Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skvělá Davidová, ve stíhacím závodě byla šestá. Vyhrála Röiselandová

  14:10aktualizováno  16:22
Do závodu se pustila jako dvacátá, na trati však předjížděla jednu soupeřku za druhou. Markéta Davidová si ve stíhacím závodě v Hochfilzenu výrazně polepšila a s dvěma chybami skončila šestá. Dramatickou koncovku vyhrála Norka Marte Olsbuová Röiselandová.
Markéta Davidová během stíhačky v Hochfilzenu,

Markéta Davidová během stíhačky v Hochfilzenu, | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Davidové se při úvodních zastávkách ve Švédsku nedařilo běžecky, ztrácela a přiznávala, že se necítí ve formě. Teď se jí však daří více.

ONLINE

Závod jsme sledovali podrobně

Už po pátečním sprintu si pochvalovala: „Bouchla jsem do toho hned od začátku. Není na co čekat. A skutečně se mi pocitově běželo zatím nejlíp.“ A v neděli na vydařené představení navázala.

Z 57členného startovního pole měla devátý nejrychlejší běžecký čas. A tentokrát k němu přidala i vydařenou střelbu.

Na první zastávce se jí ještě tolik nevedlo a poslední ranou minula. Další dvě položky však zvládla s bravurou a po třetí střelbě se posunula na sedmé místo.

SP v Hochfilzenu

Šesté místo Markéty Davidové ve stíhacím závodě bylo nejlepším výsledkem českých biatlonistů ve třetím podniku Světového poháru.

Zde je přehled všech závodů:
Sprint mužů
Sprint žen
Stíhačka mužů
Štafeta žen
Štafeta mužů
Stíhačka zen

V závěru sice znovu jednou zamířila vedle, jenže se mýlily i její soupeřky. Davidová tak z poslední položky odjela na šesté příčce, kterou bezpečně udržela až do cíle.

„Moc jsem si to užila,“ vydechla Davidová v České televizi. „Musím říct, že jsem tento závod asi potřebovala. Cítila jsem se zase o kus lépe a musím pochválit i servis, protože dnes to bylo super.“

Když Češka dorazila do finiše, v prostoru pod tribunami se už dávno radovala Norka Röiselandová. Bylo to ale velké drama.

S padesátisekundovým náskokem se do závodu pustila Běloruska Hanna Solová, vítězka sprintu. První dvě střelby zvládla parádně a nezdálo, že by připustila nějaké drama.

Jenže se stalo.

Po třetí střelbě zamířila na dvě trestná kola. Stále však měla náskok. Když ale na poslední položce přidala další minelu, Röiselandová se k ní přiblížila na 11 sekund.

Norka v posledním okruhu předvedla famózní výkon. Neustále stahovala jednu sekundu za druhou, na posledním mezičase ztrácela už jen jednu sekundu…

A cílem projela jako první.

Nejrychlejší běžkyně

1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 24:02,3
2. Nilsonová (Švéd.) +3,5
3. Eckhoffová (Nor.) +22,7
4. Herrmannová (Něm.) +25,4
5. E. Öbergová (Švéd.) +27,8
9. Davidová (ČR) +33,4

Röiselandová při sjezdu ke stadionu udolala běloruskou soupeřku a pásku proťala s čtyřsekundovým náskokem. Na třetím místě byla Švédka Elvira Öbergová s mankem 23 sekund. Davidová ze šesté pozice ztratila 1:15 minuty.

Ve výsledkové listině si polepšila i Jessica Jislová. Startovala jako 40., chybovala však jen dvakrát a vyšvihla se na 29. pozici se ztrátou 2:20 minuty.

Další Češky si pohoršily. Lucie Charvátová musela na šest trestných kol a byla 44., Eva Puskarčíková pálila vedle celkem čtyřikrát a byla 54. a Tezera Vinklárková byla s rovněž čtyřmi minelami 56.

Jak se vše odehrálo

Ideální počasí. I tentokrát v Hochfilzenu svítilo sluníčko, teplota byla kolem nuly a podél trati ležel čerstvě napadaný sníh. Parádní podmínky!

Pět Češek. V pátečním sprintu Češky přední příčky neatakovaly, všech pět se jich ale kvalifikovalo do stíhacího závodu. Davidová vyběhla jako 20., Charvátová 32., Jislová 40., Puskarčíková 49. a na závěr i Vinklárková s číslem 52.

O samotě. S padesátisekundovým náskokem se do závodu pustila Běloruska Solová. První kolo rozjela dobře a na silné duo pronásledovatelek – Francouzky Braisazové-Bouchetové a Norky Röiselandové – nic neztrácela.

Čistá. A Běloruska nic neztrácela ani po první střelbě. Rychle vybílila všechny terče a dál pokračovala v sólojízdě.

Češky krouží. Ani jedna z pětice českých zástupkyň neodstřílela první položku čistě. Nejvýše po ní byla Davidová, která po chybě na posledním terči okupovala třiadvacátou pozici s více než dvouminutovým mankem. Charvátová byla 27.

Bez dramatu. Solová dál pokračovala v jistém výkonu. I druhou zastávku zvládla bezchybně a odjela z ní s minutovým náskokem na druhou Röiselandovou. Po chybách Braisazové-Bouchetové byla třetí další Běloruska – Alimbekavová.

Skvělá střelba. Ani Davidová na druhé položce nechybovala a výrazně si polepšila. Z dvacátého místa se posunula na dvanácté, jen deset sekund od první desítky!

Vzadu. Další Češky na tom tak dobře nebyly. Charvátová se po jedné chybě propadla na 33. místo, Jislová byla 43., Puskarčíková 52. a Vinklárková 54.

Nejrychlejší střelkyně

1. Knottenová (Nor.) 1:31,4
2. H. Öbergová (Švéd.) 1:34,4
3. Häckiová (Švýc.) 1:42,3
4. Hauserová (Rak.) 1:43,6
5. Recovová (Rus.) 1:44,1
13. Jislová (ČR) 1:47,7

Dvě chyby nevadí. Solová měla takový náskok, že ji ani nemusela mrzet dvě trestná kola na třetí položce. Její soupeřky se na ni sice trochu dotáhly, i tak ale měla k dobru více než půl minuty na druhu krajanku Alimbekavovou.

Už je v desítce! Davidová pokračovala v úspěšné stíhací jízdě. Na třetí střelbě neminula a posunula se na sedmé místo se ztrátou 1:26 minuty na první Bělorusku.

Boj na trati. Do první pětky Davidové chybělo necelých deset sekund. Češka se však musela ohlížet spíše za sebe, protože za ní běžely silné konkurentky. Na mezičase 7,2 kilometru se před ni dostala Norka Eckhoffová a byla osmá.

Drama? Solová na poslední zastávce jednou chybovala. Norka Röiselandová byla bezchybná a dotáhla se k ní na 11 sekund. Že by drama?

Šestá. Davidová na závěrečné střelbě minula jedno vyznačené pole. I její sokyně ale chybovaly a Češka si polepšila na šesté místo. A to udržela až do cíle.

Raketa Röiselandová. Röiselandová jela v posledním okruhu skvěle. Rychle se blížila vedoucí příčce. Krátce před stadionem předjela Solovou a do cíle dorazila na první pozici.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko)

1. Röiselandová (Nor.) 30:04,1 (1 tr. okruh), 2. Solová (Běl.) -4,1 (3), 3. E. Öbergová (Švéd.) -23,3 (1), 4. Alimbekavová (Běl.) -48,1 (1), 5. H. Öbergová (Švéd.) -1:11,7 (5), 6. Davidová (ČR) -1:15,6 (2), 7. Herrmannová -1:20,4 (3), 8. Hinzová (obě Něm.) -1:24,6 (2), 9. Kazakevičová (Rus.) -1:25,2 (2), 10. Nilssonová (Švéd.) -1:27,2 (4), ...29. Jislová -2:20,1 (2), 44. Charvátová -3:27,3 (6), 54. Puskarčíková -4:42,1 (4), 56. Vinklárková (všechny ČR) -5:31,0 (4).

Pořadí SP (po 6 z 22 závodů): 1. Röiselandová 276, 2. Solová 238, 3. Alimbekavová 237, 4. E. Öbergová 219, 5. Hauserová (Rak.) 210, 6. H. Öbergová 208, ...8. Davidová 193, 34. Jislová 62, 41. Puskarčíková 30, 62. Charvátová 17, 63. Vinklárková 12.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Faksa gólem kariéry trefil Dallasu postup, Nečas pálil za Carolinu

6. května 2024  7:05

Aktualizujeme Hrdinou sedmého zápasu prvního kola play off hokejové NHL mezi Dallasem a obhájci Stanley Cupu z...

Loupež z jara se neopakuje. Plzeň byla nad naše síly, uznal Holoubek

6. května 2024  6:57

Na úvod jara v Plzni uhráli remízu, z prvního kola skupiny o titul si však mladoboleslavští...

Co víte o českém hokeji? Otestujte se a vyhrajte lístky na vyprodané MS v hokeji 2024

6. května 2024

Advertorial Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 vypukne už za pár dní – a vy můžete být u toho....

Do růžové. Proč měl Pogačar černou pásku a proč oponoval Contadorovi

6. května 2024

Premium Jako by Giro chtělo svému superfavoritovi Tadeji Pogačarovi ukázat: Pozor, chlapče, tady se ti může...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....