Nneka Ogwumikeová (vlevo) z Kursku uniká Anete Šteinbergaové z USK Praha.

Nneka Ogwumikeová (vlevo) z Kursku uniká Anete Šteinbergaové z USK Praha. | foto: ZVVZ USK Praha / Luděk Štipla

Pražanky jdou proti hvězdám. Starosti dělá Petrovičová, radost Elhotová

  • 1
Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve středu vyrazily na své třetí euroligové Final Four v řadě. Před dvěma roky soutěž překvapivě vyhrály, loni skončily čtvrté. I letos jsou podle výsledků v sezoně outsiderem závěrečného turnaje v Jekatěrinburgu, ale hodlají favorizované celky Kursku, domácího UMMC a Fenerbahce Istanbul potrápit.

„Jsme ty vzadu, moc se s námi nepočítá. Kursk celou sezonu neprohrál, Jekatěrinburg je doma a Fenerbahce se ještě posílilo o Candace Parkerovou. Ale tím, že jsme zase ve Final Four, jsme si dokázaly, že patříme do špičky, i když sezona byla jako na tobogánu. Teď chceme alespoň jednou vyhrát a získat medaili,“ řekla trenérka Natália Hejková.

Starosti jí však dělá zdravotní stav klíčové hráčky Sonji Petrovičové. Srbská mistryně Evropy a nejlepší střelkyně týmu má problémy už od čtvrtfinále.

„Určitě jede. Jen je otázka, jak a kolik minut bude schopná hrát. To se táhne v podstatě od play-off, začala trénovat, ale přidaly se další komplikace, tělo dostalo zabrat,“ uvedla Hejková, která má naopak už zpět Kateřinu Elhotovou po mateřské. Ta do Jekatěrinburgu jede i s pětiměsíčním synem.

Prvním soupeřem USK bude v semifinále Kursk, který základní skupinou i čtvrtfinále prošel bez porážky a dvakrát přehrál i USK. Nejprve doma po velkém boji 69:66, v Praze pak 73:49. Těsně vyhrál i oba vzájemné zápasy v sezoně 2014/15.

S průměrem téměř 80 bodů na utkání má druhý nejlepší útok v soutěži, navíc je nejlepší v doskakování.

„Kursk je velký favorit nejen zápasu, ale celého Final Four. Za celou sezonu mají jedinou porážku z ligy, v Eurolize neprohrály. Nemáme co ztratit. Musíme však zuby nehty bránit a musí se nám dařit střelecky. Ne tak jako doma, kde jsme si připravily šance, ale nedokázaly jsme je proměnit,“ upozornila Hejková.

„V prosinci jsme s nimi odehrály dobrý zápas, i když jsme měly plno zraněných hráček a ještě jsme neměly Candice Dupreeovou. Prohrály jsme až po smolné koncovce. Takže šance tam je a myslím, že si na ně můžeme i věřit,“ uvedla česká reprezentantka Alena Hanušová.

Alena Hanušová (vpravo) z USK Praha obchází Angel McCoughtryovou z Kursku.

Hra Kursku se opírá zejména o americké hvězdy Angel McCoughtryovou, dvojnásobnou mistryni světa a olympijskou vítězku, a Nneku Ogwumikeovou, nejužitečnjší hráčku loňského play-off v WNBA.

Program Final 4

začátky v SELČ

Pátek 14. dubna:
16:00 Fenerbahce Istanbul - UMMC Jekatěrinburg

18:30 Dynamo Kursk - ZVVZ USK Praha

Neděle 16. dubna:
13:30 o 3. místo

16:00 finále

O rozehrávku se starají Španělka Anna Cruzová a ruská reprezentantka původem z USA Epiphanny Princeová. Sílu pod košem ještě zvyšují francouzská reprezentantka Héléna Ciaková a ruský talent Maria Vadejevová. Nebezpečnou střelkyní z dálky je pak Jelena Kirillovová.

„Je to těžký soupeř v tom, že má spoustu hráček, které umí rozhodnout. I když jim to 30 minut nepůjde, za pět minut nás jsou schopné porazit. V tom je Kursk nepříjemný. Každý tým by chtěl mít z jejich první sedmičky jakoukoli hráčku. Jsou to osobnosti,“ konstatovala Hejková.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Fenerbahce, které je ve Final Four pošesté za sebou, a domácí Jekatěrinburg. Ten se mezi poslední týmy soutěže probojoval už dokonce podesáté v řadě, ale jen dvakrát z toho byl v této sérii celkový triumf, a to vloni a v roce 2013. Třetí primát přidal UMMC už v roce 2003 a čtvrtým triumfem by se dotáhl na nejúspěšnější ruský tým soutěže Spartak Moskva.

Laia Palauová (u míče) z USK Praha proniká ke koši Fenerbahce Istanbul kolem Birsel Vardarliové (vlevo) a Sandrine Grudaové.

Pražanky se zase druhým triumfem mohou stát nejúspěšnějším českým týmem. Dosud mají jednu výhru stejně jako Handicap Brno, které však ve Final Four bylo sedmkrát. Kursk a Fenerbahce zatím na titul čekají.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž