Kdy skončí krize libereckých Kondorů?

  • 1
Liberec - Basketbalisté Liberce letos chtěli minimálně obhájit loňské pozice. Ve své premiérové sezoně tehdy skončili sedmí a v play-off dokázali potrápit silný Děčín. Jenže po necelém roce je všechno jinak. Všechno špatně. Kondoři prohráli už hrozivých 9 zápasů v řadě a v tabulce se usídlili na předposledním místě.

Psychická nepohoda se odráží na hřišti, kde liberečtí hráči dělají jednoduché chyby a ruce jim ochromuje nervozita.

"Jsme v totální křeči," přiznává křídelník Jiří Černošek. "Bojíme se vystřelit, nedáme dvě kloudné střely po sobě. Nejdou nám trojky. Jsme na tom špatně psychicky."

Poslední dvě utkání - v Ústí a s Pardubicemi navíc Liberečané prohráli o pouhý bod. "To je k vzteku," přiznává Černošek.

"Dá se pochopit, kdybychom hráli hůř a prohráli. Bohužel ale máme úseky, kdy hrajeme fakt dobře, a naopak, kdy předvádíme hrůzu. To nás pořád sráží dolů." Byť jsou na tom nyní Kondoři velice špatně, pohled na tabulku Mattoni NBL po 11 kolech přináší překvapivé zjištění: šance na postup do play-off je pořád víc než reálná.

Zaprvé: základní část je dlouhá. Týmy za sebou mají teprve čtvrtinu a čeká je ještě porce 33 zápasů, která může všechno postavit na hlavu.

Zadruhé: ztráta na osmé místo, které nyní okupují basketbalisté USK Praha, činí pouhý bod. Posledních pět týmů tabulky se naskládalo v rozmezí dvou bodů.

V úvodu druhé čtvrtiny soutěže čekají Kondory relativně přijatelní soupeři. Teď v sobotu Sadská, pak USK Praha a Kolín. Týmy, které však musí Liberec porážet, aby mohl myslet na play-off.

Kondoři navíc budou moci počítat s podporou domácího publika. Z 11 zápasů úvodní části sehráli doma jen 3(!). Ve druhé čtvrtině bude domácích utkání v Tipsport aréně dvakrát tolik.

"Věříme, že jsme schopni se zlepšit. Nyní náš čekají přijatelní soupeři, ale v naší situaci to samozřejmě nebude lehké," uvědomuje si kouč Jan Slowiak.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž