Podali jsme vyzrálý výkon, radoval se kouč

  20:48aktualizováno  10. dubna 12:49
Děčín - O první překvapení v letošním playoff se včera odpoledne postarali basketbalisté Děčína. Na brněnské palubovce dovedli zápas s favorizovaným A Plus ŽS do vyrovnané koncovky a v ní kraloval lídr severočeského týmu Levell Sanders. Právě díky jeho přesné střele z poslední sekundy Děčín získal první čtvrtfinálový bod a v sérii hrané na tři vítězné zápasy se ujal vedení 1:0.

Hosté dali svému soupeři hned v první čtvrtině jasně najevo, že budou pořádně kousat. Brněnští basketbalisté se proti jejich obraně vůbec nemohli prosadit a v úvodní desetiminutovce nastříleli pouhých devět bodů! "Podle mého názoru začátek zápasu hodně ovlivnil celý jeho zbývající průběh," vykládal spokojený děčínský kouč Pavel Budínský.

"Všechna naše předchozí utkání s Brnem se totiž vždycky odvíjela od toho, že soupeř nastolil vysoké tempo a pokud jsme nehráli organizovaně a dostatečně trpělivě, tak se Brno dostalo do trháku. Pak nás stálo spoustu sil jeho náskok dotahovat a proto jsme se na úvod včerejšího střetnutí speciálně připravovali."

Pečlivá příprava přinesla své ovoce. V prvním poločase to byli hráči Děčína, kdo diktoval tempo hry. "Bylo jasné, že první čtvrtfinálový zápas bude mít úplně jiný charakter, než bývá v našich vzájemných soubojích obvyklé. Pro nás byl vydařený úvod základním stavebním kamenem do dalších čtvrtin," podotkl Budínský.

Jeho svěřenci předvedli po celých čtyřicet minut velice koncentrovaný výkon. Kromě organizované hry na útočné polovině hřiště se mohli opřít i o jednu ze svých největších zbraní, kterou je útočný doskok. V této činnosti vynikal zejména Jakub Houška, který pod brněnským košem ukořistil šest míčů, jeho podkošový parťák Kamaldin Gamma přispěl k výhře svého týmu pěti útočnými doskoky.

"Navíc bylo důležité, že jsme s doskočenými míči správně naložili," zdůraznil Budínský. "Nehráli jsme zbrkle a neztráceli míče, které jsme pracně vybojovali, ale naopak jsme si v útoku dokázali vyhovět."

V průběhu druhého poločasu Brňané především v defenzívě přepnuli na vyšší obrátky a získali devítibodové vedení, ovšem Děčín se dokázal z nepříznivé situace vymotat. Devadesát vteřin před koncem sice stále prohrával o sedm bodů, ale i v těchto okamžicích hostující trenér věřil, že jeho tým může dosáhnout na důležité vítězství.

"Pořád jsme zůstávali pozitivní. Byť jsme o několik bodů prohrávali, cítil jsem, že je tento zápas hratelný a že nás nepříznivý vývoj v poslední čtvrtině nezlomí. I v těchto momentech jsme totiž hráli opravdu se stoprocentní koncentrací a to, že jsme to zvládli po celý zápas, je pro mě jednoznačně největším plusem včerejšího střetnutí."

Vůdce děčínské družiny byl po vítězném vstupu do play-off pochopitelně spokojen. "Letos jsem od našeho týmu podobně vyzrálý výkon ještě neviděl," pochválil kouč své podřízené.

Mezi nimi již tradičně vynikal americký rozehrávač Levell Sanders. Brněnský trenér Miroslav Pospíšil sice před začátkem série předpovídal, že se na něm projeví čtrnáctidenní výpadek ze zápasového rytmu, ovšem uzdravený Sanders se předvedl v plné parádě.

"Měl velkou chuť do hry, což na něm bylo jasně vidět," poznamenal Budínský. "O přestávce mi říkal, že má zesláblé nohy a necítí takovou sílu, jako obvykle. Proto jsem jej v průběhu druhého poločasu na chvíli vystřídal. Říkal jsem si, že každá ušetřená minuta pro něj bude dobrá."

Děčínští basketbalisté bez svého lídra na hřišti rozhodně netápali. "Na konci nadstavbové části jsme bez Levella odehráli několik zápasů a já jsem hráče upozorňoval, že i v play-off určitě přijdou situace, v nichž se nebudeme moct spolehnout jen na něj. Kluci to v Brně zvládli výborně a dokázali na sebe vzít odpovědnost, což bylo ohromně důležité."

V klíčových okamžicích však poutal největší pozornost právě Levell Sanders. V poslední čtvrtině nastřílel čtrnáct ze svých osmadvaceti bodů včetně vítězné střely v poslední vteřině a znovu dokázal, že patří mezi největší osobnosti Mattoni NBL.

"V závěru mu pomohlo, že si předtím na chvíli odpočinul a do koncovky pak vložil veškerou energii. Získal dva důležité míče, střílel důležité body a všechno korunoval úžasnou závěrečnou střelou přes brněnské pivoty. Od Levella to byla metodická ukázka toho, jak zahrát koncovku. Vystřelil v poslední vteřině a soupeř už neměl žádnou šanci výsledek jakkoliv změnit."

Když Skála patnáct vteřin před koncem jedním trestným hodem vyrovnal, Budínský si ani nebral oddychový čas. "Podobné situace nacvičujeme na tréninku. Všichni hráči velmi dobře věděli, co mají dělat," vysvětlil děčínský kouč. "Jen jsme na sebe s Levellem po očku mrkli a nakonec to vyšlo tak, jak si každý trenér představuje."

Sanders v klidu přešel na útočnou polovinu hřiště, několik vteřin dribloval těsně za půlkou a tři vteřiny před koncem zvolil razantní nájezd pod koš. Podkošoví hráči Brna se sice snažili děčínskému rozehrávači jeho pozici co nejvíce znepříjemnit, ale zkušený Sanders přesto neomylně trefil cíl. Vzápětí zazněl závěrečný klakson a Děčín mohl začít slavit. "Levell to v závěru vyhodnotil jako počítač," usmíval se Budínský.

Nečekaný dílčí úspěch však nijak neoslavoval. Je to pochopitelné, vždyť Děčín má za sebou teprve první vítěznou bitvu. Válku ještě nevyhrál. "Asi moc lidí nečekalo, že bychom mohli v Brně vyhrát. Já jsem však proklamoval, že dáme do prvního zápasu veškerou energii a jsem moc rád, že se nám to skutečně podařilo."

Severočeši teď mají před sebou náročnou domácí odvetu. "Uvidíme, jak Brno na nastalou situaci zareaguje. Také je otázkou, zda nastoupí v sestavě, v jaké hrálo v průběhu sezony, nebo zda dostanou větší herní prostor oba američtí basketbalisté Roland se Sandersem," zamýšlí se Budínský.

Spíše se však soustředí na vlastní tým. "My jsme v Brně udělali nejlepší krok k tomu, abychom v dalších zápasech hráli s patřičným sebevědomím. Vydařený vstup do čtvrtfinálové série pro nás znamená velkou šanci a my samozřejmě uděláme všechno pro to, abychom uspěli i ve své hale."

Připravujeme: Rozhovor s trenérem Brna Miroslavem Pospíšilem.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Macháče nesrazilo pětihodinové čekání, v Paříži postoupil do druhého kola

28. května 2024,  aktualizováno  29.5

Jediný český tenista zasáhl do programu třetího hracího dne Roland Garros. Tomáš Macháč se nenechal...

Hokej na písku? Barvík hraje za Kuvajt, v Česku boří stereotypy

29. května 2024

Premium V mládežnické kabině Zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně potkal hvězdu New Yorku Rangers Filipa...

Duplantis se na větrné Tretře pokoušel o světový rekord, Manuel zářila na čtvrtce

28. května 2024,  aktualizováno  21:09

Světová atletická esa se zase po roce sešla v Ostravě. Automat na světové rekordy Armand Duplantis...

Jsem úplný profík. Macháč po zdolání Djokoviče ví: Přichází čas naší generace

28. května 2024  20:50

Paříž (Od našeho zpravodaje) V pátek v Ženevě přemohl světovou jedničku Novaka Djokoviče, o den později ve Švýcarsku neúspěšně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...