhrát etapu a zároveň i s týmem získat maglia rosa je skvělý pocit.“

Nejvíce mu zatrnulo, když se do finiše řítil Rémi Cavagna z QuickStepu. Francouz na něj po druhém mezičase ztrácel 18 sekund, navíc se zdálo, že ještě zrychluje.

Jeho naděje na etapové vítězství ale ukončila chyba v zatáčce, po níž se vřítil do hrazení. I když se Cavagna rychle zvedl a pokračoval, v cíli byl druhý, dvanáct sekund za Gannou.

Na stupních vítězů celkové klasifikace se žádné změny neodehrály. Za Bernalem skončil Caruso (+1:29), třetí byl Simon Yates z BikeExchange (+4:15).

Kolumbijský cyklista Egan Bernal se raduje s trofejí pro vítěze Gira.

Čtvrtou příčku získal Alexandr Vlasov z Astany (+6:40). Pátý skončil Daniel Felipe Martínez z Ineosu, který o setiny sekundy porazil šestého Joaa Almeidu z QuickStepu (oba +7:24).

Jediný český zástupce v závodě – Jan Hirt – obsadil v časovce sedmdesáté místo se ztrátou 3:22 minuty na Gannu. V celkové klasifikaci mu patřila 26. příčka (+1:32:42).

Vítězem vrchařské soutěže se už v předstihu stal Geoffrey Bouchard z AG2R, bodovací klasifikaci vyhrál Peter Sagan z Bora-hansgrohe. Nejlepším jezdcem do 25 let je pochopitelně Bernal, nejlepším týmem  Ineos.

Jak se vše odehrálo

Na závěr cyklisty tradičně čekala časovka ke slavnému milánskému Dómu. Tentokrát měřila 30,3 kilometrů a vedla po naprosté rovině.

Startovalo se od konce celkového pořadí, jako první se tak ze startovní rampy spustil Ital Minali z Wanty-Gobert. Bylo ale jasné, že on nejlepší neohrozí.

První slušnější čas zapsal Max Walscheid z Qhubeka-Assos. Do cíle dorazil za 34 minut a 21 sekund a posadil se do horkého křesla.

Jak dlouho v něm vydrží? Moc dlouho ne, čekalo se. Těsně za ním se totiž na trať vydávala dvojice Filippo Ganna z Ineosu a Edoardo Affini z Jumbo-Visma.

Ganna časovku rozjel rychle. Na prvním mezičase vedl, na tom druhém rovněž. Dokonce předjel i čtyři jezdce, kteří startovali před ním.

Jenže pak přišla komplikace.

Úřadující světový šampion měl v závěrečné části trati defekt zadního kola. Musel zastavit, počkat na náhradní kolo a přišel o cenné sekundy.

Ital Filippo Ganna jede závěrečnou časovku na Giru d'Italia.

I přes problémy však Ganna do cíle dorazil na průběžném prvním místě. Kroutil hlavou a možná čekal, že přišel o šanci na další etapový triumf.

Což se však nestalo.

Chvíli po něm finišoval Affini, jeden ze spolufavoritů etapy, a cílová časomíra ukázala, že byl o dvanáct sekund pomalejší než Ganna.

„Dal jsem do toho všechno, jenže Ganna byl prostě silnější,“ hlesl jezdec Jumbo-Visma v cíli. „Bohužel jsem neznal mezičasy. Nefungovala mi totiž vysílačka.“

Ganna se tou dobou však ještě ani náhodou nemohl radovat. Jeden soupeř mu sice ubyl, na startu jich ale ještě celá řada zbývala.

Mezi ně se řadil i Rémi Cavagna z QuickStepu. Francouz rozjel závod slušně – na prvním mezičase za Gannou zaostával o 13 sekund, na tom druhém o 18. Může ho i ohrozit?

Nemůže.

Cavagna totiž v jedné z posledních zatáček chyboval. Nepřibrzdil si a v plné rychlosti vlétl do hrazení. Rychle se sice sebral a pokračoval dál, v cíli byl ale druhý, jen 12 sekund za Gannou.

„Na tu zatáčku jsem prostě zapomněl. Byla to moje chyba,“ litoval Francouz. „Jsem smutný. Ale nakonec si stejně myslím, že by byl Ganna rychlejší. Dvanáct sekund jsem asi neztratil.“

Čtyřiadvacetiletý Ital tak dál zůstával v průběžném vedení. Nic na tom nezměnili ani Matteo Sobrero z Astany, Alberto Bettiol z Education-Nippo či Jan Tratnik z Bahrainu. Všem se sice dařilo a do cíle dorazili v první desítce, Ganna však byl daleko.

Z jedců Top 10 celkové klasifikace zajel nejlépe časovku Joao Almeida z QuickStepu. Finišoval na pátém místě se ztrátou 27 sekund na první místo.

Ganna se tou dobou už mohl pomalu radovat. Že by ho ještě někdo předjel? Nepravděpodobné.

Ital se proto usmíval do kamery, na dálku fandil svému parťákovi Eganu Bernalovi a tleskal, když Kolumbijec hltal poslední kilometry a s náskokem si jel pro titul.

Cyklistický závod Giro d'Italia

21. etapa Senago - Milán (časovka jednotlivců 30,3 km):

1. Ganna (It./Ineos Grenadiers) 33:48, 2. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick Step) -12, 3. Affini (It./Jumbo-Visma) -13, 4. Sobrero (It./Astana-Premier Tech) -14, 5. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -27, 6. Walscheid (Něm./Qhubeka-ASSOS) -33, 7. Bettiol (It./EF Education-Nippo) -34, 8. Tratnik (Slovin./Bahrajn Victorious) -42, 9. Moscon (It./Ineos Grenadiers) -44, 10. Keisse (Belg./Deceuninck-Quick Step) -47, ...70. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -3:22.

Konečné pořadí: 1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 86:17:28, 2. Caruso (It./Bahrain Victorious) -1:29, 3. S. Yates (Brit./BikeExchange) -4:15, 4. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -6:40, 5. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -7:24, 6. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) -7:24, 7. Bardet (Fr./DSM) -8:05, 8. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -8:56, 9. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -11:44, 10. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -18:35, ...26. Hirt -1:32:42.

Autor:
  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Brit Kirk z Litvínova: Diváci jsou tady vášniví. Češi, budete nám fandit?

11. května 2024

Premium Kdo by kdy řekl, že nejlepším střelcem play off české extraligy bude Brit? Když hokejový útočník...

Moje fauly? Musím se polepšit, lituje Gudas. Radši je ale komentovat nechce

10. května 2024  23:45

Přítomnost hokejového tvrďáka na ledě byla tradičně znát. Český obránce Radko Gudas srážel jednoho...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Koubek sbírá v bundeslize prohry, jeho Augsburg nestačil na Stuttgart

10. května 2024  23:08

Brankář Tomáš Koubek utrpěl i při druhém startu v této sezoně německé fotbalové ligy porážku....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...