Orli v lize poprvé představí Kudelina

  20:07aktualizováno  2. února 12:21
Praha - Dlouhodobá část Mattoni NBL dospěje v sobotu do své poloviny. Na programu je všech šest zápasů 22. kola včetně atraktivního duelu mezi brněnským A Plus a Děčínem. Ten se měl hrát původně již dnes před televizními kamerami, ovšem ČT dala nakonec přednost euroligovému střetnutí mezi ZVVZ USK Praha a Spartakem Moskva.

A Plus OHL-ŽS Brno - BK Děčín
(3. 2. v 16.30)

Brňanům se v poslední době příliš nedaří. V lize prohráli třikrát za sebou, navíc dvakrát dost ostudně (se Sadskou a Nymburkem), neuspěli ani v Českém poháru - ve 4. kole byli vyřazeni po porážce na palubovce Ostravy. V minulém utkání v Pardubicích se museli obejít bez zraněného křídelníka Jakuba Skály, jehož těžký výron v kotníku si vyžádá ještě nejméně týden klidu.

"S obávanou Synthesií v kotli hokejové arény a s mohutnou diváckou podporou jsme si uměli poradit. Často jsme vedli, ale zvládnout bez tří vyfaulovaných opor koncovku už bylo nad síly našich náhradníků," poukázal trenér Miroslav Pospíšil na skutečnost, že mu v závěru předchozího duelu kvůli pěti osobním chybám chyběli Petr Benda, Aleš Chán a Štěpán Vrubl.

"Se zastoupením opor máme problémy, které řešíme a alespoň částečné východisko snad najdeme. Vůbec se nedaří Suchardovi, od jehož příchodu jsem si dost sliboval, ale veškerá jeho snaha po pauze způsobené zraněním byla zatím až neskutečně marná," řekl dále brněnský kouč.

Pak už své myšlenky obrátil směrem k následujícímu střetnutí s Děčínem. "V sobotu proti soupeři, který usiluje o udržení vysokého tempa hry a má na to dostatečně široký kádr, bude Skálova neúčast citelná. Děčín jsme sice v jeho hale porazili, ale musíme brát v úvahu, že soupeř hraje venku lépe než doma," doplnil Pospíšil.

Severočeši se budou muset obejít bez svého klíčového pivota Miroslava Soukupa, který je po operaci kolena a mimo hru by měl být šest až osm týdnů. Nejistý je i start kapitána Lukáše Housera, jenž má zánět v koleni a zatím netrénuje.

"V Brně nás čeká velmi těžké utkání. Přestože se A Plus v poslední době výsledkově nedaří, neznamená to, že jde o špatný tým, což dokázal i náš první vzájemný zápas v letošní sezoně," poznamenal děčínský kouč Pavel Budínský. "Do utkání musíme jít s maximální koncentrací. Především budeme chtít eliminovat rychlý protiútok a útočný doskok soupeře." 

První vzájemný zápas

Děčín - A Plus 72:75 (Sanders 21 - Prach 29)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Hráči A Plus se úplně nevzpamatovali z vysoké porážky s Nymburkem a prohráli i v minulém kole v Pardubicích. Děčín naopak pokračuje v dobrých výkonech a jednoznačně přehrál Liberec. Stěžejním hráčem je stále Levell Sanders, bodově mu dobře sekunduje Mulligan. Právě obrana těchto dvou amerických opor hostů bude pro domácí cestou k úspěchu.

Pokusit by se o to měli Vrubl s Gajdošíkem, resp. Prach s Rolandem. Brno by mohlo využít výškové převahy pod košem v osobě Chána, Benda to bude mít s pohyblivými pivoty Děčína velmi těžké. Severočeši se určitě budou snažit eliminovat jeho nejsilnější zbraň, kterou je doskakování pod oběma koši. Utkání by mohlo být velmi vyrovnané, přesto jsou podle mě mírným favoritem hosté. Tip: 2.

BK Prostějov - BBK Brno
(3. 2. v 16.30)

Prostějovští Orli navázali v minulých dvou zápasech na přesvědčivé domácí vítězství z 19. kola nad Ostravou a ze severu Čech si přivezli všechny čtyři body. Nejprve uspěli na půdě nováčka v Liberci, poté vyhráli i v Ústí n. L. Ve středečním pohárovém utkání pak s přehledem zdolali Pardubice a zajistili si postup do Final four.

"Po úspěšném čtvrtfinále Českého poháru s Pardubicemi je pro nás povinné jen vítězství a s tím související postup v tabulce Mattoni NBL. Rádi bychom postoupili na druhé místo před Děčín, postupně si chceme vybudovat náskok před dalšími týmy a postoupit do play-off z druhého místa," nastínil plány svého týmu rozehrávač Petr Czudek.

Na adresu nejbližšího soupeře pak řekl: "Tým BBK Brno se neustále hledá. Snaží se vyhrát nějaké zápasy, aby unikl ze sestupové poslední příčky, ale zatím se mu to až na jedinou vyjímku nedaří. Staronový trenér Jandák by jim mohl pomoci, vím, že se snaží domluvit s mnohonásobným reprezentantem Jiřím Okáčem, aby týmu ve zbytku sezony vypomohl. My však chceme uzavřít první polovinu základní části Mattoni NBL jasným vítězstvím a předvést dobrý basketbal pro diváky."

V domácím týmu se poprvé v Mattoni NBL představí Igor Kudelin. Ruský křídelník nastoupil už v pohárovém střetnutí proti Pardubicím, v němž zaznamenal 8 bodů. Brněnský trenér Jiří Jandák bude mít se sestavou větší starosti. Zvonimira Ridla, Zorana Helbicha a Igora Majoroše totiž přepadla viróza a jejich start je nejistý.

"Celý týden jsme trénovali v pěti nebo šesti, jelikož spousta hráčů, kteří pravidelně hrávají dostala chřipku. Navíc Pavel Slezák byl celý týden na horách, takže také netrénoval," posteskl si Jandák.

"Budu spokojený, když odehrajeme slušný zápas a dál se budeme připravovat na utkání, která nás čekají. I kdyby nemocní hráči nastoupili, budou zesláblí a nepodají stoprocentní výkon."

První vzájemný zápas

BBK - Prostějov 70:105 (Prater 24 - Butler 22)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Prostějov dokázal třikrát za sebou zvítězit. Tentokrát se utká s posledním týmem tabulky, navíc na domácí palubovce a je tedy jasným favoritem. Ve hře BBK je vidět určité zlepšení, ale na větší počet výher to zatím nestačí. Hráčský kádr je stále velmi slabý. Domácí družstvo má mnohem kvalitnější hráče na všech postech, v posledním utkání se střelecky dařilo především americkým oporám Crispovi s Butlerem. Tip: 1.

Mlékárna Kunín - ČEZ Basketball Nymburk
(3. 2. v 17 hodin)

Lídr tabulky potvrdil výbornou formu středeční pohárovou výhrou v Děčíně, naopak Mlékárna Kunín ve stejné soutěži neuspěla. Obhájce trofeje prohrál na palubovce Ostravy 72:85 a ve Final four tak bude chybět.

"Po porážce v Ostravě je náš tým odhodlán nedat svou kůži lacino a dokázat fanouškům, že umí hrát basketbal a dokáže i bojovat," předeslal tiskový mluvčí novojičínského klubu Milan Dvořák. "Proti Nymburku nastoupíme ve známém složení. Přestože vedení klubu intenzivně jedná o doplnění a posílení týmu, zatím nedochází ke změnám."

Trenér Mlékařů Bruno Soče věří, že jeho tým má v souboji s úřadujícími mistry naději na úspěch. "Vedu můj tým k tomu, že musí chtít v každém utkání vyhrát. Tomu musejí hráči i trenéři jednoznačně věřit," uvedl Soče. "Nymburk je pochopitelně největším favoritem ligy, a proto by vítězství bylo jistě velikou vzpruhou, zejména co se psychiky hráčů týká. Ale opakuji: Nymburk je favorit."

Křídelník David Hájek doufá v podporu zaplněného hlediště. "Na utkání se těšíme. Našim fanouškům chceme dokázat, že basketbal hrát umíme, i když se nám to v poslední době moc nedaří. Zápasy s Nymburkem mají vždy svoji kvalitu a náboj a já věřím, že tomu v sobotním utkání nebude jinak."

První vzájemný zápas

Nymburk - Mlékárna Kunín 103:97 (Diaz 19 - Perinčič 31)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Mlékárna Kunín v ligové soutěži dvakrát zvítězila, když porazila soupeře ze dna tabulky. Tentokrát ji čeká mnohem kvalitnější protivník - teprve toto utkání ukáže, jak se projevuje práce nového trenéra a naznačí další ambice domácích. Novojičínští se budou opět opírat hlavně o trojici cizinců, i když Williams teď není v úplně ideální formě. Dobré výkony podává také Štec a v posledních zápasech i Reinberger. Nymburk je ale velmi silný na všech postech a jestliže se Mlékárně nepodaří zachytit vstup do utkání a zachytit počáteční nápor hostů, bude to mít velmi těžké. Tip: 2.

USK Praha - Synthesia Pardubice
(3. 2. v 17.30)

Synthesia třikrát za sebou vyhrála, přičemž cenné body získala zejména v duelech s Děčínem a brněnským A Plus. Vysokoškoláci ve svém posledním duelu také uspěli, když přehráli předposlední Sadskou. V tomto zápase již nenastoupil čtyřiadvacetiletý křídelník Pavel Bosák, který se s klubem dohodl na přerušení spolupráce do konce této sezony.

"V sobotu nás čeká velice těžký soupeř! Dle mého názoru jde o jedno z nejzkušenějších družstev ligy. O tom jsme se přesvědčili na jejich půdě, kde nás během zápasu nepustili do naší hry," vzpomněl si na první vzájemný duel na východě Čech trenér USK Petr Treml.

Zároveň naznačil, s jakými záměry vstoupí jeho svěřenci do odvety ve své hale. "Naším cílem bude pardubický tým zaskočit. Důležité bude udržet se soupeřem tempo. Pardubice jsou známé především tím, jak chytře dokáží měnit tempo hry ve svůj prospěch."

První vzájemný zápas

Pardubice - USK 90:74 (Ames 24 - Kunst 13)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Pardubice hrají v současné době v dobré formě a v tabulce se vyšplhaly až na čtvrté místo. Je vidět, že v týmu vládne pohoda, což se projevuje i na výkonech hráčů na hřišti. K výbornému Amesovi se střelecky přidávají i další, zejména Novotný, Mujagič, Trnka a Gamma. Pro úspěch na palubovce USK bude velmi důležité ubránit stabilně dobře hrajícího Andeliju a eliminovat hru zkušeného rozehrávače Václava Hrubého. Psychická výhoda je na straně Synthesie, a proto si myslím, že v Praze uspěje. Tip: 2.

NH Ostrava - BK Sadská
(3. 2. v 17.30)

Zatímco Ostrava poslední dvě utkání v lize zvládla a dařilo se jí i v Českém poháru, Sadská v 21. kole vysoko prohrála s Mlékárnou Kunín a předtím neuspěla ani na hřišti USK Praha. V prvním vzájemném duelu v Poděbradech držela s Novou hutí krok jen do poloviny třetí čtvrtiny a nakonec prohrála o dvanáct bodů.

"Ostrava je družstvo, které jako jediné dokázalo porazit Nymburk, a to svědčí o jeho kvalitě. Mají dobrou základní pětku, kterou dobře doplňují mladí hráči," uvedl hostující trenér Karel Forejt.

"Mezi největší zbraně našeho soupeře patří rychlý přechod do útoku a útočný doskok, dobrá je i jejich střelba z dálky. Síla Nové huti je také v tom, že hráči jsou spolu již delší dobu a jsou sehraní. Výkony Ostravy však mají i výkyvy, je schopna i nečekaně prohrát. My chceme odehrát dobré utkání, které považujeme za kvalitní přípravu na důležité zápasy v příštím týdnu."

První vzájemný zápas

Sadská - Ostrava 64:76 (Rivers 24 - Mitchel 25)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Nová huť dokázala v minulém ligovém utkání zvítězit nad BBK Brno, a také tentokrát se utká s týmem ze spodní části tabulky. Pokud chce pomýšlet na play-off, musí získat povinné vítězství. Po delší době je domácí tým v kompletní sestavě a dobrou formu prokázal i v utkání Českého poháru proti Mlékárně Kunín. To platí i pro Marka Mužíka, který na půdě BBK zastoupil tradiční střelecké opory. Sadskou obvykle bodově táhnou Američan Lyle a střelec Kubálek a pokud se je ostravským basketbalistům podaří ubránit, měli by vyhrát. Tip: 1.

Kondoři Liberec - BK Ústí n. L.
(3. 2. v 18 hodin)

Oba soupeři se pod Ještědem utkali ve středu v rámci čtvrtfinále Českého poháru. Úspěšnější byli domácí Kondoři, kteří vyhráli poslední čtvrtinu 24:11 a zajistili si postup do finálového turnaje. Liberecký rozehrávač Jakub Důra si však myslí, že ústečtí basketbalisté budou mít v sobotním duelu mnohem větší motivaci.

"Liga je pro ně určitě prioritou. My k tomu zápasu budeme muset přistoupit mnohem zodpovědněji, než jak jsme šli do utkání v poháru," zdůraznil Důra.

"Dost podstatné bude, zda už nastoupí Američan Henry (v poháru nehrál - pozn. aut.), který je hodně výraznou postavou Ústí, ale zase to často bere sám na sebe. S ním se dá čekat jiný obraz hry, než jaký Ústí ukázalo v poháru. Jeho případný start samozřejmě svým způsobem změní i naši taktiku."

Trenér Jan Slowiak není v poslední době spokojen především s přístupem svých hráčů k plnění defenzívních úkolů. "Musíme zlepšit koncentraci na obranu, ale o tom jsme se bavili i před čtvrtfinále Českého poháru a znovu to nepřišlo. Na tréninku se prakticky nevěnujeme ničemu jinému, takže to začíná být trošku problém."

První vzájemný zápas

Ústí - Liberec 94:84 (Henry 30 - L. Tóth a Kraus 20)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Tito dva soupeři si zopakují středeční vzájemný souboj z Českého poháru, ve kterém byli úspěšnější hráči Liberce. V tomto zápase je opět favoritem domácí tým, Ústí již bude zřejmě oslabeno o odcházející hráče a to se na jeho síle určitě projeví. Kondoři se budou opírat hlavně o podkošovou dvojici Kočvara-Johnson. Pokud se jim podaří eliminovat Henryho s Argrettem, měli by i tentokrát uspět. Tip: 1.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací do Brna, Furch odchází do Boleslavi

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  11:09

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Litoměřice po nejúspěšnější sezoně opouští trenéři Přerost a Ptáček

1. května 2024  10:12

Po historicky nejúspěšnější sezoně mění hokejové Litoměřice realizační tým. Semifinalistu první...

Věřím, že v nároďáku to zase přijde, říká Kubalík po protrápené sezoně

1. května 2024  9:59

Na minulé mistrovství světa v Praze před devíti lety se byl útočník Dominik Kubalík podívat jako...

L’Etape mi vrátilo vzpomínky. Mám novou motivaci, říká Huříková

1. května 2024  9:59

V roce 2017 ukončila úspěšnou kariéru, v níž slavila juniorské světové tituly v cross country a v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...