Marek Sehnal v dresu Svitav.

Marek Sehnal v dresu Svitav. | foto: QANTO Tuři Svitavy

Orli omlazují křídla. Budeme zase dobří, tvrdí prostějovský šéf

  • 1
Bez křídel se orel při nejlepší vůli neobejde. A právě jejich výraznou proměnou procházejí po úspěšné sezoně basketbaloví Orli z Prostějova. V sestavě stříbrných medailistů zůstává Vojtěch Bratčenkov, jenže ústřední dvojice Jaromír Bohačík, Dušan Pandula bude hrát v jiných týmech.

Místo nich se budou po palubovce prohánět Martin Novák, přicházející z Jindřichova Hradce, společně s Markem Sehnalem a Ondřejem Peterkou. Ti hráli v minulé sestavě ve Svitavách.

„Trošku omladíme. Chceme postavit perspektivní tým s tříletým výhledem. Do sestavy se posunou mladí talentovaní hráči, kteří mají předpoklady výkonnostního růstu,“ uvedl Ivan Pospíšil, předseda Ariete Prostějov. Současně uznal, že změny v sestavě byly částečně vynucené ekonomickou situací. „Musíme snížit rozpočet. Přesto věřím, že v lize budeme hrát dobře.“

Klubové vedení pracuje na udržení podkošové trojice Nečas, Švrdlík, Kohout i rozehrávačského dua Slezák, Marko. Osa týmu by měla zůstat pohromadě, přesto trenér Zbyněk Choleva předpokládá, že v přípravě Orly čeká hodně práce se zabudováním nových hráčů.

„Odešli hráči, kteří toho pro tým v minulých letech udělali hodně a pomohli k předchozím úspěchům. Nahradit je nebude snadné,“ tvrdí Choleva. „Jejich následovníci ale mají v sobě potenciál a velkou motivaci. Uvědomují si svoji šanci. Přál bych si, aby si tým sedl jako v předešlých sezonách. Zkušení těm mladým pomůžou,“ věří trenér Prostějova.

Třeba Bohačík může mladíkům v prostějovském dresu sloužit jako příklad, jak se dá v mužském basketbale prosadit. Během čtyř let se dostal až do reprezentace a bojuje o nominaci na kvalifikaci a evropský šampionát. K tomu si výkony řekl o přestup do belgické Lovaně.

„Jaromír je všestranný atletický basketbalista s velkým přehledem a dobrou střelou. Takových moc není. To ovšem neznamená, že mladí hráči nemůžou dosáhnout na stejné mety,“ míní Choleva.

Angažmá v Prostějově bude pro všechny křídelníky novým impulsem. Dostanou odpovídající prostor a také patřičnou porci odpovědnosti za výsledky celého týmu. A bude záležet na nich, jak příležitost využijí. „Šanci dostanou všichni, protože to jinak ani nepůjde,“ říká s úsměvem kouč stříbrného medailisty z posledního ročníku Mattoni NBL.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž