Euroligu chceme vyhrát, ale nebude to za rok, říká manažer basketbalistek USK

  15:27
Stříbrnou medaili z uplynulého ročníku české ligy má Marek Kučera, manažer basketbalistek ZVVZ USK Praha, schovanou v šuplíku. A s ní osm dalších. To zlatou z loňského roku vystavuje hrdě v kanceláři. Má to být symbolické? Schovali by Pražané celou sezonu nejraději někam do šuplíku?

Marek Kučera, manažer ZVVZ USK Praha | foto: USK Praha

"Je to letos stříbrná, ale nedá se nic dělat, budeme bojovat zase za rok," říká posmutněle, ale smířeně Kučera. "Samozřejmě zlato, navíc k desátému výročí, co jsme do USK vstoupili, to byla velká sláva. Ale i tahle stříbrná má svou hodnotu. Je cennější než ty stříbrné, které jsme měli dřív. Tam vyrovnanost družstev chyběla, letos to bylo po boji."

V čem byl letos USK Praha horší než český mistr Frisco Brno?
Euroliga tak i finále ligy ukázalo, že jsme na postu podkošových hráček nebyli dostatečně připravení. Nákup se nám nepovedl. V tom byla chyba, Doufám, že se z ní poučíme v následujících letech.

Poprosím vás i o zhodnocení Euroligy. Vy jste vlastně měli nejúspěšnější sezonu za celé působení USK v téhle soutěži, přesto asi nepopřete, že je váš výsledek zklamáním.
Je to tak. Určitě jsme měli vyšší ambice. Mysleli jsme na sedm vítězství v základní části. Chtěli jsme je získat přes Košice a v počátku asi i přes Rivas. Ale obě družstva nás přehrála stejně jako Frisco. Takže se vrací stejná věc: složení družstva na podkošových postech se nepovedlo.

Pět žen z kola ven

Když je řeč o zklamáních: během sezony jste vyměnili jednu americkou hráčku za druhou. Proč Cathrine Kraayeveldovou nahradila Charde Houstonová?
Překvapilo mě, že Cathrine tak vyšuměla. V první části základní skupiny Euroligy hrála velmi dobře. Pak nastaly zdravotní problémy s achillovkou a bolavou patou a od té doby šel její výkon ze sta procent spokojenosti až někam k nule. Dohodli jsme se na ukončení smlouvy a místo ní jsme vzali Charde Houstonovou. Byl to dobrý nákup, jsem s jejím výkonem a účinkováním spokojen, zanechala tu dobrý dojem. Do budoucna o ní máme dobré povědomí, v příští sezoně tu ale nebude. V našem hledáčku nebyla v tom nejužším výběru.

Které další hráčky po sezoně v klubu zůstávají a které končí? Víme, že budou pokračovat všechny české hráčky, které jsme měli letos. Lindsay Whalenová podepsala dvouletou smlouvu už loni. Už máme dohodnutý kontrakt i s Evanthií Maltsiovou. Ta určitě zůstává. Nezůstávají Sonja Kiretaová, Zane Tamaneová a Ieva Kublinová. Sandra Le Dreánová končí kariéru.

Kdo by měl naopak na uvolněná místa přijít?
Využijeme možnost koupit ještě jednu Američanku, zbytek budou Evropanky. V tuto chvíli to vypadá na jednu Češku. S agentem se domlouváme. Rádi bychom zařadili ještě jednu mladou domácí hráčku. Všechny přijdou na posty tři až pět.

Jaké hodnocení si od vás vyslouží trenéři Lubor Blažek a Ivan Beneš? Počítáte s touto dvojicí i v další sezoně?
Realizační tým bude pokračovat ve stejném složení. Myslím si, že je to trenérská dvojice skvěle složená, že se doplňují bezvadně a že nemáme žádný důvod je měnit.

V Eurolize chceme výš, jednou ji i vyhrát

S jakými ambicemi chcete vstoupit do další sezony?
Rozhodně bychom měli bojovat o návrat titulu zpátky, V Eurolize chceme postoupit o krok výš.

Jaká je vlastně dlouhodobá vize klubu?
Já doufám, že to dotáhneme k vítězství v Eurolize. Když už tu soutěž hrajete, nemůžete mít jiný cíl. Ale neříkám, že to bude za rok, to opravdu ne. Jednoduché to nebude, ale tenhle cíl musíme mít.

