PELOTON GIRA 2014. Češi v něm stejně jako při ročníku 2013 chyběli.

PELOTON GIRA 2014. Češi v něm stejně jako při ročníku 2013 chyběli. | foto: AP

Kreuziger či König? Češi by se po třech letech mohli vrátit na Giro

  • 36
Dva ročníky už čeští cyklisté chyběli ve startovní listině Gira, dosud posledními účastníky byli v sezoně 2012 Roman Kreuziger a Jan Bárta. Ročník 2015, který v pondělí odtajnil svoji trať, by to mohl změnit. Jaké jsou vyhlídky českých profesionálů, že se postaví na start růžového závodu?

Teprve začalo období, kdy cyklisté konkretizují s vedením svých týmů plány na příští sezonu. Až v závěru roku někteří z nich nejspíš zveřejní, zda mají ve svém rozpisu akcí rovněž Giro 2015. Výchozí situace nejlepších českých jezdců je následující:

Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) - Lídr jeho stáje Alberto Contador už oznámil záměr usilovat v příští sezoně o double Giro-Tour. Kreuzigerovy služby si vždy pochvaloval a může o ně stát také v Itálii. Pokud bude moci plzeňský jezdec v příští sezoně závodit, není tudíž vyloučen ani jeho návrat na Giro. V roce 2011 tu skončil pátý, o rok později vyhrál etapu. V Itálii našel u jezera Garda druhý domov, je mu blízká. Zároveň však také neskrýval, že táhlé kopce na Tour mu vyhovují více než prudké „stojky“ na Giru.

Leopold König (Sky) - Hned po závodě Kolem Lombardie, kde jeho úsilí v úniku zmařily před cílem silné křeče, odletěl do Manchesteru. „Dva dny tu budu plánovat svoji budoucnost se Sky,“ informoval. Mohl by pomáhat Chrisi Froomovi při Tour a jet na sebe při Giru. Ale podobné ambice mohou mít i Richie Porte nebo Nicolas Roche. Kapitánská rola už byla pro Königa na Giru přichystána v sezoně 2012, tehdy v dresu NetAppu. Jenže zranění zad jej o start připravilo.

Zdeněk Štybar (Omega, po změně názvu od příští sezony Etixx-Quickstep) - Je velmi nepravděpodobné, že pojede Giro. Po seriálu jarních klasik zpravidla touží v tomto období po odpočinku.

Petr Vakoč (Omega, po změně názvu od příští sezony Etixx-Quickstep) - Šéf týmu Lefevere si jeho nováčkovskou sezonu pochvaloval, v týmu má smlouvu i pro rok 2015. Třeba už dostane navzdory svému mládí (22 let) šanci okusit třítýdenní závod. Omega letos bojovala s Uranem v Itálii o titul. Příští rok by mohl být Kolumbijec lídrem týmu opět, protože mistr světa Kwiatkowski se nechal slyšet: „Raději bych se soustředil až na Tour.“

Jan Bárta (NetApp, po změně názvu od příští sezony Team Bora) - Jeho druhodivizní tým se chce znovu ucházet o divoké karty na všech třech podnicích Grand Tour. Jestliže ji obdrží na Giro, je Bárta v očích šéfa týmu Denka velkou grandtourovou jistotou coby spolehlivý pracant, muž pro úniky a především špičkový časovkář. Silnou konkurenci v souboji o jednu ze čtyř divokých karet pro Giro však bude mít Bártův německý výběr nejen v italských týmech, ale i ve stájí Colombia, jejíž sponzoři jsou zároveň sponzory Gira.

Karel Hník (MTN Qhubeka?) - Spekuluje se o něm coby o nové posile druhodivizního týmu MTN Qhubeka, kde byl nyní na stáží a osvědčil se například při etapách Kolem Británie. Rovněž jihoafrická stáj, která letos debutovala na Vueltě, míní usilovat o divokou kartu pro Giro. Pokud ji získá, Hník by se vzhledem ke svým kvalitám etapového jezdce do její nominace vejít mohl. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa