Souboj neporažených. Nymburk vers. Kondoři

  10:30aktualizováno  11:35
Praha - Atraktivní souboj dvou neporažených týmů Nymburku a Liberce nabídne dnešní 5. kolo Mattoni NBL. Jednoznačným favoritem jsou obhájci titulu, ovšem Kondoři přijedou na soupeřovu půdu povzbuzeni cenným vítězstvím v Novém Jičíně. Zajímavou podívanou jistě nabídne i duel mezi USK Praha a Prostějovem či utkání Mlékárny Kunín s Ostravou.

Mlékárna Kunín - NH Ostrava
(25. 10. v 17.30)

Mlékárna Kunín ani Ostrava zatím nepředvádějí nijak oslnivé výkony a na kontě mají shodně po jednom vítězství a třech porážkách. Půjde tedy o souboj dvou týmů, které stále hledají svou pravou tvář.

"Bude to hodně těžké utkání," tuší Zbyněk Choleva, asistent domácího trenéra Hummla. "My však chceme překonat dosavadní neúspěchy ze začátku ligy a zvítězit. Sílu soupeře známe i ze dvou přípravných zápasů, které skončily velice těsnými výsledky.

Na dvoubodový zisk ovšem pomýšlejí také hosté. "Kunín je teď v podobném rozpoložení jako my. Pokud zastavíme jeho rychlý protiútok a budeme dělat to, co máme, tak určitě máme šanci vyhrát," poznamenal křídelník Jaroslav Prášil.

Ostravští basketbalisté jsou podle něj v mírné výhodě. "My totiž venku nemáme co ztratit. Můžeme jen překvapit, ale oni budou v pozici, kdy musejí vyhrát," řekl Prášil. "Co se týče nás, my musíme jít pro vítězství. Nesmíme čekat na to, že nám spadne do klína samo."

Synthesia Pardubice - BK Sadská
(25. 10. v 17.30)

Východočeši vyhráli tři ze čtyř zápasů a v tabulce jim patří třetí příčka hned za neporaženým duem Nymburk-Liberec. Povedený vstup do sezony budou chtít určitě potvrdit i proti Sadské, která naopak dokázala vyhrát jediný zápas a v minulém kole podle očekávání vysoko podlehla Nymburku.

"Čeká nás kvalitní soupeř, který má stabilizovaný kádr. Hráči jsou spolu již delší dobu, což je pochopitelně znát," řekl na adresu Pardubic hostující trenér Karel Forejt.

"Pardubicím se úvod sezony vydařil. Mají velmi dobré podkošové hráče a rovněž kvalitní střelce z tříbodového území. Myslím si, že mohou porazit kohokoliv, ale i s kýmkoliv prohrát. Naše hra bude založena na obranné činnosti, s těžkým soupeřem chceme odehrát vyrovnanou partii."

A Plus OHL ŽS Brno - BK Ústí n. L.
(25. 10. v 17.30)

Brňané jsou po čtyřech kolech až na osmém místě, neboť dokázali vyhrát jediný zápas (doma porazili Ostravu). V minulém kole navíc vysoko prohráli v Prostějově, kde nastříleli pouhých padesát bodů.

Stejnou bilanci má zatím i Ústí, jehož trenér Jan Šedivý může poprvé v této sezoně počítat s uzdraveným slovenským křídelníkem Markem Juríkem. "Abychom mohli v Brně pomýšlet na vítězství, musíme mít stejné nasazení jako v zápase proti Děčínu a vyvarovat se zbytečných chyb v obraně," podotkl Šedivý.

Ten se kromě amerických posil Henryho a Argretta spoléhá i na křídelníka Vladimíra Hejla, jenž je zatím s průměrem 11 bodů na zápas třetím nejlepším střelcem severočeského klubu.

"Brno je velmi těžký soupeř, ale USK Praha dokázal na jeho hřišti vyhrát, takže uspět v Brně není nemožné," prohlásil Hejl. "Musíme hrát kolektivně v obraně i útoku a žádný míč nesmí být pro nás ztracený. V loňské sezoně jsme v Brně vyhráli, tak proč nevyhrát znovu?"

BK Děčín - BBK Brno
(25. 10. v 17.30)

Severočeši zvládli v minulém týdnu derby na ústecké palubovce a připsali si třetí vítězství v sezoně. Dnes je čeká BBK Brno, tedy tým, který zatím jako jediný nevyhrál. "Brno proti nám nemá co ztratit, což může být pro jeho výkon určitá psychická výhoda," předeslal domácí trenér Pavel Budínský.

"Na relativně slabšího soupeře se musíme maximálně pečlivě připravit a nesmíme vůbec nic podcenit. Ačkoliv náš soupeř nemá tak široká kádr, hráči v základní rotaci určitě mají svou kvalitu. Navíc si myslím, že bývalí děčínští basketbalisté Gamma s Wiednerem se budou chtít ukázat v dobrém světle," míní děčínský kouč.

"Očekávám,že podáme zodpovědný výkon zejména v obraně a velký důraz budeme klást i na pokrytí některých individualit v týmu soupeře. Byl bych též rád, abychom mohli pokračovat v nastoleném trendu se zapojením co nejvíce hráčů do hry."

Hostující basketbalisté velice dobře vědí, že chtějí-li na severu Čech pomýšlet na vítězství, musejí podat nadprůměrný výkon. "Děčín má k dispozici dvanáct velice silných hráčů, kteří upřednostňují nátlakovou hru. Navíc budou hrát v domácím prostředí a za zády budou mít výraznou podporu diváků," řekl asistent brněnského trenéra Josef Jelínek.

S poraženeckou náladou však jeho tým do Děčína rozhodně nepřijede. "Domácí jsou favoritem, ale my se budeme snažit zabojovat a vyhrát. K tomu je zapotřebí hrát ukázněně a zlepšit naši hru jak v obraně, tak i v útoku."

Myšlenky na vítězství má v hlavě i bývalý děčínský křídelník Jan Wiedner. "Pod novým trenérem se snažíme zlepšovat obranu i útok. Doufám, že v zápase s Děčínem budeme mít i trochu štěstí v koncovce a dovedeme utkání k vítězství, které už nutně potřebujeme."

USK Praha - BK Prostějov
(25. 10. v 17.40)

Vysokoškoláci v minulém kole přivezli cennou výhru z Ostravy a stále se drží v popředí tabulky. Navíc trenér Petr Treml už může v duelu s Prostějovem počítat se všemi hráči. "K dispozici už budou Tomáš Hrubý, Jan Frolík a po zranění bude připraven i Roman Zachrla," poznamenal organizační pracovník USK Petr Jachan.

"Prostějov má ve svém kádru výborné hráče a jeho současná bilance 2-2 určitě neodpovídá jeho ambicím a možnostem. Přesto budeme chtít využít domácího prostředí k tomu, abychom navázali na předchozí dvě vítězství. Opřít se musíme především o týmového ducha podpořeného kvalitní týmovou obranou a dobrými individuálními výkony všech hráčů," doplnil Jachan.

Hosté po dvou úvodních porážkách v Nymburku a Pardubicích konečně zabrali a následující zápasy s Děčínem a brněnským A Plus zvládli. V Praze je čeká v tomto ročníku už čtvrté střetnutí na palubovce soupeře.

"USK má mladý a bojovný tým, který hraje velice kolektivně a je vedený zkušeným rozehrávačem Václavem Hrubým," uvedl prostějovský křídelník Jiří Černošek. "Pražané hrají ve skoro stejném složení již delší dobu, a proto jsou velmi sehraní. Určitě budou mít ambice na postup do play-off, čeká nás hodně těžké utkání."

ČEZ Basketball Nymburk - Kondoři Liberec
(25. 10. v 18 hodin)

Ve šlágru kola se Nymburk musí obejít bez svého ústředního rozehrávače Walkera Russella, který si v sobotu poranil tříslo v duelu proti Sadské. I tak jsou však domácí basketbalisté jednoznačným favoritem.

"Z důvodu zranění to však bude jiný zápas, než ty předchozí," předpokládá nymburský kouč Muli Katzurin. "Nesmíme zapomenout také na to, že Liberec vstoupil do sezony velice dobře a je překvapením ligy. Hosté mají opravdu dobrou obranu a opírají se rovněž o kvalitní hru pod košem, takže očekávám docela těžké utkání."

Z kvalitní defenzívní činnosti vycházejí i trojnásobní čeští šampióni, kteří si zatím jako jediní drží průměr pod 70 obdržených bodů na zápas (69,8). "Liberec se zdá být agresivním týmem, má dobrý útočný doskok. Na to se budeme muset soustředit a přidat v obraně i v doskoku."

Kondoři spoléhají zejména na vyrovnaný hráčský kádr, z něhož přece jen střelecky vyčnívají dva hráči. Polák Robert Tomaszek (průměr 16 bodů na zápas) i Lukáš Kraus (16,3) nastříleli ve všech čtyřech zápasech dvouciferný počet bodů a výrazně svému týmu pomohli ke čtyřem výhrám v řadě.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...