Savič se konečně ukázal jako posila

  16:17aktualizováno  16:36
Praha - Hvězdou 7. kola Mattoni NBL se stal sparťanský rozehrávač Nebojša Savič, který 35 body dovedl svůj tým k překvapivému vítězství nad Mlékárnou Kunín. Naopak svou horší tvář ukázal prostějovský basketbalista Cameron Crisp, který předvedl ve svém druhém ligovém vystoupení příliš individualistický výkon a Prostějovu k výhře na brněnské palubovce příliš nepomohl.

Hvězdy kola

1. Nebojša Savič (Sparta Praha)

Konečně, mohou si říci na Letné. Do srbského rozehrávače vkládalo sparťanské vedení velké naděje, jeho příchod měl trenéru Geršlovi vytrhnout trn z paty. Nahradit zkušeného dirigenta Václava Hrubého, který před sezonou zamířil do USK, ovšem není jen tak. Savič v úvodních kolech o svých kvalitách příliš nepřesvědčil a Sparta i kvůli tomu posbírala v šesti zápasech pět porážek.

Až v duelu s favorizovanou Mlékárnou Kunín se jeho hvězda rozzářila naplno. Savič nasázel úřadujícím vicemistrům 35 bodů, lepší střeleckou formu neprokázal v 7. kole žádný z hráčů Mattoni NBL. Sedmadvacetiletý playmaker proměnil 10 z 19 střel z pole (trojky 2/7) a 13 z 15 trestných hodů, přičemž důležité šestky střílel především v samotném závěru utkání. Pražané mohou jen doufat, že Savičovo poslední představení bude jeho standardním výkonem a ne jen pouhým zábleskem do tmy.

2. Adam Hess (ČEZ Basketball Nymburk)

Nymburský obr se proti ústeckému trpaslíkovi nečekaně dlouho trápil a na tom, že si nakonec připsal šesté ligové vítězství má největší zásluhu právě Hess. Kromě toho, že přesně střílel, tradičně i úspěšně doskakoval a po výborném výkonu si připsal svůj druhý double-double v probíhající prvoligové sezoně.

S výbornou úspěšností nastřílel 23 bodů (střelba z pole 8/12, trestné hody 6/6), pod koši získal jedenáct míčů, z toho čtyři v útoku. K pěti asistencím přidal i dva získané míče a sám neztratil ani jediný. Úctyhodný koeficient 42 jej v sedmém kole zařadil na první místo v hodnocení užitečnosti.

3. Denis Mujagič (Synthesia Pardubice)

Právě takové výkony, jaký Mujagič předvedl v sobotu proti USK Praha, od něj pardubičtí fanoušci očekávají. Na východ Čech přišel jako velká hvězda spolu s Trnkou a Jiřím Novotným a Synthesia věří, že ji tato zkušená a ligou prověřená trojice konečně dovede do playoff.

Mujagič byl s 26 body nejlepším střelcem celého zápasu, když proměnil 5 z 13 trojek a hlavně všech devět trestných hodů (v dosavadním průběhu sezony má Mujagič famózní bilanci šestek 33/34 - 97%!!!). Dále si připsal sedm finálních asistencí a pět doskočených míčů, vysoce příznivý byl z jeho pohledu i poměr získaných a ztracených míčů (6-0!). Pokud bude chorvatský křídelník pokračovat v podobně kvalitních výkonech i nadále, mohou Pardubičtí směle pomýšlet na účast mezi elitní tuzemskou osmičkou.

4. Zbyněk Pospíšil (NH Ostrava)

V těžkých bolestech se nakonec rodilo "povinné" vítězství ostravských basketbalistů nad brněnským Handicapem. Přestože domácí tým vedl na začátku druhého poločasu o devatenáct bodů, neprobíhal závěr zápasu v pohodovém tempu. Brno se totiž dokázalo odrazit ode dna a minutu před koncem ztrácelo na favorita jediný bod!

Výběr trenéra Róna se opět mohl spolehnout na výborný výkon své podkošové opory Zbyňka Pospíšila. Bez pěti minut odehrál celé utkání a k devatenácti bodům přidal devět doskočených míčů. Minul jen tři z dvanácti střel z pole a velice platný byl i na obranné polovině hřiště, kde zblokoval tři střely hostů. Ostravští zkrátka vědí, že na Pospíšila se mohou vždy stoprocentně spolehnout.

5. Miha Fon (Sparta Praha)

Střelecky sice nijak nezářil, ovšem i tak jej trenér Jaromír Geršl označil za klíčovou postavu svého týmu ve vítězném duelu proti Mlékárně Kunín. Jako první v této sezoně totiž dokázal přibrzdit ofenzívní manévry jednoho z nedominantnějších hráčů Mattoni NBL Freda Warricka, kterému povolil nastřílet pouhých 9 bodů!

Sám Fon byl navíc úspěšnější i ve střelbě. Zaznamenal o tři body více, než novojičínská hvězda a navrch přidal i pět asistencí - nejvíce ze všech hráčů na palubovce. Jednadvacetiletý slovinský rozehrávač či křídelník dosud odehrál ve sparťanském dresu dvě utkání a zatím se zdá, že jeho angažování bylo trefou do černého.

Zklamání kola

1. A Plus ŽS Brno (celý tým)

Způsob, jakým si brněnský tým dokráčel pro letošní premiérovou ligovou porážku, byl téměř nedůstojný. Benda, Machač a spol. nastříleli v prvních pěti zápasech sezony v průměru 95,6 bodu a proti nepříliš kvalitní prostějovské defenzívě (v prvních šesti kolech Prostějov obdržel průměrně 89,3 bodu na zápas) se jejich útočné trápení rozhodně nečekalo.

Jenže kvalitní zónová obrana hostů byla pro svěřence trenéra Pospíšila téměř neřešitelným problémem. Přitom o potížích basketbalistů A Plus proti tomuto druhu obrany už vědí snad všichni, kdož se kolem basketbalu pohybují! Brňané stříleli z nepřipravených pozic, většinou šlo o hru na náhodu. Úspěšnost střelby proto činila pouhých 32,9%. Brňané prostě musejí se svou hrou do zóny něco udělat, jinak mohou mít i proti slabším protivníkům velké problémy.

2. Fred Warrick (Mlékárna Kunín)

Říká se, že není každý den posvícení. Jedna z největších hvězd celé ligy o tom po neděli ví své. Po prvních šesti zápasech si Warrick držel vynikající průměr přesahující 24 nastřílených bodů na zápas, ovšem na Letné se mu střelecky nedařilo. Slovinský basketbalista ve službách Sparty Miha Fon jej střežil jako oko v hlavě a podařilo se mu stlačit úspěšnost Warrickovy střelby z pole na podprůměrných 25% (trojky 0/7)!

Warrick však v české nejvyšší soutěži mnohokrát prokázal, že je opravdu velkým hráčem a proto se nedá očekávat, že jej podobný výpadek postihne častěji. Je však jasné, že pokaždé, když se jej soupeři podaří alespoň přibrzdit, jeho naděje na vítězství proti Mlékárně Kunín o poznání vzroste!

3. Cameron Crisp (BK Prostějov)

V minulém kole jsme jej po jeho premiérovém vystoupení v prostějovském dresu zařadili na nejvyšší stupínek mezi Hvězdami kola. Hned o několik dní později však americký rozehrávač ukázal svou horší tvář a vysloužil si mnohem negativnější hodnocení. A to navzdory tomu, že jeho tým dokázal zvítězit na palubovce silného A Plus Brna.

Crisp odehrál téměř rovnou polovinu hrací doby a jeho výkon se dá směle označit za individualistický. Z deseti střel z pole trefil pouhé dvě (úspěšnost střelby 20%), připsal si jedinou asistenci a čtyři osobní chyby. Koeficient užitečnosti klesl až na hodnotu -6, přitom ani jediný hráč z poraženého týmu na tom v tomto směru nebyl hůře! Až další průběh ligové soutěže ukáže, zda bude pravou Crispovou tváří výborný výkon z prvního duelu proti Spartě, či spíše neefektivní a sobecká hra z utkání v Brně. 

Zápas kola

Sparta Praha - Mlékárna Kunín (91:82)

Jednoznačně největší překvapení 7. kola. Zatímco sparťanští basketbalisté se potáceli u dna prvoligové tabulky s bilancí jediného vítězství a pěti porážek, Mlékárna Kunín na tom byla přesně naopak. Při svém dosud jediném neúspěchu navíc dokázala hodně potrápit i úřadující šampióny z Nymburka a na Letné si bezpochyby brousila zuby na další dvoubodový zisk.

Jenže Pražané se vzbouřili veškerým předzápasovým prognózám a s výjimkou úvodních minut měli neustále navrch. Když je pak v závěru utkání "podržel" sérií přesných trestných hodů rozehrávač Savič, cenné vítězství bylo na světě.

Moment kola

Ivan Čubela (Handicap Brno)

Handicapu se stále nedaří obohatit chudičkou bilanci jediné výhry o další vítězství, i když v Ostravě k němu měl až nečekaně blízko. Zejména Čubelovou zásluhou dokázal zdramatizovat zdánlivě rozhodnuté střetnutí a minutu před koncem zápasu snížil původně devatenáctibodovou ztrátu na pouhé tři body.

Do klíčové role se v těch okamžicích obsadil právě Čubela. V poslední čtvrtině nastřílel patnáct ze svých šestadvaceti bodů, z toho dvanáct mezi 35. a 39. minutou. Jeho osm bodů v řadě odstartovalo šňůru hostů 17:4, po níž bylo Brno pozadu o jediný koš. Přestože si nakonec domácí basketbalisté vydřenou výhru pohlídali, Čubela se svými spoluhráči dokázal, že pod bezednými koši se může stát během krátké doby opravdu ledacos.

Statistiky 7. kola Mattoni NBL

Nejužitečnější hráči:
1. Adam Hess (Nymburk) 42, 2. Nebojša Savič (Sparta) 38, 3. Denis Mujagič (Pardubice) 37, 4. Petr Benda (A Plus) 31, 5. Zbyněk Pospíšil (Ostrava) 27, 6.-7. Craig Callahan (Prostějov) a Václav Hrubý (USK) 25, 8. Jiří Trnka (Pardubice) 24, 9.-10. Jaroslav Prášil (Ostrava) a Sherman Rivers (Sadská) 23

Nejlepší střelci:
1. Nebojša Savič 35, 2.-4. Denis Mujagič, Tomáš Hrubý (USK) a Ivan Čubela (Handicap) 26, 5. Pavel Novotný (Ústí n. L.) 25, 6.-7. Adam Hess a Sherman Rivers 23, 8. Václav Hrubý 22, 9. Marek Mužík (Ostrava) 21, 10. Charles Mandič (Nymburk) 19

Nejvíce doskoků:
1. Petr Benda 23, 2. Craig Callahan 19, 3. Kordián Korytek (Prostějov) 14, 4.-5. Jiří Trnka a Adam Hess 11, 6.-8. Sherman Rivers, Zbyněk Pospíšil a Peter Práznovský (Handicap) 9, 9.-10. Jakub Houška (Děčín) a Pavel Miloš (Prostějov) 8

Tříbodové pokusy:
1. Ivan Čubela 6/12, 2. Pavel Novotný 5/11, 3. Denis Mujagič 5/13, 4. Václav Hrubý 4/10, 5. Charles Mandič 3/3, 6. Sherman Rivers 3/5, 7.-8. Marek Mužík a William Chavis (Kunín) 3/7, 9. Goran Savanovič (Nymburk) 2/2, 10. Michal Šušák (Děčín) 2/3

Nejvíce asistencí:
1. Pavel Houška (Ústí n. L.) 8, 2.-4. Denis Mujagič, Štěpán Vrubl (Handicap) a Otakar Marek (Pardubice) 7, 5.-7. Adam Hess, Levell Sanders (Děčín) a Miha Fon (Sparta) 5, 8.-10. Pavel Beneš (Nymburk), Gintaris Einikis (Nymburk) a Juraj Gavlák (Ostrava) 4

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Jsem zpět, dámy. Atletka se po dvou letech vrátila na překážky, zaběhla rekord sezony

1. června 2024  9:44

Po téměř dvou letech se olympijská vítězka a světová rekordmanka Američanka Sydney...

Skvělá atmosféra. Snad příště fanoušky potěšíme výhrou, řekl kouč fotbalistek Rada

1. června 2024  9:27

Nedělal mu radost pohled na skóre zápasu ani na koleno Kláry Cahynové, která kulhala ke kabině....

Hokejisté Edmontonu dobyli led Dallasu a přiblížili se finále Stanley Cupu

1. června 2024  7:08,  aktualizováno  9:20

Hokejisté Edmontonu zvítězili 3:1 na ledě Dallasu, a ve finále Západní konference play off NHL tak...

Bouzková vzdorovala jedničce: Serena hrála jinak, na kanára jsem nemyslela

1. června 2024

Paříž (Od našeho zpravodaje) Od první výměny se sympaticky povzbuzovala, pěst zatínala i ke konci duelu, kdy už bylo takřka...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...