Devon Hall (vlevo) z Virginie zakončil v pádu kolem Joeho Sherburna z UMBC.

Devon Hall (vlevo) z Virginie zakončil v pádu kolem Joeho Sherburna z UMBC. | foto: Bob Donnan-USA TODAY SportsReuters

Poprvé v dějinách: jedničky končí v prvním kole. Nestačily na „šprty“

  • 5
Znáte ty zápasy, kdy je superfavorit tak přemotivovaný, až se mu od začátku nedaří a přes všechnu snahu v závěru nestihne otočit? Tak tohle nebyl ten případ. Basketbalisté Virginie šokujícím způsobem prohráli v prvním kole play off univerzitní soutěže NCAA s neznámou školou UMBC 54:74, i když měli zápas dlouho pod kontrolou.

Konečně se ví, jaká je pravděpodobnost, že nasazená jednička turnaje NCAA vypadne už v prvním kole. 1:135. V prvních 135 případech se to nestalo, až v utkání číslo 136. 

Od roku 1985, kdy byl turnaj přezdívaný March Madness rozšířen na 64 pozic, se zatím nic takového nepřihodilo. (Pavouk o místa Final Four má celkem čtyři nasazené jedničky, Virginia byla po základní části i mezi nimi nejlepší díky bilanci 31 výher a dvou porážek.) 

Virginia Cavaliers přitom neměli mít problém. Tým nespoléhá na výkony hvězd, ale sází na skvělou organizaci hry, taktiku trpělivého útoku a obrany rozleptávající koncepci soupeře. 

Po výhře nad Duke a dvou úspěších s obhájci z North Caroliny byli před play off miláčky Ameriky, kteří si dokáží poradit s talentovanějšími soupeři.

Na letošní boj o titul se připravovali ne jednu sezonu, ale hned několik předchozích. Cavaliers se na vrcholu NCAA zabydlovali se stejně, jako si počínají v zápasech. Pomalu a trpělivě.

No a pak přišel páteční večer, kdy měli svou roli začít potvrzovat. 

V první půli neměla Virginie problém. Skóre 21:21 za dvacet minut hry je výsledek dle jejího gusta. Outsideři z UMBC se ujišťovali, že teď na druhém poločasu nezáleží. Že si už dokázali, jak dokáží držet krok s nejlepším...

Po přestávce celek z Marylandu zcela dominoval. Vládl v útoku i na doskoku.

„Měli jsme výjimečný tým. A teď jsme zažili výjimečný konec,“ pronesl hořce trenér Tony Bennett, jenž je strůjcem posledních úspěchů Virginia Cavaliers.

Od nynějška se ví, že zkratka UMBC nepatří bankovnímu domu. 

University of Maryland-Baltimore County, škola pro matematiky a přírodovědce, kterou na sportovním poli dosud nejlépe reprezentovali šachisté, skvěle rozestavila své figury proti velmistrům basketbalové taktiky.

Sestřih ze zápasu Virginia - UMBC:

Obraně, která v tomto ročníku NCAA dostávala v průměru 54 bodů, nastříleli soupeři 53 bodů - ale za druhý poločas.

Pro zámoří se výhra chlapců ve zlatých dresech s nápisem Retrievers podobá třeba zázračnému triumfu amerických hokejistů na olympiádě v Lake Placid. Má svůj zázrak na palubovce.

Klasická březnová záliba basketbalumilovných Američanů v tipování výsledku vysokoškolského turnaje se letos ani nestihla rozjet. Kdo by hádal, že nažhavené chlapce z Virginie porazí outsider, který se do turnaje dostal jako hodně šťastný vítěz přehlížené American East Conference a který ještě před pár lety působil v Divizi II pro slabší garnituru týmů?

Ti samí fanoušci se učí jména jako Jairus Lyles (opěvované defenzivě nastřílel 28 bodů, z toho 23 ve druhé půli), Joe Sherburne (14 bodů, zářil při vstupu do druhého poločasu) nebo K. J. Maura (pouze 173 centimetrů vysoký portorický rozehrávač uběhal všechny soupeře).

17.března 2018 v 18:31, příspěvek archivován: 18.března 2018 v 10:38

VIDEO: 1-135! Making History ?? @UMBC_MBB (?? @eeeelrak) https://t.co/A4t2slkrwe

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

1-135! Making History @UMBC_MBB ( @eeeelrak) https://t.co/A4t2slkrwe

„Prostě nás rozebrali. To je realita,“ odtušil opěvovaný kouč Bennett, než odešel přemýšlet, kde udělal chybu a jak ji za rok nezopakovat.

A neznámí známí z UMBC? Příští zastávka: 2. kolo proti Kansas State. Hraje se v neděli večer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž