Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi opět v desítce. V Ruhpoldingu pokračovalo štafetové panování Norů

  14:25aktualizováno  16:35
Působivou přetahovanou nejlepších mužských štafet přinesl závod Světového poháru na 4x7,5 kilometrů v Ruhpoldingu, z vítězství se počtvrté v sezoně radovalo norské kvarteto, přestože v sestavě chyběl Johannes Bö. Čeští reprezentanti Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jonáš Mareček a Vítězslav Hornig finišovali devátí.
Norský biatlonista Vetle Sjastad Christiansen slaví vítězství ve štafetovém...

Norský biatlonista Vetle Sjastad Christiansen slaví vítězství ve štafetovém závodě během SP v Ruhpoldingu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Dali tak zapomenout na nepodařené výkony z předchozích dvou let, kdy dojeli ve středisku na jihu Německa na 15. respektive 18. pozici. Tentokrát využili ideálních závodních podmínek a vměstnali se potřetí v sezoně do elitní desítky.

Štafeta mužů

Podrobná reportáž.

Nejvýše dostal štafetu dostal Mareček, který se blýskl na třetím úseku skvělým běžeckým výkonem. I proto byl po střelbě vleže šestý.

Kaňkou na jeho působení ale zůstal jeden trestný okruh po střelbě vestoje. „Stojka mě moc mrzí, protože zbylých devět ran bylo v pohodě. Bohužel byly namrzlé podložky, hodně se mi klepala noha únavou a už se mi nepodařilo terč trefit,“ smutnil Mareček pro ČT sport.

Český biatlonista Jonáš Mareček během štafety SP v Ruhpoldingu.

Český reprezentant doplatil i na drtivé tempo, v němž se klání mužů odjelo. „Totální sprint,“ komentoval Krčmář, který si pochvaloval i zábavnost závodu, kde se rychle nejen střílelo, ale i běželo. „Moc jsem si to užil,“ usmíval se.

Nejrychlejší běh

1. Norsko 1:02:07,1
2. Itálie +37,3
3. Německo +41,7
4. Francie +52,3
5. Švédsko +1:08,5
...
9. Česko +2:15,4

Naopak Mikyska měl ke spokojenosti daleko, v úvodu závodu ho svázala nervozita, avšak dokázal udržet kontakt s čelem.

Finišman Hornig se zase radoval z čisté střelby, běžeckou část pak nehodnotil superlativy: „Cítil jsem se ztuhlý, bolely mě nohy. Ještě pořád pociťuju třídenní zátah v Oberhofu.“

Stoprocentní bilanci ve štafetových závodech v sezoně drží Norové. Čtveřice Sturla Holm Lägreid, Johannes Dale-Skjevdal, Tarjei Bö a Vetle Sjastad Christiansen podala spolehlivý výkon na střelnici, když na rozdíl od hlavních konkurentů Němců a Francouzů nemusela ani jednou na trestné kolo. Celkově pak protáhla norskou šňůru výher na jedenáct.

Jak se vše odehrálo

Favorité dobíjí. Trio Lägreid, Strelow, Perrot startovalo z první řady, členové favorizovaných týmů Norska, Německa a Francie chtěli parťákům solidně rozjet štafetový závod. Nikdo z nich se ovšem neobešel bez dobíjení. Nejpřesněji mířil domácí Strelow, minul jednou vleže stejně jako největší konkurenti, Lägreid přidal chybu vestoje, Perrot dokonce dvě. Na čele se držel Američany čistě střílející Wright,

Solidní začátek Čechů. Mikyska začal výborně; při střelbě vleže mířil přesně a vyhoupl se na čtvrtou pozici. Před druhou návštěvou střelnice si kontroloval tempo, nechtěl zbytečně plýtvat energií. Stojka českému biatlonistovi ale nevyšla podle představ, minul třetí ránu, ale omyl rychle napravil a na trať se vrátil jako desátý. Krčmářovi předával na jedenáctém místě.

Český biatlonista Tomáš Mikyska předává štafetu Michalu Krčmářovi během SP v Ruhpoldingu.

Zkouška nervů. Svůj úsek si mírně zkomplikoval Francouz Jacquelin, který vleže minul dvakrát. Ve stoje už se zkoncentroval a připsal si čistou střelbu. Problémy měl na své druhé položce Nor Dale-Skjevdal, strašákovi v podobě trestného okruhu se vyhnul jen těsně, a pak musel stahovat ztrátu na Francouze i vedoucího Němce Kühna. Čtvrté místo patřilo dále Američanům zásluhou Dohertyho.

Krčmář opravoval. Druhý terč vleže, třetí vestoje. Takový je výčet nepřesností reprezentační jedničky ve štafetovém závodě. Celkem na nápravu omylů spotřeboval Krčmář tři náboje, přesto vytáhl Čechy na osmou pozici.

Neochvějná trojice se rozpadla. Němečtí, norští a francouzští fanoušci se zatajeným dechem sledovali působivou přetahovanou. Po první střelbě na třetím úseku vedl Doll, kterého stíhal Claude, za ním v závěsu jel Tarjei Bö. Jenže pak přišla střelba vestoje, Doll a Claude míjeli tak dlouho, až se do čela protlačila norská štafeta. Domácí oblíbenec kroužil dvakrát, jeho francouzský kolega jednou. Naděje Američanů na dobrý výsledek odstřelil Brown, který musel na dva trestné okruhy.

Nejrychlejší střelba

1. Rakousko 3:22,7
2. Slovinsko 3:44,4
3. Německo 4:02,0
4. Česko 4:08,1
5. Kazachstán 4:26,9

Začarovaný prostřední terč. Třetí člen české štafety Mareček na úvod využil váhání soupeřů na střelnici a posunul se na šesté místo, jenže na stojce nechtěně navázal na těžké váhy z Německa a Francie, když nedokázal trefit prostřední terč a musel na trestné kolo. Finišmanovi Hornigovi předával na osmém místě.

Zkušeně pohlídáno. Finišman norské štafety Christiansen věděl, že pořadím může střelba ještě zamíchat. Na ležce trošku podráždil nervy fanoušků, když dvakrát dobíjel. Vedení ovšem i s drobnými zádrhely udržel, druhé místo uhájil Němec Nawrath, naopak Francouz Fillon Maillet neodrazil útok Itala Giacomela a musel se smířit se čtvrtým místem.

Závěr bez chyb. Pozici z předávky neudržel ani Hornig, když ho v posledním úseku předstihl štafetový olympijský vítěz z Pchjongčchangu Švéd Samuelsson. Český reprezentant se mohl radovat, že jako jediný člen štafety zastřílel bez chyby a udržel umístění v elitní desítce.

Závod Světovího poháru v biatlonu

Ruhpolding (Německo)

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Laegreid, Dale-Skjevdal, T. Bö, Christiansen) 1:09:49,6 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Strelow, Kühn, Doll, Nawrath) -45,0 (2+7), 3. Itálie (Zeni, Bionaz, Hofer, Giacomel) -58,7 (0+10), 4. Francie -1:11,0 (1+10), 5. Rakousko -1:22,8 (0+2), 6. Slovinsko -1,23,8 (0+2), ... 9. Česko (Mikyska, Krčmář, Mareček, Hornig) -2:18,2 (1+7).

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...