Zátopková odhalila sochu svého manžela

Kopřivnice - Druhý ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka a především výročí narození nejlepšího českého atleta všech dob naskytlo příležitost k odhalení jeho sochy v Technickém muzeu v Kopřivnici. Slavnostní prezentace se ujala jeho žena Dana a zhruba metr vysoká socha zdobí Pamětní síň, jež je součástí muzea.

Běhu, jenž propojuje Zátopkovo rodiště s místem jeho posledního odpočinku Rožnovem pod Radhoštěm, se v sobotu zúčastnilo přes 140 lidí.

"Socha je pěkná a je hezké, že se na Emila stále vzpomíná," řekla při odhalení dvaaosmdesátiletá Zátopková, která bydlí v Praze, ale do Kopřivnice stále ráda jezdí.

Sochu zobrazující vzpřímenou postavu atleta v reprezentačním dresu a maratonkách pochválili také kopřivnický starosta Jiří Tichánek i předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Zátopkovu sochu daroval muzeu akademický malíř Ladislav Jalůvka. Olomoucký umělec tak vyplnil přání jejího autora, zesnulého sochaře Karla Lenharta.

Ten Zátopkovu sochu vyrobil z tvrzené sádry v roce 1953 po trojnásobném olympijském triumfu legendárního vytrvalce v Helsinkách o rok dříve. Měla sloužit k vyrobení bronzového odlitku, ale k tomu již nedošlo.

Pamětní síň Emila Zátopka byla otevřena na konci 90. let a jsou v ní dobové fotografie mapující jeho život (1922-2000) či originální reprezentační tepláková souprava z olympijských her. Promítají se zde dokumenty ze Zátopkova života.

Zátopek se narodil v Kopřivnici 19. září 1922. Je dosud jediným běžcem, který na olympijských hrách vyhrál běhy na 5000 a 10.000 metrů a maraton.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž