Ustřihnout i s prstem? Radek Nečas si na tréninku upravuje obvaz na malíčku. | foto: Petr Procházka, MF DNES

Zídek zářil pod nymburským košem. K postupu v Eurocupu ale nepomůže

  • 4
Ventspils (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Lotyšský řidič hnal autobus z Rigy zasněženou krajinou, na mokré silnici předjížděl jedno auto za druhým. Jen aby basketbalisté Nymburka stihli předzápasový trénink ve Ventspilsu...

Před halou v olympijském komplexu zastavil přesně v 17.59 a trénink začínal... Ano, v 18 hodin. Podobně přesný potřebuje být český mistr i dnes. Vítězství v Lotyšsku = postup do další fáze Eurocupu.

"Dostat se mezi šestnáct nejlepších, to by byl náš největší mezinárodní úspěch," řekl ředitel klubu Rudolf Šimeček. Nymburk se v Eurocupu probojoval ze základní skupiny i předloni, ale tehdy postoupil jen mezi 32 nejlepších, protože v soutěži startovalo více týmů.

Ventspils rozhodně je porazitelným soupeřem. V základní skupině ještě nevyhrál, minule to v Bambergu odskákal debaklem skoro o 50 bodů. "Jejich kouče to stálo místo. Když se změní trenér, vždy se s družstvem něco stane. Uvidíme, zda k lepšímu nebo horšímu," uvažoval sportovní manažer Vratislav Šístek.

V Baltické lize, v níž nastupují kluby z Lotyšska, Litvy a Estonska, je Ventspils pátý s bilancí pěti výher a čtyř porážek.

V hale rozdělené bílými plachtami na tři hrací plochy trénovalo jen deset nymburských hráčů. Američan Hanavan s bolavými zády vůbec nedorazil a Radek Nečas se zatejpovaným malíčkem si jen v rohu pohrával s míčem. "K zápasu budu připraven," sdělil Nečas.

Možná škoda, že to nemůže říct i Jiří Zídek.

Mluvčí klubu s basketem skončil ze zdravotních důvodů, ale když včera z prostoru pro pivoty střílel přes hlavu na koš, byl takřka neomylný. Navíc to ve Ventspilsu dobře zná. "Byl jsem tu se Žalgirisem Kaunas i polskými Sopotami. Když sjede vysouvací hlediště, dokáží diváci udělat pořádné dusno," zavzpomínal Zídek.

Včerejší přípravu sledovalo jen pár studentek v zimních bundách s kožešinovým límcem. Viděly dlouhou rozcvičku, krátkou hru pět na pět, pár speciálních cvičení i dálkovou střelbu.

Pokud dnes Nymburk nevyhraje, může mu pomoci ještě Bamberg. Jeho vítězství v italské Bielle posouvá Středočechy dál bez ohledu na jejich výsledek.

V další fázi Eurocupu se bude opět pokračovat ve čtyřčlenných skupinách. Dva nejlepší z nich půjdou do play-off, vítězové čtvrtfinále do Final Four. "Loni bylo Final Eight. Škoda, že to zrušili. Do té osmičky se s trochou štěstí dá dostat," míní Vratislav Šístek.

Zápas začíná v 19.30 hodin, přímý přenos vysílá ČT4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž