Paul Pierce z Boston Celtics se raduje (2010).

Paul Pierce z Boston Celtics se raduje (2010). | foto: AP

Snad raději minout než přihrát Welschovi. Když hvězda NBA začne vzpomínat

  • 18
Odehráli spolu necelé dvě sezony. Jeden byl jasným tahounem, druhý sázel na spolehlivost - bostonští Paul Pierce a Jiří Welsch. Američan dekorovaný deseti účastmi na Utkání hvězd NBA a vedle něho druhý Čech, který si kdy zahrál v nejprestižnější basketbalové lize. „Raději bych vystřelil těžkou střelu, než abych nahrál Jiřímu Welschovi,“ popisuje Pierce hrdě svůj tehdejší herní styl.

Na palubovku slavné bostonské TD Garden spolu nastupovali v letech 2003 až 2005.

Už v té době se Pierce pyšnil přezdívkou „The Truth“ (Pravda), kterou mu dal v březnu roku 2001 Shaquille O’Neal v rozhovoru po zápase Lakers s Bostonem.

Pierce v onom mači zaznamenal 42 bodů, porážku o pět bodů ale neodvrátil. 

„Tohle si zapiště,“ oslovil tehdy Shaq redaktora Stevea Bulpetta. „Jmenuji se Shaquille O’Neal a Paul Pierce je zasr*ná pravda. Cituj mě a nic nevynechej. Věděl jsem, že umí hrát, ale že umí hrát takhle. Paul Pierce je pravda.“

S další pravdou teď přišla Pravda sama. Pierce se rozhovořil o svých vztazích s trenérem Docem Riversem, který Boston vedl devět let počínaje sezonou 2004/2005.

POVEDLO SE. Bostonský trenér Doc Rivers chválí Paula Pierce a Mickaela Pietruse.

„Lidé by nevěřili, jak často jsme se hádali,“ vzpomíná hvězda Celtics na schůzky s Riversem a týmovým šéfem Dannym Aingem. Vyžadovali po něm prý, aby se o míč víc dělil se spoluhráči.

A v tom se pranic neshodli.

„Vždy mi říkali, jak mám hrát,“ vypráví Pierce. „Chtěli, abych více přihrával. Komu chtěli, abych to předal? Jiřímu Welschovi? Kur*, raději bych vystřelil těžkou střelu, než abych nahrál Jiřímu Welschovi.“

Zajímavou poznámku k Piercově výroku předložil na Twitteru novinář Jay King ze serveru The Athletic. „Jiří Welsch měl během své jediné (úplné) sezony v Bostonu lepší skutečné procento střelby než Pierce,“ napsal.

Je to skutečně tak. Statistika zahrnující všechny střelecké pokusy včetně trestných hodů u Čecha v sezoně 2003/2004 ukazuje 53 %. Pierce je o procentní bod níže. Nutno podotknout, že v tomto ohledu to byla Američanova druhá nejhorší sezona v kariéře.

Welsch děkuje Pierceovi za nejlepší dny kariéry: Dělal mi život lehčí

Welsch ve zmíněném ročníku naopak zažíval své nejlepší okamžiky v NBA. V nováčkovské sezoně se v kádru Golden State do hry příliš nedostával. Přestup do Celtics, kterému přecházela krátká zastávka v Dallasu, mu přišel vhod.

Jiří Welsch (vlevo) v dresu Boston Celtics fauluje Shaquilla O'Neala z Miami Heat. (28. listopadu 2004)

68 z 81 utkání v oné sezoně začal v základní pětce, právě po boku Pierce. V 27 minutách na hřišti sbíral průměrně devět bodů na zápas, při solidní úspěšnosti střelby (43 % z pole a 38 % z trojky).

Jiří Welsch a jeho dunk po sólu přes celé hřiště:

Další ročník už v dresu Celtics Welsch nedohrál. Po 55 utkáních se přesunul do Clevelandu, kde sledoval zrod „krále“ LeBrona Jamese. Svoji poslední sezonu v NBA pak Čech odehrál v dresu Milwaukee Bucks.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž