Český basketbalista Luboš Bartoň střílí na nizozemský koš.

Český basketbalista Luboš Bartoň střílí na nizozemský koš. | foto: ČBF / Václav Mudra

Čeští basketbalisté se vracejí do formy v Trutnově

  • 0
Luboš Bartoň, Jiří Welsch a další české basketbalové hvězdy se pod Krkonošemi připravují na evropský šampionát.

V Pořádně rušno je v těchto dnech v areálu Základní školy Komenského v Trutnově. V úterý zde zahájily letní přípravu hráčky Kary Trutnov, už od minulého týdne v hale trénuje mužská basketbalová reprezentace.

Na prvním přípravném kempu před zářijovým mistrovstvím Evropy se sešla téměř kompletní česká špička včetně Luboše Bartoně a Jiřího Welsche. Patnáctku hráčů ze širší nominace v následujících dnech doplní další hvězdy v čele s oporou Fenerbahce Istanbul Janem Veselým.

Reprezentanti pod vedením izraelského kouče Ronena Ginzburga trénují dvakrát denně. „První kemp je vždy zaměřen na to, aby se hráči dostali zpátky do formy. Je na to poměrně málo času. Zaměřujeme se na kondiční tréninky i na procvičení basketbalových dovedností,“ říká muž, který vyhrál s Nymburkem sedm domácích titulů a od roku 2013 vede také českou reprezentaci.

V Trutnově se český výběr připravoval už před dvěma lety. „Je to pěkné a tiché město, kde se můžeme plně soustředit na basketbal. Líbí se nám jeho atmosféra,“ pochvaluje si kouč. Kemp před zářijovým šampionátem zahájila reprezentace minulý týden.

Hlavně úvodní dny, kdy si vzal tým do parády izraelský kondiční trenér Ronen Gottlieb, byly pro hráče hodně náročné. Naordinoval jim mimo jiné drily, které podstupovaly také basketbalové reprezentantky před ženským mistrovstvím Evropy. S krátkými pauzami na vydechnutí hráči překonávali stále dokola stejnou vzdálenost. Trénink ztěžovala tropická vedra.

„Byla to hodně horká příprava. Zvlášť v hale bylo obrovské teplo,“ přiznává nejzkušenější reprezentant Jiří Welsch. Reprezentace zůstane v Trutnově do příštího týdne. To už by se k týmu měli připojit také legionáři Jan Veselý, Pavel Pumprla a elitní rozehrávač Tomáš Satoranský.

První srpnový víkend si mužstvo odskočí do nedalekého Valbřichu, kde ho v sobotu a v neděli čekají první přípravné zápasy s Polskem. Sobotní duel bude otevřený pro veřejnost. Už po těchto zápasech plánuje kouč Ginzburg první zúžení kádru. „Jeden nebo dva hráči by měli tým opustit,“ naznačuje.

Zatímco Benda, Satoranský, Pumprla či Welsch mají účast na evropském šampionátu prakticky jistou, především mladší hráči musí o nominaci ještě tvrdě zabojovat. Velká tlačenice je hlavně na rozehrávačských postech. O místo ve finální dvanáctičlenné nominaci se poperou opavští Jakub Šiřina a Radim Klečka s děčínskou kometou poslední ligové sezony Tomášem Vyoralem.

„Už jen to, že můžu trénovat s našimi nejlepšími hráči, je pro mě velká čest. Na našem postu je velká konkurence, ale já tady nechám všechno, abych měl čisté svědomí. Uvidíme, jestli to bude stačit,“ říká dvaadvacetiletý Tomáš Vyoral.

V polovině příštího týdne zamíří reprezentace do Německa, kde by proti nim v dalším přípravném utkání měla nastoupit i superhvězda zámořské NBA Dirk Nowitzki.

Reprezentanti před zářijovým šampionátem absolvují devět přípravných zápasů, mimo jiné také s Ruskem, Řeckem a Španělskem. V České republice se představí pouze jednou, v Brně přivítají Japonsko. Základní skupinu mistrovství Evropy odehrají Češi v lotyšské metropoli Rize. Kromě domácího výběru se utkají s Estonskem, Ukrajinou, Belgií a s hlavním favoritem skupiny Litvou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž