Prostějov opět padl v prodloužení

  19:50
NovýJičín - O druhém finalistovi Mattoni Národní basketbalové ligy rozhodne až páté utkání v Prostějově. Mlékárna Kunín totiž dokázala v domácím prostředí odvrátit i druhý postupový mečbol svého soupeře a druhým vítězstvím v prodloužení srovnala stav semifinálové série na 2:2. Obhájce titulu Nymburk tak bude znát jméno svého finálového soupeře až v sobotu večer.

Mlékárna Kunín - BK Prostějov 104:103 po prodl.
(19:27, 47:49, 67:66, 88:88)

Stav série: 2 - 2

Domácí trenér Zdeněk Hummel opět zvolil osvědčený recept z minulého utkání a do základní sestavy poslal rozehrávače Ivanoviče s pivotmanem Buzásim. Jeho protějšek Predrag Benáček naopak poprvé v semifinálové sérii využil služeb Maria Bošnjaka, jenž dostal tentokrát přednost před Goranem Adžičem.

V prvních minutách se obě družstva střelecky trápila. Na začátku 6. minuty byli v těsném vedení domácí (11:10), přičemž střeleckou produkci obstarávali na jedné straně Šoška (7) a na druhé Callahan (8). Poté poslal hostující kouč Benáček na palubovku Marka Stuchlého a ten se deseti body během čtyř minut postaral o osmibodové vedení Prostějova. Společně s Callahanem přitom v úvodních deseti minutách nastříleli o dva body více, než celý tým Mlékárny Kunín!

Několikabodové vedení si hosté udržovali i ve druhé čtvrtině. V domácím dresu se střelecky trápili oba Američané a Warrick dokonce proseděl závěr prvního poločasu na střídačce - během osmnácti minut, které strávil na hřišti, neproměnil ani jedinou ze svých pěti střel! Přesto se Novojičínští vzpamatovali a dostali se zpět do kontaktu.

Po slabším začátku se totiž rozehrál Howard a spolu s Šoškou dotáhli svůj tým na dvoubodový rozdíl. Dvacet vteřin před koncem prvního poločasu Šoška proměnil dvě šestky a poté, co prostějovští basketbalisté o deset vteřin později ztratili míč při vyhození z autu, je ztrestal přesnou trojkou Howard.

Vyrovnaná bitva pokračovala i ve třetí čtvrtině. Komplikace pro hostující tým přišly ve 25. minutě, kdy se Callahan dopustil během několika vteřin dvou osobních chyb a se čtyřmi fauly usedl na střídačku. Přesto byl nováček nejvyšší soutěže stále o krok vpřed. Po tříbodové akci Bošnjaka byl stav 57:63 a po Czudkově trojce (jeho první body v utkání) měli hosté k dobru již osm bodů - krátce před tím proměnil Pelikán pouze jediný ze čtyř trestných hodů.

Warrick se poprvé zapsal mezi střelce až ve 28. minutě jednou proměněnou šestkou a když na začátku třicáté minuty svou první přesnou střelou z pole završil šnůru domácích na 8:0, bylo vyrovnáno - 66:66! Vzápětí Howard trefil jeden trestný hod a Mlékárna Kunín po třech čtvrtinách dokonce o jeden bod vedla.

Po Howardově koši z úvodní minuty poslední čtvrtiny narostla šnůra Novojičínských až na 11:0, ale euforii vicemistrů narušil úspěšnou střelou z perimetru Stuchlý. Semifinálové drama vrcholilo v posledních minutách. Čtyři minuty před koncem mohl vyrovnat Howard, trefil však pouze jednu šestku. Při pokusu o útočný doskok navíc fauloval Buzási a s pěti osobními chybami musel usednout na střídačku.

O chvíli později Warrickova trojka z rohu hřiště poslala Nový Jičín do dvoubodového vedení, dvě minuty před koncem po koši Stuchlého však bylo znovu vyrovnáno - 83:83! Po dvou Callahanových šestkách tentýž hráč v obraně zblokoval při nájezdu pod koš Warricka, Tomeljakova trojka však znovu znamenala jednobodový náskok domácích.

Dvaadvacet vteřin před koncem pak novojičínská obrana získala míč a Warrick zakončoval protiútok jeden na jednoho proti Czudkovi. Jeho obranu posoudil rozhodčí Zachara mylně jako faul, čímž prostějovského dirigenta posadil s pěti osobními chybami na střídačku a po Warrickových šestkách navíc vzrostlo vedení Mlékárny Kunín na tři body. 

Poslední útok Prostějova zakončoval zoufalou střelou za tři body Bošnjak, ale toho fauloval Šoška a hostující pivot mohl třemi šestkami pět vteřin před koncem vyrovnat. S jistotou proměnil všechny tři trestné hody a podruhé v této semifinálové sérii se prodlužovalo.  

V polovině prodloužení byl stav vyrovnaný 95:95, ale domácí trenér Hummel se musel obejít bez vyfaulovaných pivotů Pelikána, Šošky a Buzásiho a hostům chyběl kromě Czudka i Callahan. Do klíčových rolí se záhy obsadli oba domácí Američané. Na Howardův dvoubodový koš totiž navázal úspěšnou trojkou Warrick a čtyřbodové vedení vypadalo pro domácí nadějně. Stuchlý však minutu před koncem čtyřmi body v řadě opět srovnal.

Šest vteřin před koncem za stavu 103:103 Bošnjak nepochopitelně přehodil při vyhození z autu celé hřiště a domácí získali míč. Howard byl poté tři vteřiny před koncem faulován a i když první šestku neproměnil, při druhé již nezaváhal a rozhodl o tom, že semifinálová série bude zakončena až v sobotu v Prostějově.

Body: Howard 26, Šoška 23 bodů a 8 doskoků, Warrick 20, Tomeljak 14, Pelikán 11 bodů a 10 doskoků, Hovaňák a Buzási 4, Kovář 2 - Stuchlý 32, Bošnjak 21 bodů a 8 doskoků, Callahan 19 bodů a 11 doskoků, Palmer 15, Czudek 6 bodů a 10 asistencí, Andruška 5, Černošek a Lukjanec 2, Jurečka 1
Střelba za 3 b.: 20/9:30/10
Střelba za 2 b.: 46/26:41/25
Trestné hody: 39/25:31/23
Doskoky: 33:37
Osobní chyby: 25:31
5 chyb: 37. Buzási, 41. Pelikán, 43. Šoška - 40. Czudek, 42. Callahan, 45. Stuchlý, 45. Palmer
Rozhodčí: Zachara a Dolinek
Diváků: 1100
Nejlepší hráč: Brian Howard

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

ONLINE: Začíná ME v atletice. Jiranová končí v rozběhu, v akci je diskař Bárta

7. června 2024  9:30,  aktualizováno  11:13

Sledujeme online Kontinentální šampionát je po dvou letech zpět, v Římě startuje atletické mistrovství Evropy. Jako...

Kaderka rezignoval, novým předsedou Kotrba. Ve vedení svazu je i Pála

7. června 2024  9:42,  aktualizováno  11:09

Aktualizujeme Český tenisový svaz má nové vedení. Jeho předsedou se stává Jakub Kotrba, za spolupracovníky má ve...

Lopata místo špachtle. Hlava o úspěšné sezoně, radě od legendy i hokejkách

7. června 2024  10:29

Tajemství střeleckého rozkvětu Nicolase Hlavy? Litvínovský útočník na radu legendy začal používat...

Trochu krve k hokeji patří, nákrčníky jsou dobré, říká mistr světa Stránský

7. června 2024

Rozstřel Posledních deset minut finálového zápasu se Švýcarskem (2:0) seděla jeho lajna na lavičce a ty...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...