Podpora Ukrajině navzdory zákazu? Snad se přimhouří oko, věří Hruban

  14:11
V součtu obou duelů chyběl na hřišti jen deset minut, postaral se o padesát bodů. „Bylo to pro mě náročnější, musel jsem hodně hrát s balonem. Ale když jsem uviděl soupisku, bylo mi jasné, že to bude takhle,“ hodnotil kapitán českých basketbalistů Vojtěch Hruban dvojzápas s Bulhary, kterým reprezentanti v neděli v Pardubicích oplatili venkovní porážku.

Vojtěch Hruban se snaží přejít přes Dimitara Dimitrova z Bulharska v kvalifikačním utkání o MS 2023 v Pardubicích. | foto: ČTK

Zvítězili jste 83:80, nemrzí vás, že se vám nepodařilo vyhrát o deset bodů, čímž byste Bulhary v součtu obou zápasů přeskočili? 
S výhrou jsme samozřejmě spokojení. Na konci jsme udělali moc chyb, oni trefili jednu těžkou střelu, dali nájezd, útočný doskok a pak už to bylo zpátky. Takže výhru bereme. Byly to hodně těžké zápasy a věřím, že v červencovém okně se sejdeme v daleko lepší sestavě a minimálně jeden z těch dvou zápasů vyhrajeme a postoupíme dál.

Rozhodla ve čtvrté čtvrtině, kterou jste vyhráli 27:22, obrana?
Asi jo. Měli jsme tam několik dobrých pohybů s míčem, dokázali jsme se najít a dát několik košů. K tomu jsme přidali dobrou obranu a zastavili jsme Bulhary v ten správný čas. Byla to kombinace obojího, ale obrana asi byla to hlavní.

Naděje na MS žije. Basketbalisté v kvalifikaci těsně zdolali Bulhary

V čem bylo utkání jiné než čtvrteční venkovní duel?
Nemělo tak zběsilé tempo jako první poločas v Bulharsku, tam to bylo opravdu hodně na krev. Vůbec se nezastavovalo a prvních deset minut se hrálo snad bez přerušení. Z tohohle pohledu to bylo tady doma klidnější. Zase na druhou stranu rozhodčí povolili daleko fyzičtější hru, bylo tam hodně kontaktů při zakončení a hodně doteků, které se nechávaly být. 

Právě kvůli verdiktům sudích se český tým několikrát vehementně rozčiloval, jak náročné bylo ukočírovat emoce?
Zápas jsme hodně chtěli vyhrát, a když jsme cítili, že tam fauly jsou a rozhodčí nešli úplně naším směrem, tak jsme s tím potřebovali něco udělat. Kyzi (Tomáš Kyzlink) dostal i technickou chybu, ale myslím, že to bylo správné rozhodnutí, že to na rozhodčí vytvořilo trochu tlak a potom už kontakty pískali. Dostat technickou není nikdy příjemné, ale v tuhle chvíli to byl docela dobrý tah.

Viktor Půlpán a Vojtěch Hruban (vpravo) brání bulharského reprezentanta Bosta.

Dal jste 29 bodů, jak jste se cítil?
Abych řekl pravdu, tak už jsem toho měl ke konci dost, byl to hodně dlouhý zápas. Musel jsem hrát s míčem víc, než jsem zvyklý. Je vidět, že to není úplně ideální. Pak i kolikrát trpěla obrana, kde jsem měl pár situací, které jsem nevyřešil úplně dobře, a nebyl jsem tam včas. Už jsem byl hodně utahaný. Ale jsem rád, že jsem mohl pomoct k potřebné výhře.

I kvůli únavě jste poslední střelu zápasu nechal Martinu Peterkovi?
Snažil jsem se uvolnit, ale mezi mnou a balonem byli tři hráči, tak jsem neměl jinou možnost než nechat hrát Viktora (Půlpána), který to vyřešil dobře a našel Mičega. Samozřejmě jsem se snažil nějak dojít si pro balon, ale opravdu bylo vidět, že Bulhaři nechtějí, abych hrál já.

Věřil jste, že Peterka onu trojku necelé dvě vteřiny před koncem trefí?
Opravdu jsem věřil. Mičego má prostě skvělou ruku a byl úplně volný. Hrál dobrý zápas a já jsem nepochyboval o tom, že mu to tam spadne. Už jsem odbíhal, jak když střílí Stephen Curry. Jo, udělal jsem krok ke koši, aby to nevypadalo blbě, ale věděl jsem, že to tam spadne.

Jak Peterka proměnil nejdůležitější trojku kariéry: Role lídra se nebojím

Co říkáte na podporu dvou tisíc fanoušků, kteří do Pardubic dorazili?
Byli super, jsem rád, že jsme mohli hrát před domácím publikem. Dorazilo hodně lidí, takže velká spokojenost. Lidi přišli, přestože výkony nebyly v poslední době ideální, takže jsem rád, že jsme se jim odvděčili výhrou.

Jak moc limitovala český tým absence mnoha tradičních opor?
Samozřejmě to bylo hodně nepříjemné. Jde hlavně o role. Ani já, ani Tomáš Kyzlink nejsme někdo, kdo by měl hodně tvořit s balonem. Naše role byly posunuté, třeba Martin Peterka hrál na pětce, což taky není úplně jeho post. Chyběla nám hra zevnitř ven, chyběli nám hráči pod košem, bojovali jsme s doskokem, těch věcí byla spousta. V takové sestavě lepíte, co můžete. A jen doufáte, že to bude fungovat.

Martin Peterka během kvalifikačního utkání o postup na MS 2023 proti Bulharům

Naopak ale dostali příležitost vytáhnout se jiní, třeba Viktor Půlpán, který odehrál přes dvacet minut. 
Hrál výborně v obraně, opravdu odvedl skvělou práci. Na Dee Bosta (největší hvězdu Bulharů) byl stoprocentně nejlepší z obou zápasů, taky na to spotřeboval spoustu energie. Trošku měl smůlu s některými nájezdy, které nebyly špatné, ale vyskákalo mu to ven. A stal se obětí těch kontaktů v zakončení, které se nepískaly. Mohl tam mít i nějakou šestku, ale v obraně odvedl svou práci.

Při nástupu před zápasem jste drželi ukrajinskou vlajku, i když to FIBA nepovolila. Bylo to těžké rozhodování?
Chtěli jsme udělat nějaké gesto. V téhle těžké době je to jedna z mála věcí, kterou můžeme dělat. Vyjádřit podporu je podle mě důležité. Věřím, že přestože to nebylo schválené, tak z toho žádný problém nebude. Vlna solidarity je velká, tak doufám, že se přimhouří oko.

Co řekl po výhře nad Bulhary trenér Ginzburg?

„Každý na světě teď prožívá kvůli situaci na Ukrajině těžké časy. Na Ukrajině pracuji, vím, že je to skvělá země s velkou budoucností. Ostatní národy musí tohle násilí namířené na Ukrajinu zastavit. Měl by to být cíl všech ostatních národů. Jsem šťastný, že naši politici a také předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta už podnikli proti aktivitám Putina určité kroky a věřím, že následovat je budou také další, mocnější národy.

Co se týče utkání, jsem rád, že jsme se vrátili do magického pardubického paláce. Je tady vždy skvělá atmosféra. Není tajemství, že máme mladý tým a jsme limitování absencí spousty opor, takže je to pro nás skvělé vítězství. Viktor Půlpán udělal skvělou práci na Dee Bostovi, výborně ho přibrzdil. Velmi dobrou práci předvedli také zkušení hráči jako Vojta Hruban, Martin Peterka, Martin Kříž nebo Tomáš Kyzlink, hra na nich stála. Bylo to skvělé vítězství, jsem za něj šťastný a jsem zvědavý, co nám přinese budoucnost.“

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  16.6 22:58

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

6. den ME: Vytoužené zlato pro oštěpaře Vadlejcha, zvítězil posledním pokusem

12. června 2024  20:05,  aktualizováno  13.6

Závěrečný den atletického mistrovství Evropy přinesl české výpravě první medaili – a hned tu...

Žádné ruské vlajky na ukrajinském utkání. Pořadatelé Eura je nově zabaví

17. června 2024  13:02

Částečně jde o reakci na dění z úvodních zápasů, zároveň jde o očekávaný krok. Na fotbalovém...

Hey Jude…, znělo po gólu. A Bellingham si užíval: Neskutečné, Beatles mám rád

17. června 2024  12:35

Když nasadí sluchátka a zapne oblíbený playlist, vsaďte se, že v něm nebudou chybět Beatles....

Jiný míč, podobné sny. Čau brácho, budeš hrát jednou za Česko?

17. června 2024

Premium Lipsko (Od našeho zpravodaje) Dělí je čtyři roky. Starší žije v Praze, je mu dvaadvacet a měří přes dva metry. Poctivě maká, aby...

Horváth Budějovice trénovat nebude. Nedohodli jsme se, potvrdil kouč

17. června 2024  11:32

Pavel Horváth realizační tým budějovických fotbalistů nerozšíří. Bývalý úspěšný záložník a...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...