Ante Tomič (vlevo) z Realu Madrid a Raško Katič z Partizanu Bělehrad.

Ante Tomič (vlevo) z Realu Madrid a Raško Katič z Partizanu Bělehrad. | foto: AP

V barcelonském Final Four bude čest Španělska hájit Real Madrid

  • 0
Basketbalisté Realu Madrid postupují na turnaj Final Four Euroligy. Ve španělském derby porazili Pamesu Valencie 66:58, na zápasy zvítězili 3:2. Na turnaji, který hostí Barcelona, budou jediným španělským zástupcem.

Do rozhodujícího čtvrtfinále vstoupili mnohem lépe hosté z Valencie, především zásluhou srbského ostrostřelce Duška Savanoviče vedli už 11:2 a Real měl co dělat, aby jejich náskok zlikvidoval. Do konce první půle se to nepovedlo (40:42).

Jenomže do té druhé vstoupil Real trojkou Carlose Suareze a poprvé v duelu se dostal do vedení, které postupně navyšoval. Vítězství ve třetí periodě v poměru 18:9 se ukázalo jako klíčové.

V poslední části hry se sice Valencie ještě pokusila o zvrat, vychýlená muška jí v tom ale bránila. Během celého druhého poločasu hosté nastříleli pouhých 16 bodů - a s tím na úspěch pomýšlet nemohli. Pro domácí hovoří i poměr doskoků (45:36) a asistencí (14:6)

Real našel ve svých řadách dva dvouciferné střelce, po 12 bodech nastříleli Suarez s Clayem Tuckerem, hned pět dalších hráčů se ale srovnalo mezi devíti a šesti body. V dresu Valencie se k Savanovičovi (19 bodů) připojil pouze Rafa Martinez (16 bodů), další tři basketbalisté zůstali na metě šesti bodů.

Real Madrid se v semifinále utká s izraelským Maccabi Tel Aviv, druhou dvojici tvoří řecký Panathinaikos Atény a italské překvapení soutěže Montepaschi Siena. Novopečený klubový šampion starého kontinentu bude znám 8. května.

Euroliga basketbalistů - čtvrtfinále, 5. zápas
Real Madrid - Valencie 66:58 (11:17, 40:42, 58:51), konečný stav série 3:2.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž