Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlato obhájila Simonová, Davidová ve stíhačce poskočila na deváté místo

  12:30aktualizováno  15:41
Jen jeden terč zůstal po jejím výstřelu černý, zbylých 19 Julia Simonová suverénně vybílila a v posledním kole si v Novém Městě na Moravě ještě plácala se svým týmem. Francouzská biatlonistka si na mistrovství světa po vítězství v pátečním sprintu dojela i pro obhajobu zlata ve stíhacím závodě. Na druhou příčku se posunula Italka Lisa Vittozziová, třetí dojela Justine Braisazová-Bouchetová. Markéta Davidová se dvěma chybami poskočila na devátou pozici.
Julia Simonová si dojíždí pro zlato ve stíhacím závodě na mistrovství světa v...

Julia Simonová si dojíždí pro zlato ve stíhacím závodě na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. | foto: Jaroslav Svoboda/Český biatlon

Stejně jako při třetí zastávce Světového poháru v Lenzerheide se Davidová posunula do první desítky, v obou případech finišovala devátá. Domácí publikum na Vysočině potěšila prvním umístěním v top desítce na letošním světovém šampionátu.

Stíhací závod žen

Podrobná reportáž

„Bylo to těžký, v posledním kole jsem se bála, aby mě někdo nedojel,“ líčila Davidová pro kamery ČT Sportu. „Celou dobu jsem při jízdě měla společnost, snažila jsem se soustředit na střelbu, nevnímala jsem, kdo je kolem mě.“

Ještě lépe si na střelnici počínala její mladší kolegyně Tereza Voborníková, která minula jediný terč při první položce. V polovině závodu se ještě držela ve třetí desítce, díky přesným ranám se však posunula a finišovala 13.

„Jsem moc šťastná, že se to podařilo i na střelnici a měla jsem tak skvělé lyže, že mi to jelo úplně samo,“ zářila v cíli. Lépe skončila Voborníková ve stíhacím závodě v aktuální sezoně jen v Hochfilzenu, kde dojela jedenáctá.

Tereza Voborníková projíždí kolem diváků během stíhacího závodu mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Trápení na lyžích naopak prodlužuje Jessica Jislová, která se se třemi chybami posunula o šest příček na 42. místo. „Nevím, proč nemám formu. Nejhorší je, že tady je závod každý druhý den a není moc co s tím dělat,“ říkala se slzami v očích. „Asi to tady dobojuju a pak se soustředím na další závody.“

Nejrychlejší střelba

1. Minkkinenová (Fin.) 1:31,0
2. Simonová (Fr.) 1:34,0
3. Keranenová (Fin.) 1:41,7
4. Sidorowiczová (Pol.) 1:42,7
5. Bendiková (Lotyš.) 1:43,4

22. Jislová 1:52,9
27. Voborníková 1:55,8
37. Davidová 1:57,4

Do cíle vůbec nedojela poslední Češka Lucie Charvátová, která na prvních dvou položkách chybovala dohromady čtyřikrát, na úvodní stojce netrefila ani jeden terč a po dojetí o kolo musela ze závodu odstoupit.

Pro třetí zlato si na mistrovství světa dojela Francouzka Simonová, která navíc ve stíhacím závodě obhájila první místo z minulého roku. Vítězství si pojistila suverénní střelbou vestoje, do cíle dorazila s jednou chybou na kontě.

Na druhé místo se mezi francouzskou výpravu vmáčkla Italka Vittozziová, třetí dojela Braisazová-Bouchetová. Stejně jako v pátečním sprintu vyjela čtvrté místo Sophie Chauveauová, nejlepší pětku uzavřela Švédka Hanna Öbergová.

Jak se vše odehrálo?

Špatné podmínky. Program v Novém městě na Moravě komplikuje nepříznivé počasí, kvůli kterému se neuskutečnil dopolední trénink. Stíhací závod mužů má kvůli teplu a dešti dokonce pozměněnou trať.

Čtyři Češky na startu. Z pátečního sprintu se do stíhačky kvalifikovaly všechny domácí reprezentantky, nejlepší výchozí pozici z nich měla 17. Davidová, jež startovala se ztrátou jedné minuty a 42 sekund. Voborníková vyjížděla s 32, Charvátová se čtyřicítkou a Jislová jako 48.

Francouzská výprava. Páteční klání si podmanily Francouzky, které obsadily první čtyři místa. Stíhací závod odstartovala Simonová, jen pět vteřin za ní vybíhala Braisazová-Bouchetová, s trojkou jela Lou Jeanmonnotová, se čtyřkou Chauveauová.

Markéta Davidová střílí při stíhacím závodě mistrovsví světa v Novém Městě na Moravě.

Mírný náskok. Rychlostřelkyně Simonová vybílila terče mnohem dřív než její nejbližší pronásledovatelka, z položky tak odjížděla osm sekund před ní. Na třetí místo se posunula Chauveauová, Jeanmonnotová musela navštívit trestné kolo.

Posun díky střelbě. Se sedmnáctkou ulehala Davidová k první položce, před nabitými tribunami položila všech pět terčů a posunula se na dvanáctou příčku. Bezchybně si počínala i Jislová, naopak Voborníková musela přidat 150 metrů a Charvátová jela ještě o jeden okruh navíc.

První chyba na šampionátu. Ve smíšené štafetě i sprintu zastřílela Simonová bezchybně, při druhé položce stíhačky jednou minula. Vedoucí příčku však díky minelám Braisazové-Bouchetové a Chauveauové uhájila. Čistě zvládly střelbu Italka Vittozziová a Švédka Elvira Öbergová.

Nejrychlejší běh

1. Lampičová (Slovin.) 24:46,9
2. Braisazová-Bouchetová (Fr.) +18,2
3. Chauveauová (Fr.) +27,0
4. Vittozziová (It.) +40,2
5. H. Öbergová (Švéd.) +54,8

10. Davidová +1:08,4
18. Voborníková +1:30,5
45. Jislová +2:46,6

Stejné umístění. Ačkoliv Davidová nezopakovala bezchybnou položku, střelnici opouštěla na dvanácté příčce. Všechny terče tentokrát položila Voborníková, jež se posunula na 27. místo, na trestné kolo musela Jislová, další dvě chyby přidala Charvátová.

Rychlopalba Simonové. Za necelých 18 sekund opouštěla vedoucí Francouzka koberec po úvodní stojce, všechny výstřely navíc trefila přesně. Na první příčce si vytvořila náskok, jelikož Braisazová-Bouchetová po pomalé střelbě jednou kroužila. Na druhé místo se vklínila Vittozziová.

Stejný scénář pro Davidovou. Předvedla totožný výkon na střelnici, jeden terč nesrazila a navštívila 150metrový okruh. Přesto však Davidová opět vyjížděla dvanáctá, Voborníková se s další nulou posunula na 24. pozici. Jislová kroužila dvakrát, Charvátová na úvodní stojce minula všech pět terčů.

Boj pouze o stříbro. Simonová suverénně zdolala všechny terče a do posledního kola vyrážela s velkým náskokem minuty a 15 vteřin. Na druhém místě zůstala i s jedním kolem Italka Lisa Vittozziová, o třetí se praly Francouzky Braisazová-Bouchetová a Chauveauová.

Poskok do první desítky a předčasný konec. Poslední položku Davidová zvládla a z dvanáctého místa se posunula na deváté. Dobře si počínala i Voborníková, jež byla opět bezchybná a do cíle dorazila 13. Jislová finišovala se třemi chybami 42., Charvátová závod nedokončila.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Stíhací závod žen (10 km): 1. Simonová (Fr.) 29:54,8 (1 trest. okruh), 2. Vittozziová (It.) -46,3 (1), 3. Braisazová-Bouchetová -49,3 (4), 4. Chauveauová (obě Fr.) -57,6 (3), 5. H. Öbergová (Švéd.) -1:16,6 (2), 6. Preussová (Něm.) -1:24,7 (1), ...9. Davidová -2:21,0 (2), 13. Voborníková -2:47,2 (1), 42. Jislová -5:25,2 (3), Charvátová (všechny ČR) dostižena o kolo

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Pardubice - Třinec 1:2P. Nadvláda pokračuje, Oceláři mají pátý titul v řadě

28. dubna 2024  22:48,  aktualizováno  22:57

Aktualizujeme Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Pardubice - Třinec 1:2P. Nadvláda pokračuje, Oceláři mají pátý titul v řadě

28. dubna 2024  22:48,  aktualizováno  22:57

Aktualizujeme Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Slovenská letka, tradiční zeď i zástupce zraněných. Kdo zařídil Třinci titul?

28. dubna 2024  22:54

Po třech sedmizápasových sériích mohou zase slavit. Už popáté v řadě, čímž vyrovnali historický...

Saballyovou v Praze nahradí osvědčená Jonesová. Trenérka Hejková váhá

28. dubna 2024  22:09

Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká po zisku 18. titulu v české lize jen několik změn. V další...

Fotbalisté Paris Saint Germain jsou podvanácté francouzskými mistry

28. dubna 2024

Fotbalisté Paris Saint Germain jsou potřetí za sebou a celkově podvanácté mistry francouzské ligy,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...