České juniorky naslouchají pokynům trenérky Marcely Krämerové (pátá zprava).

České juniorky naslouchají pokynům trenérky Marcely Krämerové (pátá zprava). | foto: FIBA Europe

České basketbalistky jdou znovu za postupem. Přebily i řeckou obryni

  • 10
Basketbalové juniorky mají na druhý pokus nakročeno k vytyčenému cíli - návratu mezi evropskou elitu. V makedonském Ohridu prošly bez zaváhání základní skupinou a už se mohou těšit na páteční čtvrtfinále. Bulharsko má být od 21:00 pouze odrazovým můstkem k boji o postup. Ten se bude týkat obou finalistů.

Po závěrečném dni úvodní fáze turnaje mají svěřenkyně slovenské trenérky Marcely Krämerové za sebou patrně nejpodařenější představení. Do té doby neporažené Řecko přehrály hladce 76:50. I když...

Pohled na výsledek první čtvrtiny - 12:17 - jasně naznačuje, že temperamentní blondýnka na české lavičce musela po deseti minutách zvýšit hlas. Úspěšně. Své hráčky vyburcovala a ty v následujících chvílích předváděly mnohem účinnější ofenzivu.

Výsledky české dvacítky

Zápasy základní skupiny:

Česko - Estonsko 54:47
Česko - Rakousko 84:49
Česko - Izrael 61:58
Česko - Belgie 73:44
Česko - Řecko 76:50

Jako klíčovou pro úspěch týmu se ukazuje hra tří ligou ostřílených hráček na perimetru: Lenky Bartákové z Hradce Králové, Petry Záplatové z Trutnova a Adély Filařové ze Slovanky.

Pivotka Alena Hanušová z Frisca Brna je sice tváří oficiálních stránek turnaje a po pěti duelech zůstává i nejlepší českou střelkyní (průměr 15,8 bodu), ale v posledních dvou duelech se jí příliš nevedlo - její výpadky však dokázala výše zmíněná trojice nahradit.

V souboji s Řeckem vytěžil český tým především z toho, že soupeř spoléhá takřka výhradně na Artemis Spanuovou. Teprve osmnáctiletá, 190 centimetrů vysoká pivotka se představila už loni na mistrovství světa a letos si (podobně jako Hanušová) zahrála na evropském šampionátu dospělých.

Mezi juniorkami je Spanuová nejlepší střelkyní (20,2 bodu) i doskakovačkou (9,4 míče). Češky pokořila 28 body a 10 doskoky. Jenomže ji nikdo ze spoluhráček nedokázal podpořit.

České hráčky se v těchto chvílích jeví jako kandidátky postupu, přestože dokázaly předvést i několik nepřesvědčivých výkonů (54:47 s Estonskem, které ani jednou nevyhrálo, 61:58 a strach o výhru s Izraelem). Společně se Švédskem ještě tým neztratil body.

"Do prvního zápasu jsme potřebovaly zapojit Alenu Hanušovou, protože až tehdy jsme hrály poprvé v plném složení. Od té doby se naše hra zlepšuje. Družstvo se postupně mobilizuje, důkazem čehož je první místo v základní skupině, které nám dává lepší výchozí pozici do dalších zápasů play-off o postup do divize A," konstatuje trenérka Krämerová.

Podobně na tom ale byly předchůdkyně dnešních juniorek také loni, v klíčovém semifinále ale utrpěly jednou porážku na turnaji. Třetí místo pak k postupu nestačilo.

"Ve čtvrtfinále nás čeká souboj s Bulharskem. Tento tým vyhrál na turnaji jen jediný zápas proti domácí Makedonii. Ale soupeř se nesmí podcenit a my budeme chtít Bulharsko porazit, abychom se dostaly o krok blíž k cílu naší cesty," uvědomuje si Hanušová.

Jak si vedou české juniorky

Alena Hanušová - 28,4 minuty/15,8 bodu
Petra Záplatová - 30,6 min./11,2 b.
Adéla Filařová - 21 min./9,4 b.
Lenka Bartáková 32 min./8 b.
Michaela Muchová 13 min./5,4 b,
Karolína Elhotová 15 min./5,4 b.
Barbora Kašpárková 10,6 min./4,6 b.
Andrea Sládková 17,6 min./4 b.
Hana Šmídková 14,6 min./2,8 b.
Barbora Věchtová 11 min./2,8 b.
Tereza Matulková  6,8 min./1 b.
Markéta Klečková 6,5 min./0 b.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž