Jsme z rodu bojovníků. Bernal sní o návratu, jeho matka se pere s rakovinou

  5:59
Před rokem si šlapal pro titul krále Gira d'Italia. Letos jej Egan Bernal neobhajuje. Ani neví, na které Grand Tour si opět bude moci připnout startovní číslo. Datum jeho návratu je nejisté. Stejně jako u dvojnásobného mistra světa Juliana Alaphilippa. Aby Francouz stihl Tour? V tom případě musí podstoupit závod proti času.

ROK STARÁ VZPOMÍNKA. Egan Bernal coby šampion Gira | foto: Reuters

Když v létě 2019 v pouhých 22 letech vyhrál Tour, platil Egan Bernal za zázračné dítě stáje Ineos. Jenže zároveň se stal i značně problematickým cyklistickým „dítětem“. Nikoliv chováním, ale stavem svého těla.

Chronické bolesti zad jej vyhnaly z Tour 2020. 

Letos bylo ještě hůř. Po lednové nehodě v Kolumbii, při které v plné rychlosti narazil do stojícího autobusu, si přivodil mnohačetná zranění, podstoupil dvě operace páteře a málem ochrnul. 

Mnozí si mysleli, že už nikdy nebude jezdit na kole.

Ale po dvou měsících na něm opět seděl.

Nyní je zpět v Evropě a s kolegy z týmu Ineos trénoval na silnicích v jižní Francii. Svoji rehabilitaci značně zintenzivnil. A do Itálie dorazil alespoň jako turista. Na Instagramu se zvěčnil v Benátkách.

Vedení týmu se zdráhá sdělit jakékoli bližší informace o Bernalově návratu do závodů. „I proto, abychom Egana nedostávali pod tlak.“

Nejspíš se vrátí až v příští sezoně, tvrdili nejprve zainteresovaní.

Ale možná už letos na podzim, padlo posléze.

Nebo snad ještě dříve?

O tom se nyní spekuluje.

Pro Ekvádor. Pro Bernala. Carapaz si před Girem věří a cílí na vítězství

Bernalův kolumbijský lékař ujistil, že jeho pacient je zcela vyléčený. Dokonce se začalo hovořit o srpnové Vueltě jako o místě možného restartu na kláních Grand Tour.

Podle Roda Ellingwortha, kouče a ředitele stáje Ineos, je jeho svěřenec hladový po návratu do akce jako nikdy předtím. „Psychicky je na tom zatraceně dobře,“ podotkl. „Ale žádné konkrétní datum Eganova comebacku jsme neurčili. Řekli jsme si, že vše budeme brát den po dni. Fyzicky se mu daří dobře, stále je však ve fázi rehabilitace.“

Trénink s Richardem Carapazem nedlouho předtím, než Ekvádorec vyrazil na Giro:

Ellingworth věří, že po překonaných těžkostech se Kolumbijec vrátí jako ještě silnější osobnost než dřív.

„Mluvil jsem na toto téma s Lukem Rowem a Chrisem Froomem po jejich vážných zraněních,“ připomněl kouč. „Ujistili mě, že taková událost dává životu novou perspektivu. Na řadu věcí se najednou díváte jinak.“

Životní rány navíc dopadaly v posledních týdnech i na Bernalovy nejbližší. Jeho matka Flor Marina Gómezová informovala ve videu na svém instagramovém účtu, že jí diagnostikovali rakovinu prsu ve druhém stádiu. 

„Bude to další bitva, kterou budeme muset podstoupit. Ale my jsme známi jako rodina bojovníků,“ uvedla právě s odkazem na nedávnou nehodu a následnou rekonvalescenci svého syna.

Jakožto historicky první kolumbijský cyklista, jenž dokázal triumfovat na Tour, patří Bernal ve své vlasti mezi největší celebrity. Pokud promluví, takřka celý národ mu naslouchá.

Nyní se rozhodl hovořit i na téma květnových prezidentských voleb v zemi. Dokonce pozdvihl hlas proti jejich největšímu favoritovi, levicově orientovanému Gustavu Petrovi.

„Nejsem ekonom, ale můj zdravý rozum mi říká, že jím slibované rozdávání peněz nebude mít dlouhého trvání a neskončí něčím dobrým. Myslím, že řešení složité situace v Kolumbii spočívá naopak ve vytváření slušných pracovních míst a v myšlenkách na budoucnost,“ napsal Bernal na sociální sítě v jasné narážce na Petrovy návrhy, které zahrnují rozdávání dalších a dalších sociálních dávek.

Carapaz Bernalovu stáj opustí?

Prezidentské volby se uskuteční v Kolumbii ve dvou kolech 29. května a 19. června a jejich vítěz získá „pracovní smlouvu“ v nejvyšším úřadu v zemi na nejbližší čtyři roky.

To Bernal má už teď jistotu smlouvy ve stáji Ineos až do sezony 2026. 

Naopak Richard Carapaz, který se v těchto dnech v roli jedničky Ineosu snaží navázat na kolegovo loňské prvenství na Giru, se možná po sezoně odstěhuje jinam. Tým Ineos dal najevo, že je tato varianta reálná. 

FAVORIT. Richard Carapaz z Ineosu při prezentaci před italským Girem 2022.

O olympijského šampiona z Tokia projevily zájem čtyři stáje a mezi nimi i Movistar. Tedy španělská formace, odkud po sezoně 2019 odcházel, přičemž vztahy mezi ním a vedením týmu tehdy značně ochladly.

Carapaz je údajně odhodlán rozhodnout se o své budoucnosti už po Giru - a druhý triumf z růžového závodu by patřičně zvednul jeho cenu. Do Movistaru by s ním podle některých indicií mohl zamířit z britské stáje rovněž talentovaný Dani Martínez. 

Giro d'Italia 2022

příloha iDNES.cz

Zároveň se spekuluje o návratu Adama Yatese ke svému bratrovi Simonovi do týmu Bike Exchange.

Nikam naopak už nebude přestupovat Richie Porte, protože po sezoně ukončí kariéru. Na Giru startuje na své sedmnácté a poslední Grand Tour v kariéře.

Alaphilippe zatím jezdí na trenažeru

Julian Alaphilippe má v Quick-Stepu podepsáno do konce sezony 2024, ale co stihne z té letošní, je zatím ve hvězdách. Při těžkém pádu na dubnovém klasikářském monumentu Lutych-Bastogne-Lutych utrpěl zlomeninu lopatky, dvou žeber a poškození plic.

Alaphilippe už se cítí lépe, o jeho návratu k závodění rozhodnou vyšetření

Ani jeho tým dosud neoznámil, kdy se vrátí do pelotonu. Nicméně ve svém prohlášení belgická stáj uvedla: „Nejnovější vyšetření odhalila, že Julianovy plíce se už zcela zotavila, takže se může vrátit k lehčímu tréninku.“

Ten zatím probíhá doma na trenažeru.

Jenže do kodaňského startu Tour, kde měl být hvězdou své stáje, zbývá pouze měsíc a půl.

Stihne to?

„Julianův stav bude i nadále sledován, než rozhodneme o jeho návratu do závodního programu,“ informovala zpráva Quick-Stepu. Devětadvacetiletý Francouz na Twitteru napsal: „Dýchá se mi mnohem lépe a všechno jde dobře. Doufám, že tento velký krach bude brzy jen špatnou vzpomínkou. Další testy rozhodnou o zbytku mé sezony.“

Podle původního plánu, ještě před pádem na Lutychu, měl v květnu pobývat na vysokohorském soustředění, po němž by začátkem června závodil na etapovém Dauphiné.

To vše je pryč.

Start na Tour zatím ještě ne. Ale nejbližší dva týdny mají být v Alaphilippově případě rozhodující.

Autor:
  • Nejčtenější

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

Jsme namol, moc nám to nemyslí. Kdy skončí oslavy? Hokejisté zatím netuší

27. května 2024  19:45

Užívali si oslavy, na které nikdy nezapomenou. Někteří už ani nevěděli, kolik alkoholu vypili....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Paradox v žebříčku. Rusové se vyhoupli na druhé místo, za rok můžou být v čele

28. května 2024  7:48

Světové zlato přineslo českým hokejistům posun v žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) o...

Strašně to bolí. Švýcar Fiala přerušil rozhovor, před fanoušky se rozplakal

28. května 2024  17:20

Zdá se, že švýcarskému hokeji není zlato souzeno. Z mistrovství světa v Praze jeho hráči stejně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

Ani v 45 letech nekončí. Legenda Hübl přidá s Lukešem další sezonu v Chomutově

4. června 2024  18:30

Hokejovou dlouhověkostí si nezadá s Jaromírem Jágrem. Fanoušci hokejových Pirátů měli nervy k...

Dominance jedničky. Vondroušová ve čtvrtfinále poznala sílu Šwiatekové

4. června 2024  13:24,  aktualizováno  18:02

Na Roland Garros skončila poslední česká zástupkyně ve dvouhře. Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále...

Šok v Paříži. Djokovič před čtvrtfinále odstoupil, má prasklý meniskus

4. června 2024  17:03,  aktualizováno  17:48

Paříž (Od našeho zpravodaje) Už po pondělní osmifinálové bitvě, v níž se potýkal s bolestí kolene a musel si vzít několik...

Už mám papíry na hlavu. Menšík po bezchybné maturitě vyhlíží Wimbledon

4. června 2024  17:34

Zatímco jeho kolegové z klubu zápolí o pár metrů níž na antukových kurtech, Jakub Menšík usedá v...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...