Legendární Magic Johnson vyhrál nad soupeři i HIV. Teď slaví padesátku

  7:50
Magic Johnson je HIV pozitivní. Tahle zpráva ze 7. listopadu 1991 šokovala svět. Novodobý strašák znovu vstoupil mezi slavné. Vždyť o pouhých sedmnáct dní později zemřel na AIDS zpěvák Freddie Mercury. Basketbalistu Earvina "Magika" Johnsona ale stejně smutný osud nepotkal. Dnes slaví kulatých padesát. Jako úspěšný byznysman. A hlavně jako muž, který se těší dobrému zdraví.

Earvin "Magic" Johnson | foto: businessweek.com

Životní souboj Magika Johnsona dopadl stejně jako valná většina předchozích: vítězstvím rodáka z amerického Lansingu. V den svého veřejného oznámení Magic přerušil svou basketbalovou kariéru a odhodlal se "zasvětit svůj život potírání smrtelné choroby". Až dodatečně vysvětlil, že si za svou nemoc může sám. Přiznal, že náklonnost fanynek opětoval až příliš.

Už v listopadu 1991 založil Magic Johnson Foundation, do níž investoval vlastní čas i peníze. Podílel se také na zdravotních programech OSN. On sám teď do konce života bude požívat kombinaci několika silných - a také drahých - léků.

Earvin Magic Johnson oznamuje svou nemoc a ukončení hráčské kariéry.

Earvin Johnson Junior se narodil 14. srpna 1959. Nejspíš pod šťastnou hvězdou. Úspěch se Johnsonovi totiž doslova lepil na paty. Dosáhl snad všeho, co si může sportovec vysnít. Elegantními basketbalovými kousky, doprovázenými typickým širokým úsměvem, přitom rozdával radost divákům. Hlavně těm, kteří fandí Los Angeles Lakers.

Do NBA vstoupil Johnson na konci sedmdesátých let. To se už honosil přezdívkou Magic, kterou si vysloužil na střední škole, i titulem z univerzitní soutěže NCAA. Populární Lakers si Johnsona vybrali ve vstupním draftu jako číslo jedna. Nastartovali tím jedno z nejúspěšnějších desetiletí své historie.

Mezi lety 1980 až 1988 se tým vedený Johnsonem a neméně slavným pivotem Kareemem Abdul-Jabbarem dočkal pěti ligových triumfů. Čtyřikrát zápolil Johnson ve finále neúspěšně. Johnson byl třikrát nejužitečnějším hráčem základní části NBA i finálových bojů. V roce 2002 byl uveden do Basketbalové síně slávy a jeho žlutý dres s číslem 32 už žádný hráč Lakers neoblékne.

Ze sedadel zvedaly diváky především souboje mezi Magikem Johnsonem a Larrym Birdem. Jejich vzájemná rivalita začala už na vysoké škole. Johnsonova Michigan State tehdy ve finále přehrála Birdovu Indiana State University. Když oba muži vstoupili do NBA, mohly vypuknout nanovo války mezi Los Angeles Lakers a Bostonem Celtics.

Během Johnsonovy éry se dva nejslavnější kluby střetly v boji o titul hned třikrát. Dva úspěchy slavil Johnson. Při posledním souboji se blýskl košem, který překlopil výsledek zápasu na stranu Lakers až se závěrečným klaksonem. Boston už se z téhle rány nevzpamatoval, Los Angeles mohlo o pár dní později slavit.

Zápasová setkávání Birda a Johnsona jsou dodnes sledována a komentována. V osmdesátých letech dokázala k basketbalu přitáhnout miliony fanoušků i zájem médií a sponzorů. Podle novináře Larryho Schwartze dokonce dokázala zabránit finančnímu krachu celé NBA.

Nejlepší momenty ze souboje Magika Johnsona s Larrym Birdem

Na společné vítězství pak oba muži dosáhli jen jedenkrát: když se Magic Johnson vrátil, aby společně s Birdem a Michaelem Jordanem dovedli v létě 1992 americký Dream Team k triumfálnímu vítězství na olympiádě v Barceloně.

Soupeře Johnson překvapoval nečekaným řešením situací. Jeho přihrávky naslepo dnes patří do zlatého fondu nejedné televize. Svým basketbalovým povoláním byl středním rozehrávačem. Už jeho výška 206 centimetrů ho ale předurčovala k mimořádné variabilitě. "Je to rozehrávač a pivot zároveň," řekl o něm kdysi trenér Dallasu Richie Adubato.

Slova o pivotmanu Magiku Johnsonovi nejsou vůbec planá. Už při své premiérové finálové sérii nastoupil na této pozici místo zraněného Abdul-Jabbara: nastřílel tehdy 42 bodů a přidal 15 doskoků a sedm asistencí.

Do NBA se Johnson ještě několikrát vrátil. Poprvé v roce 1994 jako trenér. Na lavičce však vydržel pouze šest zápasů, po nichž rezignoval. V další sezoně byl ve hře znovu: na pozici vysokého křídla si zahrál 32 zápasů. Ten poslední v play-off proti Houstonu.

Dnes je z Johnsona činorodý obchodník. Jeho Magic Johnson Enterprises provozuje síť multikin a restaurací. On sám navíc obchoduje s realitami a je minoritním podílníkem v Los Angeles Lakers. Kromě toho se Magic věnuje rodině, synu Earvinovi III. a adoptované dceři Elise. Nemanželský syn Andre pracuje jako manažer v otcově obchodním impériu. Časopis Forbes odhaduje majetek Magika Johnsona na půl miliardy dolarů.

Jen jedna věc Johnsonovi nevyšla: vysněnou kariéru televizního moderátora, které chtěl původně dát přednost před basketbalem, nikdy neudělal. Když se o to v roce 1988 pokoušel, jeho talk show The Magic Hour byla po dvou měsících zrušena. Pro divácký nezájem. Chuť si spravil aspoň jako basketbalový spolukomentátor.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Život je nefér, jak mám žít dál? Šampion UFC v slzách, přišel o ročního syna

30. dubna 2024  11:34

Už schytal spoustu tvrdých ran a úderů, nyní ale prožívá bolest nejtěžší. Francis Ngannou, bývalý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

Rozjetý Boston nedal šanci Floridě, bodovali i Zacha s Pastrňákem

7. května 2024  7:06,  aktualizováno  7:23

Krátká pauza po náročné sedmizápasové sérii proti Torontu hokejisty Bostonu v úvodní partii druhého...

Sparta se Slavií krouží kolem střelce z Kosova. Zájem brzdí vysoká cena

7. května 2024  6:56

V kosovské reprezentaci teprve začíná. Jeho jméno vám možná zatím nic moc neřekne. Ale třeba už...

Sáhni po té šanci. Hirtovi vyšel úvod Gira jako ještě nikdy. Řekl si o důvěru

7. května 2024

Premium Obvykle před startem závodů Grand Tour nechtěl mluvit o svých ambicích zaútočit na přední umístění...

Mistrem světa ve snookeru je Wilson, ve finále přehrál kvalifikanta Jonese

6. května 2024  23:39

Kyren Wilson získal poprvé v kariéře titul mistra světa ve snookeru. Dvaatřicetiletý anglický hráč...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...