Brno právě tohle dokázalo v roce 2006. Pak do boje vstoupily velké kluby z Ruska a ze Španělska. Není v téhle době o hodně obtížnější proniknout na vrchol než před pěti či deseti lety?Samozřejmě, ruské peníze tam jsou. Jekatěrinburg asi bude v nové sezoně úplným vládcem. Jednoduché to nebude. Ale nikdo neví, jak to bude vypadat za dva, za pět let. Musíme se postupně dostat výš a pak můžeme přemýšlet o tom, jak vyzrát na nejlepší.

Se snahou o vítězství v Eurolize souvisí i téma peněz. Odhalíte svůj rozpočet?
Nebudu vám citovat nějakou konkrétní částku. Po deset let rozpočet postupně rostl, až jsme se dostali na úroveň Brna a řady evropských klubů. V tuto chvíli je rozpočet srovnatelný. S ruskými a asi ani s tureckými penězi se rovnat nemůžeme.

Jaká je podle vás relace mezi rozpočty Brna a USK? Z brněnského klubu zní, že že je to dva ku jedné ve váš prospěch.
Já si myslím, že to tak není. Vím, že ke snížení v Brně došlo, ale jestli to bylo v řádu jednotek milionů... Co se týče provozu klubu, je to úplně stejné. Pak se jedná o platy. Ale když chcete mít špičkové české hráčky, musíte je zaplatit. Proto si myslím, že poměr dva ku jedné je nesmysl.

USK český basket neničí

Manažer brněnského klubu Jiří Hamza se pustil do kritiky pravidla, podle kterého smí v české lize nastoupit šest cizinek. Předpokládám, že toto pravidlo bylo schváleno na váš popud. Proč jste s tímhle návrhem přišli? A nebyla to chyba?
Jestliže chceme mít dva kvalitní kluby v Eurolize, z českých hráček je nesestavíte. Brno chce mít čtyři cizinky, jenže nakonec je stejně na pěti. Samozřejmě protiargument je, že se nedává příležitost Češkám. Myslím, že holky u nás příležitosti dostávají, že rostou a že my jako klub děláme pro výchovu docela dost. Snažíme se pracovat s mládeží. Nemám špatné svědomí z toho, že by USK ničilo český basketbal tím, že má sedm či šest cizinek. Když mladé zařadíte do euroligového družstva, je obtížné, aby se takový hráč uchytil.

Právě to v brněnských kritikách také zaznělo: že nedáváte prostor mladým Češkám.
Já tomuto tématu nerozumím. Jestli se dobře pamatuju, tak ta nejúspěšnější brněnská léta odehrály hráčky, které v USK začínaly. Ať vezmeme Hanku Horákovou, Janu Veselou, Lucku Blahůškovou. To jsou mládežnické hráčky USK a ve své době skončily v Brně. Ale to už je delší historie. Když si ale teď vezmete mládežnické reprezentační výběry, najdete tam plno hráček USK. Že by v dorosteneckých reprezentacích trčelo Brno jako pilíř, to si nemyslím.

Jak na diváky?

Máte sice přední evropský klub, ale divácká kulisa zaostává. Pracujete na tom, aby se tribuny naplnily a začaly fandit?
Určitý pokrok jsme zaznamenali. V prvních letech jsme neměli žádné diváky. Teď už musím pochválit náš fanklub. Není velký, to neříkám, ale je nám věrný a my se mu snažíme vyjít všemožně vstříc. Nějaký posun to je. Samozřejmě bych si dovedl představit, že by těch lidí chodilo víc. Snad se to částečně daří, návštěvnost na Euroligu je slušná. Máte ale pravdu, že to není kdovíjak bouřlivé publikum. Ale když se daří, publikum se nechá fanklubem strhnout.

Zvažovali jste spolupráci s jiným sportovním oddílem? Basketbalistkám Slovanky se takto podařilo dostat do hlediště fanoušky fotbalistů Mladé Boleslavi.
Zatím jsme o tom neuvažovali. Nějaká cesta by to možná byla. V minulé sezoně sem docházeli nějací fotbaloví fanoušci. Ale nedopadlo to nejlíp. Asi nepřišli ti správní. K tomuhle spojení, které by se v souvislosti Edenem či Ďolíčkem nabízelo, jsme zatím nepřistoupili.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...