Fanoušci Zenitu Petrohrad slaví po zápase s FC Barcelona. | foto: Reuters

Armádní CSKA, klub Gazpromu a poklad Tatarstánu. V Eurolize si nezahrají

  • 4
K dočasnému suspendování tria ruských klubů sáhlo vedení basketbalové Euroligy. Do zápasů nemohou v nejbližší době zasáhnout osminásobní šampioni z CSKA Moskva, Unics Kazaň ani Zenit Petrohrad.

V Eurocupu, druhé soutěži řízené společností ECA (Euroleague Commercial Assets), se zákaz startů týká Lokomotivu Kubaň Krasnodar. Důvodem je pokračující agrese ruských vojsk na území Ukrajiny. Týmům hrozí vyloučení ze soutěží.

Vedení Euroligy oznámilo v prohlášení na webu, že bude průběžně sledovat vývoj situace, a pokud nedojde ke zlepšení, budou všechny výsledky ruských celků v základní části soutěží anulovány.

Daniel Hackett zklamaný z porážky CSKA Moskva v semifinále Euroligy

Do konce dlouhodobé fáze Euroligy zbývá mužstvům odehrát zhruba deset zápasů. Už v minulém týdnu je soutěž potrestala zákazem startu na ruském území.

Zenitu Petrohrad, patřícímu pod konglomerát Gazprom, patří v tabulce páté místo před CSKA. Tatarstánský Unics Kazaň aktuálně drží poslední postupové, osmé místo do play off. Kubani patří v EuroCupu třetí místo v desetičlenné skupině A.

Války se nebojte, půjdeme do Česka. Ginzburg přestěhoval ukrajinský klub

Zenit čerstvě uvolnil všechny své neruské hráče a trenéry, zahraniční posily opustily i CSKA, moskevský klub to však považuje za porušení smlouvy.

Basketbalisté Zenitu Petrohrad zdraví fanoušky.

Euroliga rovněž zmrazila sponzorskou smlouvu s ruskou bankou VTB.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž