Maximální Harden. Vyrovnal Bryantův rekord Madison Square Garden

  5:38aktualizováno  15:42
James Harden v životní formě dorazil do Madison Square Garden, a tak se dalo tušit, že to bude velké. A bylo. Tahoun Houstonu nastřílel 61 bodů, čímž si v basketbalové NBA vytvořil nový osobní rekord a zároveň dorovnal výkon Kobeho Bryanta. Tolik bodů jako oni dva žádný jiný host slavné haly nikdy nenastřílel. Jeho Rockets nad NY Knicks zvítězili 114:110.
James Harden (13) z Houstonu oslavuje proti New Yorku.

James Harden (13) z Houstonu oslavuje proti New Yorku. | foto: AP

„V Garden to beru,“ reagoval James Harden na fakt, že právě o jediný bod vylepšil osobní i klubové maximum. A shodně o jediný bod překonal i rekord sezony, který držel Kemba Walker z Charlotte. 

Nejlepší střelec dosavadního průběhu sezony po jedenadvacáté za sebou překonal hranici 30 bodů, což je čtvrtá nejdelší série v historii NBA (Wilt Chamberlain předvedl šňůry dlouhé 25, 31 a 65 zápasů). 

Přes 50 bodů se dostal v tomto ročníku popáté. Už v poločase měl na kontě 36 bodů a překonával svůj sezonní průměr 35,7 bodu.

Houston proti New Yorku každý z jeho 61 bodů potřeboval. Završil je 3,8 sekundy před koncem, kdy po nájezdu podtrhl závěrečné skóre na 114:110. Proměnil 17 ze 38 střel. Pomohl si pěti trojkami (ovšem z 20 pokusů) a 22 úspěšnými trestnými hody (z 25 pokusů). 

V zápase také 15 míčů doskočil a pět získal, ale tvořit pro jiné už nestíhal, na kontě má jen čtyři asistence.

James Harden v New Yorku:

Houston vedl po třech čtvrtinách o 10 bodů, ale ve čtvrté pustil domácí do vedení. Zápas pak musel otáčet v posledních momentech. 

60 bodů v MSG

Harden s Bryantem s 61 body nyní vévodí nejlepším střeleckým výkonům v Madison Square Garden v podání hostujícího hráče.

Absolutním rekordem haly však zůstává 62 bodů v podání Carmela Anthonyho. Kanonýr, který v této sezoně NBA marně hledá uplatnění a kterého Houston vyměnil v úterý do Chicaga, před pěti lety zazářil proti Charlotte. Posledních sedm a půl minuty už sledoval jen z lavičky.

Kobe Bryant pomohl LA Lakers 61 body před deseti lety. V utkání proměnil všech 20 trestných hodů. 

Rovných 60 bodů v MSG nasázel Bernard King, na Vánoce 1984 rozebral obranu hostujících New Jersey Nets, v poločase byl na 40 bodech. Jeho výkon zůstává rekordem vánočních zápasů.

Necelých deset sekund před koncem ho do vedení poslala trojka Erica Gordona (na Hardena se míč dostat nepovedlo), pak přišla Hardenova uklidňující trefa. Gordon se mezitím zaskvěl i na obranné polovině, když obral o míč Noaha Vonleha.

Na Hardena publikum po dalším a dalším vykoledovaném faulu bučelo. „Asi se jim to úplně nevyplatilo. Vyhecovalo mě to k takovému výkonu. Nakonec jsem si to užil,“ řekl nejužitečnější hráč minulého ročníku NBA.

Houstonský trenér Mike D’Antoni však nebyl spokojený s tím, co musel sledovat. Hardenova šedesátka totiž nebyla výsledkem týmové pohody, hlavní hvězda musela vzít svůj tým na záda a body si odpracovat. 

„Ten způsob, jakým jsme hráli posledních šest minut, možná poslední čtyři minuty, to jsme vrátili basketbal nejmíň o deset let zpátky,“ štvalo D’Antoniho.

Eric Gordon přispěl 20 body, Kenneth Faried zaznamenal ve druhém zápase za Houston 11 bodů,  osm doskoků, tři zisky a tři bloky. Rockets na Manhattanu vyhráli podeváté za sebou.

Zastíněn byl nový osobní rekord nováčka Allonza Triera, nedraftovaný křídelník nastřílel 31 bodů a doskočil 10 míčů. Tim Hardaway Jr. zvládl 21 bodů, Emmanuel Mudiay 14 bodů, Kevin Knox 12 bodů a osm doskoků, Mitchell Robinson 12 bodů a Noah Vonleh 10 bodů plus 10 doskoků. 

Knicks zápas dohrávali bez trenéra Davida Fizdalea, který dostal dvě technické za kritiku rozhodčích. Prohráli sedmý zápas v řadě a jsou předposlední.

Allonzo Trier proti Houstonu:

Indiana si ve šlágru Východní konference poradila s Torontem 110:106, jenže už od druhé čtvrtiny hrála bez Victora Oladipa. Největší hvězda Pacers si při sprintu do obrany vážně poranila koleno.

K vítězství dovedl Indianu podkošový hráč Thaddeus Young, autor 23 bodů a 15 doskoků. Darren Collison stihl 17 bodů a osm asistencí, Bojan Bogdanovič 16 bodů, Myles Turner 13 bodů, 10 doskoků a čtyři bloky a Domantas Sabonis přidal 12 bodů a šest doskoků, když se trápil s fauly.

Pacers si pojistili pozici v nejlepší trojici Východu, ale bez Oladipa to nyní budou mít těžké. I když v tomto ročníku vyhráli při jeho absenci sedm z jedenácti zápasů (v předchozí sezoně to měli 0-6).

Victor Oladipo z Indiany se zranil:

Toronto vedl Serge Ibaka s 23 body, 11 doskoky a třemi bloky a Kyle Lowry přidal 20 bodů, sedm asistencí a pět doskoků. Pascal Siakam má na kontě 16 bodů a devět doskoků, Fred VanVleet 14 bodů a Norman Powell 12 bodů. Druhý nejlepší celek Východu nastoupil bez odpočívajícího Kawhiho Leonarda a zraněných O. G. Anunobyho s Jonasem Valančiunasem.

Philadelphia si doma poradila se San Antoniem 122:120, musela však otáčet koncovku bodovou sérií 10:0 a spoléhat na chyby hostů v defenzivě. 

Joel Embiid v poslední čtvrtině nejprve nastřílel 16 bodů Sixers v řadě a pak předal štafetu trojkařům. Nováček Landry Shamet nejprve zapsal čtyřbodovou akci a nato trefil „obyčejnou“ trojku, J. J. Redick definitivně otočil na 121:120, když i on využil příležitost na čtyřbodový zápis (trojka s faulem a proměněný trestný hod).

V obraně pak Wilson Chandler zablokoval DeMara DeRozana a Corey Brewer výsledek podtrhl trestným hodem.

Joel Embiid a Ben Simmons proti San Antoniu: 

Embiid táhl vítězný celek 33 body a 19 doskoky - přes potíže se zády, které řešil protahováním v průběhu zápasu, odehrál 40 minut. Ben Simmons nasbíral triple double 21 bodů, 15 asistencí a 10 doskoků. Redick nastřílel 19  bodů (šest trojek), Shamet 14 bodů. T. J. McConnell zapsal 10 bodů a osm asistencí.

K výhře ale přispěl i australský nováček Jonah Bolden, který předvedl akci dně - dvakrát zblokoval LaMarcuse Aldridge a pak smečoval po přihrávce od krajana Simmonse. Celkem se dostal na sedm bodů.

24.ledna 2019 v 03:24, příspěvek archivován: 24.ledna 2019 v 08:59

VIDEO: Jonah Bolden?s stat line for the six seconds of this video: Block Block Dunk https://t.co/lepfvPQmup

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Jonah Bolden’s stat line for the six seconds of this video: Block Block Dunk https://t.co/lepfvPQmup

DeRozan byl nejlepším střelcem Spurs s 26 body, zvládl i devět doskoků. Patty Mills a Rudy Gay přidali po 17 bodech, Marco Belinelli 16 bodů, Derrick White 15 bodů, Bryn Forbes 14 bodů a šest doskoků a LaMarcus Aldridge 13 bodů a šest asistencí.

Boston si poradil i bez odpočívajících Kyrieho Irvinga a Ala Horforda s Clevelandem 123:103. Irvinga zastoupil nejen v základní sestavě Terry Rozier, který za necelých 30 minut dosáhl na 26 bodů (z toho 22 v první půli), osm doskoků a šest asistencí.

Jaylen Brown pomohl k desáté domácí výhře za sebou 23 body a šesti doskoky, Gordon Hayward 18 body a Jayson Tatum 15 body. Marcus Morris a Brad Wanamaker se setkali na 11 bodech.

Terry Rozier proti Clevelandu:

Cedi Osman si v dresu poražených Cavaliers zlepšil osobní rekord na 25 bodů (šest trojek ze sedmi pokusů) a doskočil osm míčů. Ante Žižič zajistil 19 bodů a osm doskoků. Collin Sexton je na 16 bodech a šesti doskocích, Jordan Clarkson na 14 bodech. Alec Burks zvládl 10 bodů, devět doskoků a šest asistencí. Cleveland však prohrál popáté za sebou a posedmnácté z posledních 18 duelů.

Utahu se v lednu daří, uspěl už v devátém z posledních jedenácti utkání, když ve středu doma porazil silný Denver 114:108. V zápase si pomohl celkem 19 tříbodovými trefami, 13 trojek za první poločas je klubový rekord.

Mladý tahoun Donovan Mitchell velel Jazz k vítězství 35 body, když trefil šest trojek, stihl i šest asistencí. Ricky Rubio zajistil 17 bodů a šest asistencí, Rudy Gobert 15 bodů, 11 doskoků a tři bloky, Jae Crowder 15 bodů a šest doskoků a Joe Ingles 14 bodů plus osm asistencí a pět doskoků.

Donovan Mitchell proti Denveru:

Nuggets nestačily ani velké výkony v podání Nikoly Jokiče (28 bodů, 21 doskoků a šest asistencí) a Willa Bartona (22 bodů plus sezonní maxima devět doskoků a pět asistencí). Gary Harris vysázel 16 bodů, Trey Lyles zvládl 12 bodů.

Už v první čtvrtině zápas skončil pro domácího pivota Derricka Favorse a hostujícího Masona Plumleeho, kteří si v hromadné strkanici počínali nejaktivněji. 

Brooklyn se po vlažném vstupu do sezony blíží horním pozicím na Východě. jeho výhra 114:110 nad Orlandem je pátá v řadě. Hlavní role měli oba rozehrávači Nets - Spencer Dinwiddie nastřílel 29 bodů, D’Angelo Russell zařídil 25 bodů, 10 doskoků a sedm asistencí.

DeMarre Carroll se podílel 19 body, Rodions Kurucs a Joe Harris 13 body. 

Spencer Dinwiddie a D’Angelo Russell proti Orlandu:

Magic málem poslali zápas do prodloužení, jenže koš Nikoly Vučeviče tři sekundy před koncem na 112:112 byl odvolán: podle videa dopíchl černohorský pivot míč ve chvíli, kdy byl ještě nad obroučkou - a to se v NBA nesmí.

Vučevič v zápase zaznamenal 21 bodů, 14 doskoků, pět asistencí a čtyři bloky, D. J. Augustin 19 bodů a mladík Jonathan Isaac přidal 16 bodů. Jonathon Simmons je na 13 bodech. Orlando prohrálo osmý z posledních jedenácti duelů.

LA Clippers si dojeli do Miami pro úspěch 111:99. Duel se rozhodoval ve druhé půli, hosté ji ovládli 57:45, a to ještě hráči Heat v posledních čtyřech minutách konečně našli mušku.

Tobias Harris k němu pomohl 31 body, z toho 22 v prvním poločase, sedmi doskoky a šesti asistencemi. Montrezl Harrell zaznamenal 16 bodů (14 ve druhé půli), Lou Williams 13 bodů a šest asistencí a Avery Bradley 12 bodů. Marcin Gortat zvládl 10 bodů a osm doskoků.

Tobias Harris proti Miami:

Hassan Whiteside pomohl Miami 22 body a 16 doskoky, Josh Richardson 17 body, pěti doskoky a pěti asistencemi, Tyler Johnson 15 body a Dwyane Wade 13 body, jenže všechny dal v první půli. 

Jejich trenér Erik Spoelstra odkoučoval svůj 850. zápas, všechny na lavičce Miami. Má o čárku víc než jeho mentor Pat Riley, dosavadní klubový rekordman. V takovém množství utkání vedlo v NBA jeden tým pouze 12 dalších koučů (včetně Ricka Carlisla, který na tuto metu s Dallasem dosáhl v pondělí).

Detroit zvítězil nad New Orleans 98:94. Minutu a půl před koncem vedl už 95:87, přesto se ještě musel o výsledek bát. Nováček Frank Jackson měl na ruce vyrovnání.

„Takhle jsme pár zápasů prohráli,“ zlobil se detroitský tahoun Blake Griffin. V zápase nastřílel 37 bodů, z toho 20 v první čtvrtině, devětkrát doskočil a sedmkrát asistoval. Reggie Jackson sekundoval s 17 body, Jon Leuer s 11 body a šesti doskoky. Stále chybí Andre Drummond, vyrovnávající se s následky otřesu mozku.

Blake Griffin proti New Orleans:

Pelicans si zvykají, že jim bude několik týdnů chyběl Anthony Davis. Jrue Holiday vysázel 29 bodů a zaznamenal sedm asistencí a Jahlil Okafor připojil 17 bodů, 10 doskoků a šest bloků. Julius Randle je na 13 bodech a 12 doskocích. Nikola Mirotič na 11 bodech a sedmi doskocích. Jejich tým prohrál čtyři z posledních šesti utkání.

Charlotte využilo špatného období Memphisu k výhře 118:107, Kemba Walker pomohl k úspěchu na soupeřově hřišti 22 body (12 v poslední čtvrtce) a sedmi asistencemi, Nicolas Batum zajistil 18 bodů, Jeremy Lamb s Tonym Parkerem po 17 bodech. Čtvrtá výhra z pěti utkání posunula Hornets na sedmou pozici na Východě.

Grizzlies řeší hlavně budoucnost, své hvězdy Mika Conleyho a Marca Gasola nabídli k výměně. A oba dělají hodně pro to, aby se prodali: Gasol má na kontě triple double 22 bodů, 17 doskoků a 10 asistencí a Conley 31 bodů (15 ve čtvrté čtvrtce). Jaren Jackson Jr. přidal 15 bodů a JaMychal Green 14 bodů, jejich klub přesto prohrál posedmé za sebou.

V souboji dvou celků bez ambicí na play off si Atlanta poradila s Chicagem 121:101. Mužem zápasu byl atletický pivot John Collins, který si 35 body vylepšil osobní maximum. Proměnil při tom 14 ze 16 pokusů. 

Jeremy Lin a Taurean Prince pomohli 15 body, Alex Len 14 body a 10 doskoky a Dewayne Dedmon 14 body, sedmi doskoky a pěti asistencemi. Trae Young stihl 12 asistencí a sedm doskoků, ale jen pět bodů.

John Collins proti Chicagu:

Bulls padli v jedenáctém z posledních dvanácti klání. Zach LaVine  byl jejich nejlepším střelcem s 23 body, Lauri Markkanen zařídil 22 bodů a šest doskoků. Kris Dunn se postaral o 16 bodů a Wayne Selden o 11 bodů. Jejich tým v první půli prohrával o dvacet, ale do přestávky snížil na šest. Hawks to však nenahlodalo a v dalším průběhu zase rozdíl ve skóre navýšili.

Výsledky NBA

Indiana Pacers - Toronto Raptors 110:106
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 123:103
Brooklyn Nets - Orlando Magic 114:110
Miami Heat - Los Angeles Clippers 99:111
New York Knicks - Houston Rockets 110:114
Chicago Bulls - Atlanta Hawks 101:121
Memphis Grizzlies - Charlotte Hornets 107:118
New Orleans Pelicans - Detroit Pistons 94:98
Philadelphia 76ers - San Antonio Spurs 122:120 
Utah Jazz - Denver Nuggets 114:108

Tabulka Východní konference

Tým Z V P %
1. Milwaukee Bucks 46 34 12 73,9
2. Toronto Raptors 50 36 14 72
3. Indiana Pacers 47 32 15 68,1
4. Philadelphia 76ers 49 32 17 65,3
5. Boston Celtics 48 30 18 62,5
6. Brooklyn Nets 49 26 23 53,1
7. Charlotte Hornets 47 23 24 48,9
8. Miami Heat 46 22 24 47,8
9. Detroit Pistons 47 21 26 44,7
10. Washington Wizards 46 20 26 43,5
11. Orlando Magic 48 20 28 41,7
12. Atlanta Hawks 47 15 32 31,9
13. Chicago Bulls 48 11 37 22,9
14. New York Knicks 46 10 36 21,7
15. Cleveland Cavaliers 49 9 40 18,4

Tabulka Západní konference

Tým Z V P %
1. Golden State Warriors 47 33 14 70,2
2. Denver Nuggets 46 31 15 67,4
3. Oklahoma City Thunder 47 29 18 61,7
4. Portland Trail Blazers 49 29 20 59,2
5. Houston Rockets 47 27 20 57,4
6. Utah Jazz 49 27 22 55,1
7. San Antonio Spurs 49 27 22 55,1
8. Los Angeles Clippers 48 26 22 54,2
9. Los Angeles Lakers 48 25 23 52,1
10. Sacramento Kings 48 24 24 50
11. Minnesota Timberwolves 47 23 24 48,9
12. New Orleans Pelicans 48 22 26 45,8
13. Dallas Mavericks 47 21 26 44,7
14. Memphis Grizzlies 48 19 29 39,6
15. Phoenix Suns 49 11 38 22,4
Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Bez videa na věčné časy? Švédský unikát: kluby odmítly VAR, šéf ustoupil

26. dubna 2024  15:14

Zní to spíš jako závan starých a pro někoho jistě i dobrých časů, než realita současného fotbalu....

Nosková do třetího kola v Madridu neprošla, prohrála s mladičkou Ruskou

26. dubna 2024  13:49,  aktualizováno  15:13

Linda Nosková do třetího kola antukového turnaje v Madridu neprošla. Devatenáctiletá Češka prohrála...

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...