Petr Cornelie (vpravo) z Denveru brání Dariuse Garlanda z Clevelandu.

Petr Cornelie (vpravo) z Denveru brání Dariuse Garlanda z Clevelandu. | foto: AP

Cornelie je šestým Čechem v NBA. Satoranský zůstal jen na lavičce

  • 21
Basketbalisté New Orleans se na čtvrtý pokus dočkali prvního vítězství v novém ročníku NBA. I bez stále zraněné hvězdy Ziona Williamsona vyhráli na hřišti Minnesoty 107:98, když se opírali hlavně o Brandona Ingrama s 23 body a pivota Jonase Valančiunase s 22 body a 23 doskoky. Tomáš Satoranský zůstal podruhé za sebou pouze mezi náhradníky a na hřiště se ani jednou nepodíval. V dresu Denveru se poprvé v soutěžním zápase objevil pivot Petr Cornelie, majitel francouzského i českého pasu.

Pelicans v zápase vedli až o 21 bodů, přeskákali soupeře na doskoku (60:41) a především ho udrželi na úspěšnosti střelby z pole jen 34 procent. Minnesotě tak vrátili dva dny starou porážku o sedm bodů. Vedle Ingrama a Valančiunase se 21 body a sedmi asistencemi blýskl Devonte’ Graham.

Sestřih zápasu Minnesota vs. New Orleans:

„Je úleva konečně vyhrát,“ oddechl si trenér New Orleans Willie Green, pro něhož šlo o vůbec první vítězství v roli hlavního kouče v ostrém utkání NBA. „Sedmnáct ztrát je sice hodně, ale přišly proti týmu s dobrou defenzivou. Dokázali jsme se přizpůsobit,“ dodal před novináři rozehrávač Graham.

Na druhé straně zaznamenal 32 bodů, 14 doskočených míčů a sedm finálních přihrávek pivot Karl-Anthony Towns, 28 bodů a devět doskoků si připsal Anthony Edwards. Pat Beverley přidal 13 bodů. Pelicans se nyní vrátí domů, kde přivítají postupně Atlantu, Sacramento a New York Knicks.

Majitel českého pasu se však na palubovce v rámci pondělního programu objevil. Petr Cornelie, na mezinárodní scéně reprezentující svou rodnou Francii, v NBA debutoval v dresu Denveru. Za tři minuty proti Clevelandu se však do statistik nezapsal.

Nuggets doma podlehli 87:99 a zaznamenali první nezdar v sezoně. Nepomohlo jim 24 bodů a 19 doskoků Nikoly Jokiče. Cavaliers táhl pivotman Jarrett Allen s 21 body a 16 doskoky. Kevin Love zaznamenal 22 bodů.

Sestřih zápasu Toronto vs. Chicago:

Poprvé od sezony 1996/97 se čtvrté výhry ze čtyř úvodních utkání dočkalo Chicago. Za výhrou 111:108 v Torontu táhl Bulls DeMar DeRozan, jenž proti svému bývalému klubu nastřílel 26 bodů, z toho 11 v poslední části, v níž domácí stáhli náskok o devět bodů. 

„Pro tyto momenty žijete,“ prohlásil DeRozan. Postaral se o čtyři z posledních pěti bodů týmu a i díky němu jsou Bulls ve Východní konferenci jediným neporaženým celkem. „Sezona je ale dlouhá. Už teď musíme myslet na další utkání, ne být hrdí na současnou bilanci jako na nějaký čestný odznak,“ varoval DeRozan.

Sestřih zápasu Charlotte vs. Boston:

Kromě DeRozana nastřílel 22 bodů Zach LaVine, 17 body a osmi doskoky přispěl Nikola Vučevič. Domácí Raptors, již ztratili třetí klání ze čtyř, spoléhali na O. G. Anunobyho s 22 body, osmi doskoky a pěti asistencemi, double double za 15 bodů a 17 asistencí zaznamenal rozehrávač Fred VanVleet.

Druhé prodloužení v sezoně absolvoval Boston, na rozdíl od New Yorku ale tentokrát s vítězným koncem. V Charlotte vyhrál 140:129 a Jayson Tatum k tomu přispěl 41 body včetně šesti trojek. K tomu přidal sedm doskoků a osm asistencí. 

„Dnes se ukázalo, že jsme tvrdí bojovníci,“ okomentoval Tatum návrat z dvanáctibodového deficitu ve čtvrté části duelu. „Když něco nešlo podle plánu, dokázali jsme se se situací vypořádat.“ Už potřetí v kariéře navíc nastřádal alespoň 40+5+5+5, což dokázal jako první hráč v historii slavného klubu.

Třiceti body napomohl k první porážce Charlotte v sezoně Jaylen Brown,  Dennis Schröder nastřádal 23 bodů, z toho devět ve čtvrté čtvrtině, a osm asistencí. 

Charlotte táhli Miles Bridges a LaMelo Ball, oba s 25 body. Bridges doskočil 10 míčů, Ball nasbíral devět finálních pasů.

Sestřih zápasu Indiana vs. Milwaukee:

Obhájce titulu z Milwaukee zvítězil v Indianě 119:109 a slaví třetí výhru v sezoně. Janis Adetokunbo zaznamenal 30 bodů, 10 doskoků a devět asistencí, Khris Middleton přidal 27 bodů. Domácím nestačilo 25 bodů Malcolma Brogdona a 21 Domantase Sabonise.

Basketbalová NBA

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 122:104
Brooklyn Nets - Washington Wizards 104:90
Charlotte Hornets - Boston Celtics 129:140 po prodl.
Denver Nuggets - Cleveland Cavaliers 87:99
Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 109:119
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 116:86
Miami Heat - Orlando Magic 107:90
Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 98:107
Toronto Raptors - Chicago Bulls 108:111

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž