Kouče Růžičku čeká debut

Nymburk - Velký úkol postavilo vedení celku ECM Nymburk před zkušeného basketbalového trenéra Jiřího Růžičku, kouče, který naposledy trénoval ženy Hradce. Jako nástupce odvolaného Predraga Benáčka má nymburský tým mužů dovést do finále Mattoni NBL, ačkoli celek na tréninku poprvé vedl teprve v pondělí a premiéru na trenérské lavičce si odbude už ve středečním zápase v hale brněnské Trigy-Eprin. Tam Nymburk nastoupí k prvnímu utkání nadstavby, v níž se ve skupině A1 postupně dvojkolově utká s Opavou, Mlékárnou Kunín, BVV a Trigou-Eprin Brno a Děčínem.

„Při volbě nového trenéra jsme zvažovali všechna pro i proti. Hlavně jsme si mysleli, že tým potřebuje nový impuls. Pro tento úkol je podle nás pan Růžička tím pravým. Očekáváme od něj stabilizaci výkonů jednotlivců i celého týmu,“ shrnul důvody změny na trenérské lavičce ředitel nymburského klubu Rudolf Šimeček.

Podle něj je cílem středočeského klubu, aby si tým vybudoval co nejvýhodnější pozici před blížícím se play off nejvyšší soutěže basketbalistů. „Tady je reálné ještě přeskočit na druhé místo BVV Brno. Nejhůř chceme skončit na třetím místě v tabulce,“ doplnil ředitel nymburského celku Šimeček.

Nymburk ve středu cestuje do haly, kde se mu v dosavadních třech sezonách v nejvyšší soutěži právě nedařilo. Na Trize prohrál i v úvodu letošního ročníku soutěže. „Všichni mi tu říkali, že to v brněnské hale mužstvu nesedí. Chci se to pokusit změnit a vyhecovat hráče k maximálnímu výkonu,“ říká trenér Jiří Růžička, který si je vědom chytré hry soupeře.

Počítat musí s kvalitami podkošového hráče Kočvary, rozehrávačských schopností Vrubla i střelecké potence Mužíka. Naopak spoléhat bude trenér Růžička na amerického hráče v dresu nymburka Whitfielda. Právě hráči z USA dominují individuálním statistikám basketbalové ligy.

Brněnský tým Triga Eprin dnes na Nymburk vyrazí bez Majstoroviče, který má chřipku, a dokonce také střelce Mužíka, jemuž se ještě neuzdravil vykloubený palec na ruce. „Nechceme nic uspěchat, tak je necháme ještě odpočívat,“ uvedl brněnský trenér Jiří Jandák a dodal, že s vylosováním je spokojen. „Na úvod Nymburk a Kunín, to je příjemný začátek. Na oba si věříme.“

Základní část basketbalové ligy přinesla týmu Nymburka třetí místo. A také velmi nečekanou trenérskou výměnu. Jaká bude nadstavbová část? 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž