Obhájce titulu dnes prověří druhý Děčín

  15:52aktualizováno  12. ledna 11:57
Praha - Už devatenácté pokračování má v nadcházejících třech dnech na programu Mattoni Národní basketbalová liga mužů. Divácky nejatraktivnější duel by měl být k vidění na nymburské palubovce - domácí obhájci titulu totiž přivítají Děčín a půjde o souboj dvou aktuálně nejlepších týmů soutěže. Zajímavé by měly být i zápasy Pardubic s Libercem či Prostějova s Ostravou.

ČEZ Basketball Nymburk - BK Děčín
(12. 1. v 17.50, ČT4 Sport)

1. Nymburk - 35 bodů, 2. Děčín - 32 bodů. Tak nyní vypadá čelo tabulky Mattoni NBL. Souboj prvního týmu s druhým je jednoznačně největším šlágrem 19. kola. "Protože se jedná o zápas na půdě úřadujícího mistra a vedoucího týmu soutěže, máme o motivaci postaráno," prohlásil děčínský kapitán Lukáš Houser.

Vzápětí upozornil na skutečnost, že oba soupeři mají v současné době velice dobrou formu, a proto lze očekávat velice kvalitní podívanou. "Nymburk zatím prochází ligou suverénně, ale ani my nehrajeme špatně. Proto si myslím, že dokážeme být Nymburku důstojným soupeřem a při troše štěstí třeba i víc než to."

Podobně přemýšlí i lídr hostů Levell Sanders. "Myslím si, že by mělo jít o stejně dobrý zápas, jakým bylo naše poslední vzájemné utkání. Guillermo Diaz sice k zápasu nenastoupí, ale Nymburk má stále velmi dobrý tým," uvedl americký rozehrávač. "My jdeme do tohoto zápasu jako do každého jiného, to znamená s cílem zvítězit. Budeme-li hrát naši hru, mělo by vše být OK. Musíme hrát se sebedůvěrou, tak jak umíme, a pak můžeme zvítězit."

Trenér Pavel Budínský bude zřejmě postrádat Pavla Houšku, který se v týdnu na jednom z tréninků zranil. "Má středně těžký výron kotníku a k utkání s Nymburkem s velkou pravděpodobností nenastoupí," řekl fyzioterapeut Petr Toncar.

Nymburský kouč Muli Katzurin předpokládá, že jeho tým čeká náročná herní prověrka. "Zápas s Děčínem bude jistě zajímavou podívanou. Vždyť co jiného můžete očekávat od souboje dvou prvních týmů v tabulce. Děčín v letošní sezóně ukazuje, že je vážným adeptem na medaili," míní Katzurin.

"Jedná se o mladý tým, který se opírá o houževnatost svých hráčů. Nejvýraznější postavou je samozřejmě Levell Sanders, který je dirigentem svého týmu. Je to velmi chytrý hráč, na kterého je spolehnutí v krizových situacích. Nemůžeme se ale zaměřovat pouze na něj, klasicky musíme vycházet z dobré obrany a diktování tempa hry."

První vzájemný zápas

Děčín - Nymburk 79:91 (Sanders 27 - Diaz 29)

Očima experta

Jaroslav Kovář: V tomto utkání se střetnou první a druhý tým tabulky, mohl by to tedy být velmi zajímavý a vyrovnaný souboj. Nymburk i přes citelné oslabení o Diaze má velice silný a vyrovnaný kádr a zatím se mu daří tuto ztrátu nahrazovat dobrými výkony ostatních hráčů. Kvalitní výkony podávají zejména Rančík, Sokolovský a Savanovič. Děčín se posílil o střelce Miloše, uvidíme, jak zapadne do koncepce trenéra Budínského. Myslím si však, že by to pro severočeský klub mohla být velká posila. Domácí tým má výškovou převahu na pozicích pivotů a měl by toho určitě využít ve svůj prospěch. Tip: 1.

BK Sadská - A Plus OHL-ŽS Brno
(13. 1. v 15.30)

Basketbalisté A Plus odjedou k utkání s předposlední Sadskou v kompletní sestavě. Trenéři tedy budou mít k dispozici i druhého nejlepšího střelce týmu, křídelníka Pavla Pracha (průměr 16,5 bodu na zápas), který kvůli zraněnému kolenu vynechal minulá dvě utkání. "Nyní už trénuje a měl by se objevit na hřišti," potvrdil Prachův návrat do hry tiskový mluvčí klubu Zdeněk Hrančík.

Sadská má sice na kontě pouhá čtyři vítězství, avšak favorit ji v žádném případě nehodlá podcenit. "Vždyť si nedávno odvezla body z Liberce a například i v posledním kole v Děčíně ukázal své kvality Kubálek, autor pěti tříbodových košů ze sedmi pokusů," uvedl dále Hrančík.

Trenér Miroslav Pospíšil bude své hráče nabádat k maximální koncentraci. "Sadská má zkušené opory a díky tomu dokáže držet krok s kterýmkoliv týmem, což také výrazně přispívá k zajímavosti ligy," míní první muž brněnské střídačky. "My si musíme dát pozor, abychom roli favorita zvládli lépe než posledně," připomněl výsledek posledního vzájemného duelu z Poděbrad, který v loňské sezoně překvapivě vyhrála Sadská 90:73.

"Čeká nás další velmi těžký soupeř, který disponuje deseti kvalitními hráči," konstatoval trenér domácích Karel Forejt. "Brno má dobré pivoty a daří se mu hra pod oběma koši, zejména při doskakování. V poslední době se mu daří i střelba trojek. Chtěli bychom sehrát kvalitní utkání s důrazem na agresivní obrannou činnost. Doufám, že se zlepší také naše hra pod koši."

I proto klub angažoval devětadvacetiletého bosenského pivota Mladena Varagu. "Tento hráč se u nás již objevil v závěru loňské sezony," poznamenal tiskový mluvčí Sadské Václav Jurina. "Jedná se o zkušeného pivota, který působil v řadě zahraničních klubů, mj. v Rumunsku, Belgii a Francii."

První vzájemný zápas

A Plus - Sadská 106:73 (Prach 30 - Lyle 15)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Sadská se v minulých zápasech střetla s nejsilnějšími týmy ligy a neměla tedy moc šancí na úspěch. Podobné to zřejmě bude i v utkání s A Plus, a to i přesto, že předposlední tým tabulky má výhodu domácího prostředí. Poměrně slušné výkony předvádějí Kubálek, Lyle a Vukotič, ovšem ostatní hráči za nimi zaostávají. Výkony Brna se v poslední době opět stabilizovaly. A Plus vyhrál tři utkání v řadě, ve formě jsou především Benda, Roland, Machač a Skála. Tip: 2.

Synthesia Pardubice - Kondoři Liberec
(13. 1. v 17 hodin)

Východočeši v minulém kole před rekordní návštěvou podlehli mistrovskému Nymburku a nyní se podruhé v řadě představí v domácí ČEZ Aréně. Soupeřem jim bude nováček z Liberce, který bude chtít Pardubicím oplatit těsnou porážku z prvního vzájemného duelu - říjnové drama pod Ještědem totiž rozhodl koš amerického rozehrávače Rahsaana Amese v poslední vteřině!

"Pardubice jsou družstvem, které se opírá o hodně zkušené hráče, zejména o v letošní sezoně výborného Amese. Nehrají nijak složité systémy, ale jsou schopni se vidět. Myslím, že víc než o taktické přípravě na jejich kombinace to bude o schopnosti ubránit jejich opory v situacích jeden na jednoho," tvrdí liberecký trenér Jan Slowiak.

"Víme, že na ně umíme hrát. V prvním vzájemném zápase jsem chodili do rychlých protiútoků a soupeře jsme přečíslovali. Pokud si protiútoky nenecháme zbrzdit, tak by se naše větší rotace hráčů měla projevit."

Sílu Pardubic uznává i rozehrávač Jakub Důra, zároveň však naznačuje, že nevidí žádný důvod, proč by Kondoři nemohli na východě Čech uspět. "Mají docela dobré individuality. Někteří hráči mají zkušenosti z Nymburka, když už byl na špici, v týmu jsou však i mladí, nadějní hráči," říká Důra. "Pardubice mají docela dobře sestavené družstvo a když se jim daří, umějí být velmi nepříjemní. Na druhou stranu je to soupeř, který se dá porazit. Nebojíme se a jedeme tam bojovat o vítězství."

V podobném duchu hovořil i sportovní ředitel Karel Vlasák. "Pardubice mají silný tým, respektujeme především jejich útočnou sílu. Rozhodně však chceme v Pardubicích uspět. Náš tým je velmi dobře připraven a nažhaven, navíc máme Pardubicím co vracet z posledního vzájemného utkání. Otazník visí nad startem Ládi Tótha, který  ještě nedoléčil zraněný palec u nohy, naopak Jirka Černošek by již měl nastoupit."

První vzájemný zápas

Liberec - Pardubice 75:77 (Tomaszek 20 - Ames 19)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Pardubice podaly v posledním utkání výborný výkon proti obhájcům titulu z Nymburka, Liberec zase dokázal hlavně zásluhou nové posily Johnsona zvítězit v Ostravě. Východočeši se opět představí na domácí palubovce, ukazuje se, že vysoká návštěvnost je pro ně velkou motivací. Z hlediska Synthesie bude velmi důležité ubránit především podkošové hráče Kondorů Kočvaru a Johnsona, ale i ostatní basketbalisté hrají velice kolektivně a houževnatě. Liberec se prezentuje velmi dobrou a pohyblivou obranou, zaměřit se musí hlavně na největší opory domácích Amese, Novotného a Trnku. Tip: 1.

BBK Ives Brno - USK Praha
(13. 1. ve 20 hodin)

Čekání na první výhru se neustále prodlužuje, BBK Ives prohrál již osmnáct zápasů v řadě! V minulém kole poprvé vedla poslední tým tabulky nová trenérská dvojice Jiří Jandák-Josef Musil, tentokrát ji čeká premiéra v domácí hale. "Na našich hráčích je vidět velká touha a hlad po vítězství," zdůraznil Jiří Jandák, který bude mít k dispozici další posilu - Chorvata Zvonimira Ridla.

"Hráči si věří a moc by chtěli zvítězit. USK ale rozhodně není lehkým soupeřem. Má řadu individualit, a to hlavně cizinců, kteří jsou střelecky výborní. My však hrajeme na domácí palubovce a myslím si, že náš tým je silný. Snad to v sobotu povede k vítězství."

V to věří i slovenský křídelník Igor Majoroš. "Už musíme co nejvíc zabrat a zvítězit. USK neznám, ještě jsem s nimi nehrál, ale vím, že my do tohoto zápasu dáme všechno a pokusíme se vyhrát."

Favoritem tohoto střetnutí jsou bezesporu vysokoškoláci. "Určitě nás ale nečeká jednoduché utkání," varuje kouč USK Petr Treml. "BBK stále usiluje o své první vítězství a určitě ho bude chtít vybojovat právě s týmy z druhé části tabulky. Pro úspěch jistě udělá maximum, nový trenér a změny v hráčském kádru můžou být velkým impulsem pro výkonnost domácího týmu."

O tom, co by mělo hosty dovést k dvoubodovému zisku má Treml jasno. "Musíme se soustředit na svůj výkon, protože pouze zodpovědnou prací v obraně uděláme rozhodující krok k vítězství a vypořádáme se tak s rolí favorita. Navíc jsme měli na přípravu méně času z důvodu středečního utkání s Ústím. Proto musíme navázat na pozitivní věci z minulých zápasů."

První vzájemný zápas

USK - BBK Ives 84:65 (Andelija 23 - Práznovský 15)

Očima experta

Jaroslav Kovář: BBK je stále bez vítězství a nedávno opět změnil trenéry. Vysokoškoláci naopak v minulém kole zvládli domácí duel s Ústím a aby se odpoutali od konce tabulky, potřebují získat důležité dva body i v tomto střetnutí. Tip: 2.

BK Ústí n. L. - Mlékárna Kunín
(14. 1. v 16 hodin)

Ústečané v polovině týdne prohráli na palubovce USK Praha, když sice dokázali téměř zlikvidovat sedmnáctibodové manko z prvního poločasu, ovšem nakonec náporu vysokoškoláků neodolali. V duelu s Mlékárnou Kunín bude mít trenér Jan Šedivý k dispozici i novou posilu Jana Tomance, který na Folimance zaznamenal za 12,5 minuty 12 bodů.

Hosté přijedou na sever Čech i s novým trenérem, kterým je bosenský odborník Bruno Soče. Zkušený kouč si odbyl svou premiéru na střídačce úřadujících vicemistrů ve čtvrtečním pohárovém duelu se Samarou (64:84), o víkendu jej čeká první zápas v Mattoni NBL.

První vzájemný zápas

Mlékárna Kunín - Ústí 96:70 (Williams 20 - Novotný a Argrett 17)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Severočeši předvedli na USK velmi slabý výkon, na hráčích se určitě negativně projevuje, že klub trápí finanční problémy. Mlékárna Kunín by měla v Ústí získat povinné vítězství, protože pokud chce tým nového trenéra Sočeho pomýšlet na lepší umístění, tak je nutné, aby v podobných zápasech nezaváhal. Tip: 2.

BK Prostějov - NH Ostrava
(14. 1. v 17 hodin)

Prostějovští basketbalisté jsou po osmnácti kolech Mattoni NBL až na čtvrtém místě, navíc už sedmkrát prohráli a to jistě neodpovídá představám vedení tohoto ambiciózního klubu. Další zaváhání už si tedy výběr trenéra Michala Ježdíka nebude chtít dovolit. Hráče by před dalším pokračováním Mattoni NBL měla povzbudit čtvrteční pohárová výhra na Kypru - Czudek a spol. vyhráli v Nikósii o jeden bod 76:75.

První vzájemný zápas

Ostrava - Prostějov 73:79 (Bohačík 26 - Crisp 15)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Ostrava podala v minulém kole dost rozpačitý výkon a prohrála s Libercem. Na prostějovské palubovce to bude mít velice těžké, ale bez šance podle mého názoru určitě není. Po odchodu Korytka by mohl mít mnohem víc prostoru pod košem Martin Ides. Kádr Prostějova je po odchodech několika hráčů velmi úzký, což se na výkonu domácích může projevit, ovšem i přesto jsou pro mě prostějovští basketbalisté favoritem. Tip: 1.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Návraty ze severu. Zohorna míří do Brna, Kovařčík do Motoru

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  10:44

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Litoměřice po nejúspěšnější sezoně opouští trenéři Přerost a Ptáček

1. května 2024  10:12

Po historicky nejúspěšnější sezoně mění hokejové Litoměřice realizační tým. Semifinalistu první...

Věřím, že v nároďáku to zase přijde, říká Kubalík po protrápené sezoně

1. května 2024  9:59

Na minulé mistrovství světa v Praze před devíti lety se byl útočník Dominik Kubalík podívat jako...

L’Etape mi vrátilo vzpomínky. Mám novou motivaci, říká Huříková

1. května 2024  9:59

V roce 2017 ukončila úspěšnou kariéru, v níž slavila juniorské světové tituly v cross country a v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...