Evropská streetballová elita se v roce 2011 sešla na pražském Václavském

Evropská streetballová elita se v roce 2011 sešla na pražském Václavském náměstí. V popředí Martin Jakeš z týmu Usurpators. | foto: streetball-mania.cz

Basketbal pro tři chystá vrchol do New Yorku, cílí i na olympiádu v Riu

  • 0
Světová série, mundial a olympijská účast v Rio de Janeiru 2016. Basketbal 3 na 3 se sice na svět teprve rodí, svá pravidla ještě nestabilizoval, ale už má velké ambice a plány. V Praze je představil Kosta Iliev, sportovní ředitel nového basketbalového odvětví při organizaci FIBA.

Akce mají mít dvojí podobu: šampionáty pro národní družstva a okruh World Tour, který určí individuální světový žebříček obdobný tomu tenisovému. O "streetballovou" jedničku se bude bojovat od února 2012.

"Hráč bude moci absolvovat více turnajů a pokaždé třeba s jiným týmem, proto se budou body za umístění v turnaji připisovat každému hráči individuálně," vysvětlil Iliev.

Každý kontinent by měl hostit alespoň jeden turnaj ze světové série, ve Spojených státech a Evropě budou klání dvě až tři. Vrcholem celého podniku by mělo být každoroční finále v New Yorku.

Pod nimi budou odehrány turnaje na národních úrovních, sloužit mají coby kvalifikace na World Tour. Každý stát musí zorganizovat alespoň tři turnaje.

Vedle světového okruhu pro šestnáctku seniorských top týmů bude paralelně probíhat klání kategorie do 18 let, jehož by se mohlo zúčastnit vždy 200 až 300 hráčů a hraček.

"Chceme, aby tyto dvě akce probíhaly zároveň. Vše bude doplněno hudbou, zábavou, pro diváky postavíme mobilní tribuny," nastínil koncepci World Tour Kosta Iliev.

Kosta Iliev představuje projekt FIBA na rozšíření basketbalu 3 na 3.

Letošní mistrovství světa do 18 let v italském Rimini pak započalo tradici juniorských a seniorských mundialů. Ty první se budou konat každým rokem na konci června, ty druhé na přelomu srpna a září. V mužské kategorii se počítá se 32 týmy, v ženské jich bude o osm méně.

Vrcholem basketbalu 3 na 3 je průnik na olympijské hry. Nejlépe už do brazilského Rio de Janeira - tam se mu ovšem otevírá cesta pouze coby ukázkovému sportu. "A organizátoři jsou nám v tom nakloněni," prozradil Kosta Iliev.

"Dvacet let se snaží FIBA rozšířit počet basketbalových týmů, které se mohou účastnit olympijského turnaje. Stále slyšíme odmítavé stanovisko. 3 na 3 je tak příležitostí nejen pro navýšení počtu basketbalistů, ale také pro menší federace, které se jinak jen velmi těžko prosazují v klasickém basketbalu 5 na 5," dodává mezinárodní činovník.

Svou premiéru si basket 3 na 3 odbyl už na loňských olympijských hrách mládeže v Singapuru. Zástupci FIBA horují rovněž pro zařazení do programu univerziády.

"Trojkový" basketbal by měl být výhradně venkovním sportem. Tomu bude přizpůsobeno i vybavení. Hřiště má být tvořeno speciálními plastovými deskami, které by měly zajistit kvalitní povrch i při deštivém počasí.

Dilema, zda by měli hrát tuto odnož basketbalu současní profesionálové z basketbalu klasického, anebo noví hráči, vidí Iliev následovně: "Byli bychom rádi, kdybychom měli v průběhu času oddělené hráče a soutěže od klasického basketbalu. Od toho jsme ale ještě hodně daleko. Teď je to otevřené."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž