Zlatá liga se Železným a Mužíkem

  • 3
Paříž - Generálkou na srpnové mistrovství světa v Paříži má být v pátek na stadionu Saint-Denis druhý díl letošní atletické Zlaté ligy. Podíl z prémie milion dolarů získá každý závodník, jenž vyhraje v jedné z vypsaných dvanácti disciplín všech šest mítinků a zúčastní se v polovině září také Světového atletického finále. Dá se ale očekávat, že po prvním dílu řady kandidátů na jackpot značně prořídnou. Do Paříže odjeli také oštěpař Jan Železný a překážkář Jiří Mužík.

Z dvanácti vítězů z minulého mítinku v Oslo nepoběží Kenenisa Bekele, vítěz závodu na 5000 m. Etiopský vytrvalec nechce riskovat zdravotní problémy, s nimiž se potýkal v loňském roce, a bude se připravovat na MS. Zbývající adepti pocházejí z deseti zemí - dvojnásobné zastoupení má pouze Ukrajina v překvapivé
vítězce patnáctistovky Irině Liščinské a nejlepší výškařce z Osla Inze Babakovové.

Minule v Oslo bylo několik nečekaných vítězů. Jihoafričan Mbulaeni Mulaudzi porazil na osmistovce Keňana Wilfreda Bungeie,  nejkratší sprint žen vyhrála Chandra Sturrupová z Baham. Problémy obhájit svou pozici bude mít kvůli přítomnosti Železného i ruský oštěpař Sergej Makarov.

Naopak velké šance na druhé vítězství v řadě mají osmistovkařka Maria Mutolaová z Mozambiku, jež zaběhla v úterý v Laussane skvělý nejlepší letošní světový výkon, a letos famózní Yamile Aldamaová v trojskoku.

Počtvrté v letošním roce bude házet oštěpař Železný, jemuž patří rekord mítinku 91,40 metru z roku 1993. Měl obtížný týden, účastnil se v Praze zasedání Mezinárodního olympijského výboru. "Kdyby se to nepovedlo, tak se na to mohu vymluvit," vtipkoval v týdnu světový rekordman.

"Ale určitě chci znepříjemnit Sergeji život, aby všechno nevyhrál," prohlásil trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa. Kromě Makarova bude házet Němec Boris Henry, mistr Evropy Steve Backley a Fin Aki Parviainen, vicemistr světa.

Silnou konkurenci bude mít v pátém startu sezony na 400 metrů překážek Mužík. Poběží s ním už téměř dva roky neporažený Felix Sánchez z Dominikánské republiky, ale také Američani Carter a Thomas, Brit Rawlinson, Al-Somaily ze Saudské Arábie a Herbert z JAR. Odhlásil se jen mistr Evropy Stéphane Diagana.
"Odložilův memoriál jsem sice vyhrál, ale chyběla mi konkurence. Teď jí mám,
a chci se zlepšit," prohlásil běžec podle internetových stránek www.csatletika.cz

Kandidáti na podíl z milionového jackpotu
Muži
100 m:
Mark Lewis Francis (Brit.), 800 m: Mbulaeni Mulaudzi (JAR), 5000 m: Kenenisa Bekele (Et.) - nestartuje, 110 m př.: Stanislavs Olijars (Lot.), tyč: Nick Hysong (USA), oštěp: Sergej Makarov (Rus.).

Ženy
100 m:
Chandra Sturrupová (Bah.), 800 m: Maria Mutolaová (Moz.), 1500 m: Irina Liščinská (Ukr.), 400 m př.: Jana Pittmanová (Austr.), výška: Inga Babakovová (Ukr.), trojskok: Yamilé Aldamaová (Kuba).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž