Koulař Tomáš Staněk na mistrovství České republiky v atletice

Koulař Tomáš Staněk na mistrovství České republiky v atletice | foto: Petr Lundák, MAFRA

Staněk zmeškal porod, v Táboře vyhrál: Chci se přibližovat nejlepším na světě

  • 1
S přehledem si pohlídal zisk zlaté medaile na mistrovství republiky v Táboře, domácí šampionát si podmanil vrhem 21,13 metru. „Bylo jasné, že k dvaadvacítce koule nepoletí, je tady pomalejší kruh,“ vysvětlil staronový mistr Tomáš Staněk. Rád ale viděl, že se po zdravotních trablích opět vrací do formy. „Teď je pro mě důležitý trénink, soustředím se jen na sebe,“ líčí před blížícím se světovým šampionátem v Budapešti.

Zvládáte se vyhecovat, když vám v Česku chybí konkurence?
Už jsem asi pět let relativně zvyklý, že ji doma moc nemám. Spíš se upínám na sebe, abych se přibližoval těm nejlepším na světě a házel dobře a daleko.

To se vám v Táboře povedlo?
Jsem spokojený, že koule létala k jednadvaceti metrům, i když pokusy z únavy byly pomalejší, kruh tady taky není moc rychlý, ale i proto jsem počítal, že nehodím ke 22 metrům. V tréninku jsem dostal trochu za uši, což přesně teď potřebuju, abych pak měl co nejlepší formu na mistrovství světa.

Sprinter Macík šokoval českým rekordem, na MČR se blýskli Juška i Vadlejch

Jak se na něj chystáte?
Teď jsme museli trošku upravit trénink kvůli bolavému kolenu, nemohl jsem moc chodit dřepy. Dělali jsme proto hlubší sedy a přípravu jsem přepracoval, abych mohl posilovat nohy, protože v kouli jsou sakra důležité. Už teď jsem byl v tréninkovém procesu a budu v něm pokračovat, v pondělí pojedeme na soustředění do Jablonce, kde budeme trénovat dvoufázově. Další týden určitě taky a poslední týden už necháme vyladit.

A zdraví drží?.
Koleno naštěstí jo, i v Táboře jsem byl v sobotu v posilovně, do závodu jsem šel v neděli z plného tréninku.

FILIP | Atletická rodina přivítala na světě nového člena Tomáš Staněk s manželkou Nelou Staňkovou přivedli na svět syna Filipa

Gratulujeme Ať se celé rodině dobře daří

Facebook - Tomáš Staněk

21. července 2023 v 16:31, příspěvek archivován: 31. července 2023 v 8:04

Stihl jste v závodním maratonu narození syna Filipa?
V tomhle je letní sezona taková naprd, protože jsme termín měli nejdřív 25. července, pak ho posunuli o týden dřív, takže jsem věděl, že když se v něm narodí, budu někde mezi Polskem a Maďarskem. Úkoloval jsem bráchu, který se o ženu postaral, a bohužel jsem u porodu nebyl. V tomhle je ten sport horší, ne úplně vyvážený něčím moc finančním, ale takový je život. Termín je příroda, tomu neporučíte. Odzávodil jsem v Maďarsku a jel jsem si je vyzvednout do porodnice.

A teď už o malého synka pečujete?
Snažím se pomáhat manželce, když jsem doma na den nebo dva, tak se vždycky něco naučím. Jak přebalit, vykoupat a jedu zase pryč. Asi až po sezoně si ho užiju naplno.

O sekundu lepší osobák a nový juniorský rekord. Jdu se vyspat, směje se Manuel

Budí vás v noci?
Spím se špuntama, žena je bývalá atletka a respektuje, že musím závodit. Když chci bojovat s nejlepšími, tak nemůžu vstávat ani k vlastnímu dítěti, protože v závodní sezoně musí být všechno tip ťop. Naštěstí je žena statečná a zvládá to skvěle.

Po sezoně už vstávat budete?
Jo, určitě, budu se snažit jí to vynahradit. Nebudu mít před sebou nic důležitého, ani tréninky, pojedeme někam na dovču a budu pilný otec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž