Česká reprezentantka Alžběta Levínská (v bílém) na MS do 18 let v basketbalu...

Česká reprezentantka Alžběta Levínská (v bílém) na MS do 18 let v basketbalu 3x3 střílí na koš Andorry. | foto: FIBA

Mladé Češky si zahrají čtvrtfinále MS s Čínou, ve skupině nezaváhaly

  • 0
České basketbalistky prošly na světovém juniorském šampionátu 3x3 v čínském Čcheng-tu do čtvrtfinále z prvního místa ve skupině. Už vědí, že se v něm utkání s domácími reprezentantkami.

Po středečních výhrách nad Německem a Nizozemskem v pátek tým do 18 let bez větších problémů zdolal papírově slabší soupeřky z Andorry a Srí Lanky.

Česká čtveřice Kateřina Galíčková, Alžběta Levínská, Anna Rosecká a Simona Růžková dobře věděla, že postup ze skupiny je blízko, do prvního utkání proti celku Andorry nevstoupila plně koncentrovaně. I přesto měly Češky zápas od začátku pod kontrolou, když hojně využívaly střelby z dlouhé vzdálenosti a převahy v doskakování.

Trochu problémů přišlo až v úplném závěru utkání, protože se Češkám nedařilo ukončit duel před časovým limitem jedenadvacátým bodem. V poslední minutě navrch český tým obdržel technickou chybu za nedovolené koučování a hráčky Andorry toho využily ke čtyřbodové upravě skóre. I tak svěřenkyně Michaely Uhrové dokráčely k jasné výhře 20:8.

Vysoké vítězství se nakonec ukázalo jako cenné, ve svém následujícím duelu totiž Andořanky šokovaly Německo 21:20.

Poslední zápas mladých Češek ve skupině, duel s jedním z nejslabších týmů šampionátu Srí Lankou, už proběhl úplně v klidu. Češky přidaly ke střelbě z dlouhé vzdálenosti parádní přihrávky a sběhy po koš.

Favoritky jen lehce postrašila svou ostrostřelbou z dálky Leia Hamzaová, ale dívky se nenechaly rozhodit a ukončily utkání dávno před časovým limitem 21:9.

Češky tak postupují ze skupiny B do čtvrtfinále bez porážky a v nedělním play-off je čeká souboj s Čínou. Domácí výběr skončil na druhém místě, když nestačil na Rusko. Ale přehrál Argentinu, Itálii a Venezuelu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž