Prostějov opět padl v prodloužení

  • 11
NovýJičín - O druhém finalistovi Mattoni Národní basketbalové ligy rozhodne až páté utkání v Prostějově. Mlékárna Kunín totiž dokázala v domácím prostředí odvrátit i druhý postupový mečbol svého soupeře a druhým vítězstvím v prodloužení srovnala stav semifinálové série na 2:2. Obhájce titulu Nymburk tak bude znát jméno svého finálového soupeře až v sobotu večer.

Mlékárna Kunín - BK Prostějov 104:103 po prodl.
(19:27, 47:49, 67:66, 88:88)

Stav série: 2 - 2

Domácí trenér Zdeněk Hummel opět zvolil osvědčený recept z minulého utkání a do základní sestavy poslal rozehrávače Ivanoviče s pivotmanem Buzásim. Jeho protějšek Predrag Benáček naopak poprvé v semifinálové sérii využil služeb Maria Bošnjaka, jenž dostal tentokrát přednost před Goranem Adžičem.

V prvních minutách se obě družstva střelecky trápila. Na začátku 6. minuty byli v těsném vedení domácí (11:10), přičemž střeleckou produkci obstarávali na jedné straně Šoška (7) a na druhé Callahan (8). Poté poslal hostující kouč Benáček na palubovku Marka Stuchlého a ten se deseti body během čtyř minut postaral o osmibodové vedení Prostějova. Společně s Callahanem přitom v úvodních deseti minutách nastříleli o dva body více, než celý tým Mlékárny Kunín!

Několikabodové vedení si hosté udržovali i ve druhé čtvrtině. V domácím dresu se střelecky trápili oba Američané a Warrick dokonce proseděl závěr prvního poločasu na střídačce - během osmnácti minut, které strávil na hřišti, neproměnil ani jedinou ze svých pěti střel! Přesto se Novojičínští vzpamatovali a dostali se zpět do kontaktu.

Po slabším začátku se totiž rozehrál Howard a spolu s Šoškou dotáhli svůj tým na dvoubodový rozdíl. Dvacet vteřin před koncem prvního poločasu Šoška proměnil dvě šestky a poté, co prostějovští basketbalisté o deset vteřin později ztratili míč při vyhození z autu, je ztrestal přesnou trojkou Howard.

Vyrovnaná bitva pokračovala i ve třetí čtvrtině. Komplikace pro hostující tým přišly ve 25. minutě, kdy se Callahan dopustil během několika vteřin dvou osobních chyb a se čtyřmi fauly usedl na střídačku. Přesto byl nováček nejvyšší soutěže stále o krok vpřed. Po tříbodové akci Bošnjaka byl stav 57:63 a po Czudkově trojce (jeho první body v utkání) měli hosté k dobru již osm bodů - krátce před tím proměnil Pelikán pouze jediný ze čtyř trestných hodů.

Warrick se poprvé zapsal mezi střelce až ve 28. minutě jednou proměněnou šestkou a když na začátku třicáté minuty svou první přesnou střelou z pole završil šnůru domácích na 8:0, bylo vyrovnáno - 66:66! Vzápětí Howard trefil jeden trestný hod a Mlékárna Kunín po třech čtvrtinách dokonce o jeden bod vedla.

Po Howardově koši z úvodní minuty poslední čtvrtiny narostla šnůra Novojičínských až na 11:0, ale euforii vicemistrů narušil úspěšnou střelou z perimetru Stuchlý. Semifinálové drama vrcholilo v posledních minutách. Čtyři minuty před koncem mohl vyrovnat Howard, trefil však pouze jednu šestku. Při pokusu o útočný doskok navíc fauloval Buzási a s pěti osobními chybami musel usednout na střídačku.

O chvíli později Warrickova trojka z rohu hřiště poslala Nový Jičín do dvoubodového vedení, dvě minuty před koncem po koši Stuchlého však bylo znovu vyrovnáno - 83:83! Po dvou Callahanových šestkách tentýž hráč v obraně zblokoval při nájezdu pod koš Warricka, Tomeljakova trojka však znovu znamenala jednobodový náskok domácích.

Dvaadvacet vteřin před koncem pak novojičínská obrana získala míč a Warrick zakončoval protiútok jeden na jednoho proti Czudkovi. Jeho obranu posoudil rozhodčí Zachara mylně jako faul, čímž prostějovského dirigenta posadil s pěti osobními chybami na střídačku a po Warrickových šestkách navíc vzrostlo vedení Mlékárny Kunín na tři body. 

Poslední útok Prostějova zakončoval zoufalou střelou za tři body Bošnjak, ale toho fauloval Šoška a hostující pivot mohl třemi šestkami pět vteřin před koncem vyrovnat. S jistotou proměnil všechny tři trestné hody a podruhé v této semifinálové sérii se prodlužovalo.  

V polovině prodloužení byl stav vyrovnaný 95:95, ale domácí trenér Hummel se musel obejít bez vyfaulovaných pivotů Pelikána, Šošky a Buzásiho a hostům chyběl kromě Czudka i Callahan. Do klíčových rolí se záhy obsadli oba domácí Američané. Na Howardův dvoubodový koš totiž navázal úspěšnou trojkou Warrick a čtyřbodové vedení vypadalo pro domácí nadějně. Stuchlý však minutu před koncem čtyřmi body v řadě opět srovnal.

Šest vteřin před koncem za stavu 103:103 Bošnjak nepochopitelně přehodil při vyhození z autu celé hřiště a domácí získali míč. Howard byl poté tři vteřiny před koncem faulován a i když první šestku neproměnil, při druhé již nezaváhal a rozhodl o tom, že semifinálová série bude zakončena až v sobotu v Prostějově.

Body: Howard 26, Šoška 23 bodů a 8 doskoků, Warrick 20, Tomeljak 14, Pelikán 11 bodů a 10 doskoků, Hovaňák a Buzási 4, Kovář 2 - Stuchlý 32, Bošnjak 21 bodů a 8 doskoků, Callahan 19 bodů a 11 doskoků, Palmer 15, Czudek 6 bodů a 10 asistencí, Andruška 5, Černošek a Lukjanec 2, Jurečka 1
Střelba za 3 b.: 20/9:30/10
Střelba za 2 b.: 46/26:41/25
Trestné hody: 39/25:31/23
Doskoky: 33:37
Osobní chyby: 25:31
5 chyb: 37. Buzási, 41. Pelikán, 43. Šoška - 40. Czudek, 42. Callahan, 45. Stuchlý, 45. Palmer
Rozhodčí: Zachara a Dolinek
Diváků: 1100
Nejlepší hráč: Brian Howard


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž