Michal Čarnecký (vlevo) z Pardubic obchází Jeremiaha Wilsona z Ostravy.

Michal Čarnecký (vlevo) z Pardubic obchází Jeremiaha Wilsona z Ostravy. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Ostrava trestala z perimetru, oslabené Pardubice prohrály o 12 bodů

  • 0
Basketbalisté Ostravy si v pardubické ČEZ Areně otevřeli dalekonosnou střelnici. Celých 45 bodů nastříleli zpoza tříbodové linie a výhrou si zajistili, na úkor Pardubic, umístění v první čtveřici.

Předposlední zápas v nadstavbové skupině A1 se oslabenému pardubickému družstvu vůbec nepovedl. Absence Zbyňka Pospíšila, Lukáše Kotase a Coreyho Muirheada byla v zápase s Ostravou více než znatelná.

I přestože dvojice Evaldas Žabas (23 bodů a 11 doskoků) a Petr Bohačík (17 a 19) svým double-double tým táhla, další hráči už jen paběrkovali a Beksa v superdůležitém zápase ostravskému mužstvu podlehla 64:76 a téměř jistě tak skončí mimo vedoucí čtveřici.

"Na můj vkus to bylo hodně nervózní utkání. Obě družstva věděla, o co hrají - aby byla nejhůř do 4. místa a začínala play-off doma. To je cíl každého týmu," konstatoval ostravský trenér Dušan Medvecký.

Beksa sice dobře začala, v 8. minutě vedla 12:7, pak ale trojkou Ostravu nastartoval Ames a do šaten se šlo za stavu 26:35.

"Z mého pohledu jednoznačně rozhodla první půle. Docela slušně jsme bránili, ale měli jsme pomalý přechod na útočnou polovinu hřiště a nedostávali jsme se do jednoduchých střel. Hráli jsme jen postupný útok a v něm jsme nebyli produktivní," posteskl si pardubický trenér Dušan Bohunický.

Ostrava se v 25. minutě dostala do 13bodového vedení (32:45), ale už za šest minut bylo skoro vyrovnáno - 52:53. Poté ale přišla mizerná čtyřminutovka domácích, série 0:15 a o vítězi bylo rozhodnuto.

"V paměti mi utkvělo skóre 52:53. Skoro jsme dotáhli třináctibodovou ztrátu a je velká škoda, že jsme v té době nedali ještě nějaký koš a nešli přes Ostravu. Myslím si, že v tom případě by se konec zápasu vyvíjel jinak. Hosté pak trefili nějaké trojky, znovu nám odskočili a utkání se definitivně zlomilo," popsal asi rozhodující okamžiky zápasu pardubický pivot Petr Bohačík.

Závěr zápasu hosté kontrolovali a dvouciferné vedení s poklidem udrželi. Ze statistik šlo po zápase vyčíst překvapivé informace. Ostravská střelba byla nejpřesnější právě z perimetru. Její úspěšnost se blížila 50 procentům (15/31), zatímco z trestných hodů (9/24) i dvoubodové střelby (11/31) nedosahovala úspěšnost ani 40 procent.

Pardubičtí basketbalisté si tak v nadstavbě připsali už sedmou porážku, navíc v posledním zápase hostí v neděli Nymburk, který letos prohrál v Mattoni NBL jediný zápas.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž