Děčín si chce v derby napravit reputaci

  11:39aktualizováno  26. ledna 11:41
Praha - Atraktivní souboj dvou týmů z horní poloviny tabulky Pardubic s brněnským A Plus či severočeské derby mezi Děčínem a Libercem nabídne 21. kolo Mattoni NBL. První zápas, v němž změří své síly Ústí n. L. a Prostějov je na programu již dnes, utkání Nymburka s USK Praha bylo předehráno v minulém týdnu.

BK Ústí n. L. - BK Prostějov
(26. 1. v 17.50, ČT4 Sport)

Severočeši se potřetí v řadě představí na domácí palubovce. Z předchozích dvou zápasů vytěžili tři body, když nejprve překvapivě přestříleli Mlékárnu Kunín a poté vysoko podlehli Ostravě. V dnešním televizním duelu je čeká Prostějov, kterému patří v aktuální tabulce třetí příčka.

"Tento zápas je posledním pro hráče Pavla Novotného, Lukáše Krátkého a Ondřeje Vrchotu, kteří náš tým opouštějí," předeslal organizační pracovník ústeckého klubu Tomáš Eisner.

Trenér Jan Šedivý upozornil na skutečnost, že jeho protějšek Michal Ježdík má k dispozici velmi kvalitní hráčský kádr. "Družstvo Prostějova se po počátečních rozpačitých výkonech sehrálo a předvádí výborné výkony, hlavně v domácím prostředí. Je v něm spousta vynikajících hráčů, a proto je velice těžké se na někoho připravovat, protože koš nám může dát jakýkoliv hráč."

Pavel Novotný tvrdí, že domácí nemají v souboji s favoritem co ztratit. "A proto bychom měli hrát bez zbytečného respektu a strachu," myslí si sedmadvacetiletý basketbalista. "S Ústím bych se chtěl rozloučit co nejlepším výkonem, takže určitě na hřišti odevzdám všechno."

V podobném duchu hovořil i Lukáš Krátký. "Prostějov je jasným favoritem, ale my se mu budeme snažit tuto úlohu znepříjemnit a uhrát co nejlepší výsledek. Vítězství by bylo hezkou tečkou za mým účinkováním v Ústí n. L. Soupeři určitě nedáme vůbec nic zadarmo!"

První vzájemný zápas

Prostějov - Ústí 93:55 (Novák 23 - Henry 16)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Situace v Ústí je velmi špatná, kvůli finančním potížím klubu je několik klíčových hráčů na odchodu. Otázkou je, zda se vůbec podaří udržet americké basketbalisty. Motivace týmu je v důsledku těchto okolností velmi malá. Hostující Prostějov, který se po dobrých výkonech v minulých zápasech dostal až na třetí místo, by měl bez problémů zvítězit. Určitě by ale neměl svého soupeře podcenit, protože ústečtí hráči v minulosti už několikrát ukázali, že jsou schopni zabojovat a potrápit i mnohem silnější týmy. Tip: 2.

BK Sadská - Mlékárna Kunín
(27. 1. v 15.30)

Novojičínská družina posbírala během dvaceti kol jen o čtyři výhry víc než loňský nováček ze Sadské. V minulém kole se Mlékárna protrápila k triumfu nad posledním BBK Brno - nakonec sice zvítězila poměrně přesvědčivě o patnáct bodů, jenže po třech čtvrtinách vedla o jediný koš a ještě pět a půl minuty před koncem měla k dobru jen šest bodů.

"Čeká nás velmi silné družstvo, a to i přesto, že se mu v dosavadním průběhu soutěže nedaří podle jeho představ," poznamenal domácí trenér Karel Forejt na adresu nejbližšího soupeře Sadské. "Kunín se vyznačuje tvrdou obranou, dobrou střelbou trojek a dobrou hrou pivotů."

Forejt doufá, že jeho tým předvede mnohem lepší výkon, než jakým se prezentoval před týdnem v Praze. "Chceme odčinit nepříznivý dojem z posledního utkání s USK, kde jsme zklamali především v kolektivním nasazení a herní disciplíně. Proto očekávám, že se vrátíme k podstatě naší hry, která vychází z tvrdé a agresivní obrany."

Mlékárna Kunín vyhrála pouze tři z posledních osmi zápasů a přestože bude v Poděbradech favoritem, domácí se netají tím, že pomýšlejí na dvoubodový zisk. "Naše šance proti jakémukoliv soupeři je v kolektivním projevu a herní kázni. Očekávám od svých svěřenců maximální výkon na hranici možností," doplnil kouč Sadské.

Hosté zatím všechny tři vzájemné duely se Sadskou vyhráli a věří, že i tentokrát budou úspěšní. "Soupeř ale bude v domácím prostředí nepříjemný," varuje před případným podceněním Zbyněk Choleva, asistent trenéra Sočeho.

"Sadská hraje kvalitní obrannou hru a dobrá je i v protiútoku, což dokázala v minulém zápase na domácí palubovce proti A Plus Brno. Opírá se především o dva dobré Američany. Přesto jsem přesvědčen, že pokud podáme kvalitní, koncentrovaný výkon, tak uspějeme."

První vzájemný zápas

Mlékárna Kunín - Sadská 115:71 (Timberlake 24 - Hubálek 16)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Kunín získal povinné dva body v souboji s BBK Brno, i když to neměl úplně jednoduché. Také v utkání s předposlední Sadskou bude favoritem. Hráči už nehrají evropský pohár, a tudíž by neměli být tak unaveni, navíc se do sestavy novojičínského celku vrátil po dlouhodobějším zranění Marek Štec. Hosté se v obraně musejí soustředit hlavně na americké opory domácích Riverse a Lyleho. Tip: 2.

BBK Brno - NH Ostrava
(27. 1. v 16 hodin)

Ostravští basketbalisté po porážkách s Libercem a v Prostějově zabrali a v minulém kole dokázali zvítězit v Ústí n. L. Na hřiště BBK navíc pojedou povzbuzeni cennou výhrou nad brněnským A Plus, který porazili ve 4. kole Českého poháru 93:77 zejména zásluhou výborného výkonu v poslední čtvrtině.

Do ní vstupovali s dvoubodovým mankem, ovšem v závěrečné desetiminutovce měli jednoznačně navrch a vyhráli ji 28:10! Trenéru Rónovi přitom chyběli dva klíčoví podkošoví hráči Zbyněk Pospíšil a Martin Ides.

"Neměli jsme dva pivoty a tuto ztrátu jsme chtěli eliminovat rychlou hrou. Ze začátku nám to vůbec nešlo, ale postupem času jsme začali realizovat to, co jsme si řekli v kabině před zápasem. Jsem rád, že jsme to zvládli," uvedl spokojený ostravský kouč František Rón.

První vzájemný zápas

Ostrava - BBK 101:81 (Prášil 21 - Slezák 23)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Na hře BBK jsou v poslední době patrné náznaky zlepšení, týmu určitě pomohl příchod zkušeného Zvonimira Ridla. Nová huť má ambice na play-off, a proto každé vítězství se soupeřem z konce tabulky je pro ni důležité. Pokud nastoupí i Zbyněk Pospíšil a hosté budou kompletní, Ostrava by měla toto utkání zvládnout. Tip: 2.

Synthesia Pardubice - A Plus OHL-ŽS Brno
(27. 1. v 17 hodin)

Východočeši dokázali ve středeční dohrávce 20. kola uspět v Děčíně a v tabulce Mattoni NBL si tímto vítězstvím upevnili pátou příčku. Na kontě mají pouze o jeden bod méně než jejich sobotní soupeř, kterému se v posledních kolech nedaří. Brno nejprve překvapivě prohrálo na půdě Sadské a poté přišel ostudný domácí debakl o šestatřicet bodů s mistrovským Nymburkem.

Týmu A Plus se navíc nepovedl ani pohárový zápas s Ostravou. Po třech čtvrtinách sice Benda a spol. vedli 67:65, jenže pak jen přihlíželi drtivému náporu Nové huti, která si skvělým výkonem v poslední čtvrtině zajistila postup do čtvrtfinále. "Opět jsme předvedli jeden z našich nejhorších výkonů," ohlédl se za nevydařeným pohárovým duelem Libor Jeřábek, asistent brněnského trenéra Pospíšila.

"V tomto roce to nebylo poprvé, co jsme takhle propadli. Třicet minut to ještě šlo, ale pak to byl z naší strany opravdový propadák. Vyhrát jsme si rozhodně nezasloužili."

Těžká práce čeká Brno i v ČEZ Aréně. "Teď hraje všechno proti nám. Pardubicím se daří, mají na dosah posunout se blíž k čelu tabulky, ukončit sérii nezdarů s naším týmem a zdejší kotel v parádním prostředí hokejové arény, to je hit této sezony. Věřit, že právě tady se vymaníme z útlumu zní pošetile," říká dále Jeřábek.

Svůj tým staví před zítřejším soubojem s Pardubicemi do role outsidera. "Přes veškerý respekt k soupeři však musíme alespoň doufat, že nepropadneme tak, jak možná v dané situaci vyznívají prognózy."

První vzájemný zápas

A Plus - Pardubice 96:87 (Benda 26 - Ames 27)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Pardubice určitě velmi psychicky pozvedlo jejich překvapivé, nicméně zasloužené vítězství v Děčíně, naopak hráči A Plus jsou na tom z tohoto pohledu po debaklu s Nymburkem mnohem hůře. Synthesia bude mít výhodu domácího prostředí, zaplněné hlediště jí letos velice pomáhá. Výborné výkony stále podávají Ames a Mujagič, ale přidávají se k nim i další hráči. Pro brněnské basketbalisty bude důležité, jak rychle dokáží zapomenout na špatný výkon z duelu s Nymburkem. Tip: 1.

BK Děčín - Kondoři Liberec
(27. 1. v 17.30)

Severočeské derby by mělo patřit k nejzajímavějším zápasům kola. Děčín se jistě vynasnaží napravit středeční zaváhání z duelu s Pardubicemi, Liberec zase bude chtít svému soupeři vrátit porážku z prvního vzájemného souboje pod Ještědem. Důležité však bude, zda se do hostující sestavy vrátí alespoň někdo ze zraněných hráčů.

V předchozím střetnutí s Prostějovem totiž trenérovi Janu Slowiakovi chyběli hned čtyři hráči základní rotace: Ladislav Tóth, Lukáš Kraus, Jiří Černošek a Aleš Kočvara. Tato čtveřice se přitom v každém utkání dohromady postará průměrně o 48,5 bodu!

"Nepochybně zkusíme hrát líp, než jsme hráli v minulém kole. To však souvisí i s tím, v jaké sestavě do Děčína pojedeme," přikyvuje Slowiak.

"Oproti nám má Děčín jednu výraznou osobnost, kterou je Sanders. Nám v poslední době dělá problémy podobné typy hráčů ubránit. A právě to, jak se na něj připravíme a jak to zvládneme, bude hodně důležité. Půjde o to, zda ho v jeho výkonu alespoň přibrzdíme. Pokud ano, tak bychom mohli mít šanci."

Jedním z marodů, který už pomalu dohání kondiční manko, je zkušený pivot Aleš Kočvara. "Zotavuje se ze zlomeniny nosu i z virózy. Pokud do utkání nastoupí, pak jedině s pomocí speciální ochranné masky, se kterou celý týden trénoval," poznamenal Karel Vlasák, sportovní ředitel Kondorů.

Sám Kočvara prozradil, že už se cítí dobře. "Nos mě nebolí a nemoc už je také pryč. Doufám tedy, že do soboty se dostanu na svou obvyklou úroveň," věří čtyřicetiletý podkošový hráč.

"Děčín je velmi kompaktní tým. Mladý, ne úplně zkušený, ale pod vedením trenéra Budínského a díky skvělým výkonům režiséra Sanderse letos dosahuje výborných výsledků. Navíc doma hraje hodně suverénně. Naše výhoda je v tom, že v podstatě nemáme co ztratit. Můžeme jen překvapit, navíc, když některá naše křídla ještě nebudou v pořádku. Do zápasu půjdeme jako do všech ostatních, není co ztratit."

Karel Vlasák je přesvědčen o tom, že Liberec může na palubovce svého soupeře uspět. "Věřím, že budeme oproti poslednímu utkání připraveni odevzdat výkon, který je Kondorům vlastní, tedy že nám nebude chybět bojovnost a touha po vítězství. Nemyslím si, že máme horší tým než Děčín, jak by mohlo být z tabulky zřejmé. Rozdíl je v mentální připravenosti, tj. schopnosti se na utkání soustředit a využití informací z přípravy na konkrétní utkání."

Děčínský manažer Pavel Stara si pochvaluje, že se duel s Libercem hraje už tři dny po středeční neúspěšné dohrávce 20. kola. "Je dobře, že utkání s Libercem hrajeme doma a již třetí den po našem utkání s Pardubicemi, které se nám hlavně z pohledu našeho výkonu nevyvedlo. Chceme se tedy rehabilitovat," prohlásil Stara.

"Naším hlavním cílem v utkání bude, vrátit se k naší hře a předvést naši skutečnou výkonnost bez ohledu na soupeře. Věřím, že se to týmu podaří, ale musí k utkání přistoupit úplně jinak."

První vzájemný zápas

Liberec - Děčín 66:81 (Tomaszek 26 - Sanders 18)

Očima experta

Jaroslav Kovář: Děčín poměrně překvapivě podlehl v posledním utkání Pardubicím. Největší vliv na to asi měl nepříliš vydařený výkon rozehrávače Sanderse. Liberec prohrál výrazným rozdílem s Prostějovem, a to hlavně kvůli početné marodce hráčů základní sestavy. Oba týmy se určitě v tomto utkání pokusí nahradit předchozí bodovou ztrátu, přičemž Děčínu by měla pomoci výhoda domácího prostředí. Pokud navíc budou Kondoři i nadále oslabeni o své opory, měl by tento zápas vyznít pro domácí, kteří by už tak špatný výkon jako proti Pardubicím podat neměli. Tip: 1.

Předehráno:

ČEZ Baskeball Nymburk - USK Praha 97:49

Více o tomto utkání čtěte zde

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Návraty ze severu. Zohorna míří do Brna, Kovařčík do Motoru

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  10:44

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Litoměřice po nejúspěšnější sezoně opouští trenéři Přerost a Ptáček

1. května 2024  10:12

Po historicky nejúspěšnější sezoně mění hokejové Litoměřice realizační tým. Semifinalistu první...

Věřím, že v nároďáku to zase přijde, říká Kubalík po protrápené sezoně

1. května 2024  9:59

Na minulé mistrovství světa v Praze před devíti lety se byl útočník Dominik Kubalík podívat jako...

L’Etape mi vrátilo vzpomínky. Mám novou motivaci, říká Huříková

1. května 2024  9:59

V roce 2017 ukončila úspěšnou kariéru, v níž slavila juniorské světové tituly v cross country a v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...