Trenér byl v koncovce na infarkt

  10:36
NovýJičín - Dokonalý úprk z pověstné hrobníkovy lopaty předvádějí v semifinálové sérii playoff Mattoni NBL basketbalisté Mlékárny Kunín. Prostějov vedl již 2:0 na zápasy a ve třetím duelu měl rázně nakročeno k vítězství. Nabídnutou šanci však nevyužil, novojičínský tým vyhrál dvě utkání v prodloužení a o finalistovi se tak rozhodne až v pátém střetnutí.

Novojičínská hala už zažila všelijaká dramata, ovšem průběh včerejšího zápasu dával zabrat i sebeotrlejším povahám. "Bylo to opravdu na infarkt. Naštěstí se mi zatím to klepnutí vyhýbá," smál se šťastný trenér Zdeněk Hummel. Právě on dovedl Mlékárnu Kunín až k finálové bráně. Ač to po dvou zápasech semifinálové série nevypadalo, nyní má jeho tým k postupu do boje o zlaté medaile stejně blízko, jako Prostějov. Stav série je totiž nerozhodný 2:2! 

"Diváci vidí v této sérii báječný basketbal. K vidění jsou dramatické zápasy a málo kdy vídané zvraty. Rozhodují přitom maličkosti a tak tomu bylo i včera," pokračoval Hummel ve svém hodnocení. "Nás mohla hodně mrzet neúspěšná střelba trestných hodů a hlavně taktická chyba ze závěru zápasu."

Na čáře trestného hodu byli domácí hráči opravdu nezvykle nervózní. Američané Howard s Warrickem minuli dohromady sedm šestek, Šoška s Pelikánem zahodili každý po třech trestných hodech. Právě šestky přitom o výsledku utkání rozhodovaly. Těsně před koncem normální hrací doby proměnil hostující pivot Marijo Bošnjak tři v řadě a poslal zápas do prodloužení, v něm pak Howard jedním trestným hodem zajistil domácím nejtěsnější možné vítězství.

"K prodloužení však vůbec nemělo dojít. Na konci čtyřicáté minuty jsme totiž udělali taktickou chybu," zdůraznil novojičínský kouč. O co přesně šlo? Čtyřiadvacet vteřin před koncem Warrick proměnil dvě šestky a Mlékárna Kunín byla v tříbodovém vedení. Taktika velela jasně: nepustit prostějovské basketbalisty k tříbodové střelbě.

"A přesně takové měli hráči pokyny. V žádném případě jsme neměli dostat trojku," přikývl Hummel. Trojku sice jeho svěřenci nedostali, nicméně Bošnjak se o ni pokusil a protože byl Šoškou faulován, měl k dispozici tři trestné hody. Nabídnutou šanci bezezbytku využil, vyrovnal a šlo se do prodloužení.

"Závěrečnému útoku Prostějova byla přizpůsobena naše obrana. Měli jsme faulovat dříve, tak, abychom nedostali trojku nebo aby faul nepřišel při tříbodovém pokusu. Bylo třeba, aby soupeř střílel jen dvě šestky," upřesnil taktiku Hummel. "Takové věci rozhodují, mohlo nás to mrzet. Na druhou stranu chápu, že hráči byli v té chvíli při tříbodovém vedení ve velké euforii a prostě to nezvládli."

Jak domácí trenér Hummel, tak jeho protějšek Predrag Benáček prožili nevšední basketbalový večer. Vedli týmy, které byly střídavě nahoře a dole. Obě pozice přitom měnily velice rychle a trenéři museli v nelehkých situacích velmi bystře reagovat. "Byla to i ukázka toho, že ani já jako zkušený trenér jsem prostě nebyl schopen dokopat hráče k tomu, aby to zvládli," přiznal Hummel.

"Vypjaté situace bývají velice náročné. Zejména mladší trenéři měli v tomto utkání názornou ukázku toho, jak by se takovéto dramatické zápasy měly z taktického hlediska dohrávat."

V prodloužení se domácí kouč dostal do nezávidění hodně situace. Postupně se mu totiž vyfaulovali pivoti Buzási, Pelikán a Šoška! "Můžeme jen děkovat, že jsme angažovali zkušeného Jardu Kováře," připomněl Hummel novojičínského patriota, který dohrál poslední minuty v podkošové dvojici s Brianem Howardem.

"Jarda samozřejmě nehraje v oslnivé formě, protože rok nehrál basketbal, ale je pro nás hrozně platným hráčem. Naštěstí jsme to zvládli."

V prodloužení byl klíčovým hráčem úřadujícího vicemistra Fred Warrick. Ten se po tři čtvrtiny zápasu střelecky nevídaně trápil, první bod trefil až ve 28. minutě z šestky! Přesto byl nakonec s dvaceti body třetím nejlepším střelcem svého týmu a zářil hlavně v nastaveném čase, kdy nasázel do prostějovského koše devět bodů včetně důležité trojky, kterou poslal svůj tým do čtyřbodového vedení (100:96).

"Je třeba vidět, že se na jeho obraně střídají reprezentanti Černošek se Stuchlým. Oba jsou výbornými obránci a proto byl můj pokyn směrem k Warrickovi jasný: musíš být trpělivý," uvedl Hummel.

"Ze začátku se snažil, ale nedařilo se mu a proto jsem jej vystřídal. Nechal jsem hrát ostatní hráče a Warrick to vzal na sebe v dramatickém závěru. Tak by to mělo být, já totiž od amerických basketbalistů jeho typu vyžaduji, aby koncovky brali na sebe."

V sobotu čeká Mlékárnu Kunín rozhodující semifinálová bitva. Půjde o dramatické rozuzlení celé série, tak, jak jej očekávali před jejím začátkem všichni odborníci i fanoušci. "Mám z toho radost. Je báječné, že se nám podařilo stav série vyrovnat. Teď už bude záležet především na psychice," předpovídá první muž novojičínské střídačky.

"Prostějove je stále favoritem. Bude hrát v domácím prostředí, má velice vyrovnané družstvo a daleko širší kádr, než my. Naší výhodou je, že stále nemáme co ztratit a že do těchto zápasů jdeme srdcem!" 

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Voráček končí v Kladně, návrat k hokeji stále řeší. Rád bych to ještě zkusil, říká

30. dubna 2024  16:50

Ačkoliv zámořím běhají gratulace ke konci jeho hráčské kariéry, hokejista Jakub Voráček ještě stále...

Evropský fotbal mizí z ČT, hlavní duel pohárových soutěží získala Nova

30. dubna 2024  16:14

Nejatraktivnější fotbalový zápas českého klubu v Evropské či Konferenční lize si od příští sezony...

Hokej pod širým nebem v Praze. V prosinci se na Letné představí nejen Sparta

30. dubna 2024  15:40,  aktualizováno  16:02

Na pražské Letné se na začátku prosince odehrají dva zápasy hokejové extraligy pod širým nebem....

Šotola má s Berlínem potřetí v řadě domácí titul, vyhrál i Bartůněk v Nizozemsku

30. dubna 2024  13:47,  aktualizováno  15:58

Reprezentační univerzál Marek Šotola získal s Berlínem potřetí za sebou německý titul. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...