STALO SE 12. DUBNA: Terry Fox vyběhl na maraton plný bolesti i naděje

  17:57
Část své protézy ponořil do vln Atlantského oceánu. Upřeně se zadíval do kamery jediného televizního štábu, který na břehu v kanadském městě St. John‘s stál, a pak se rozběhl. Nejdřív to byly metry, brzy kilometry, následně dny.

Terry Fox na trati Maratonu naděje. | foto: Profimedia.cz

A z neznámého kudrnatého mladíka, na kterého zprvu troubili naštvaní řidiči, protože je u silnice zdržoval či ho dokonce považovali za zoufalého stopaře, se víc a víc stávala obdivovaná osobnost. Taková, že aby mu pošta doručila dopis, stačilo na obálku napsat: Terry Fox, Canada.

Dnes je to na den přesně 40 let, co se tehdy 21letý mladík v bílém tričku a tmavých šortkách rozběhl či – a snad to nebude znít neuctivě – rozkulhal k bláznivému dobrodružství, které pojmenoval Maraton naděje.

Maraton proto, že vyrazil z kanadského východního pobřeží a každodenním zhruba 42kilometrů dlouhým během se bez jediného dne odpočinku chtěl za sedm měsíců dostat až k pobřeží západnímu. A naděje proto, že věřil, že i běh jediného člověka může společnost vyburcovat k tomu, aby finančně ještě výrazněji podpořila výzkum v boji s rakovinou. „Neříkám, že to, co dělám, přinese zásadní zlom v léčbě rakoviny. Ale věřím na zázraky. Musím na ně věřit.“

Běžel v dešti, větru, zasáhla ho i sněhová bouře. Běžel jako Forrest Gump či spíše filmový Forrest Gump běžel jako Terry Fox. Zprvu bez velkého zájmu, doprovázený jen kamarádem Dougem v dodávce. Propadal skepsi, tak trochu se z toho stával Maraton beznaděje. Až nastal zlom a najednou měl za sebou davy.

Znovu prokázal svou vytrvalost, zanícení. „Mohl jsem sedět na zadku a zapomenout na to, co jsem viděl v nemocnici. Ale ne! Přál bych si totiž, aby si lidé uvědomili, že sny se dají splnit, jen se o to musíte sami pokusit.“

Bylo mu čtrnáct, hrál basketbal, ale rozhodně to nebyl bůhvíjaký talent. A tak celý školní rok proseděl na lavičce a trenér ho na hřiště poslal na jedinou minutu.

Ovšem trénoval celé prázdniny, ty příští znovu a v šestnácti už byl členem základní sestavy a o dva roky později byl vyhlášen i nejlepším sportovcem školy.

Terry Fox s rodiči.

Jenže tou dobou rovněž šel z atletického tréninku, když najednou ucítil v kolenu ukrutnou bolest, která ho srazila k zemi. Zvlášť ho to nevylekalo, bral to jen jako následek nedávné menší autonehody. Však i lékaři koleno několikrát zkoumali a nenašli nic divného.

Jenže tentokrát rentgen přinesl šok. Odhalil zhoubný nádor kostní tkáně, načež Fox uslyšel od doktorů i tvrdý verdikt: okamžitá amputace pravé nohy, následně chemoterapie, aby rakovina neprostoupila i do dalších orgánů.

Prognóza? Padesátiprocentní šance na vyléčení, ale před dvěma lety to bylo pouhých 15 procent, mladý muži.

Stalo se před lety

Historický seriál sportovní redakce iDNES.cz

Už tři týdny po amputaci se Fox začal s protézou učit chodit. Brzy hrál s otcem golf, stal se mistrem země v basketbale na vozíčku. Ale zároveň během 16 měsíců dlouhé a bolestivé chemoterapie trpěl.

Fyzicky i psychicky.

Viděl, jak jiní umírají, jak se „osazenstvo“ pacientů v nemocnici rychle mění. Viděl zničené rodiče, jejichž děti boj prohrály. Ale rovněž viděl, že věda dělá pokroky.

Chtěl pomoct, chtěl něco víc.

A pak to přišlo. V novinách ho zaujal článek o Dicku Traumanovi, který v roce 1976 jako první člověk s amputovanou nohou uběhl newyorský maraton. Fox 14 měsíců trénoval, naučil se s protézou běhat i zvládat bolest, kterou způsobovalo její narážení do pahýlu. Na maratonu v Prince George pak sice skončil poslední, deset minut za předposledním, jenže ovace příznivců rozhodly o tom, že hned druhý den doma suše oznámil, že přeběhne napříč Kanadu a bude u toho vybírat peníze na výzkum proti rakovině.

Plán? Vybrat alespoň milion.

A tak to před čtyřiceti lety začalo. Jenže zprvu bez valné odezvy, lidé moc nechtěli přispívat, Foxův příběh přehlíželi. K tomu přidejte fyzickou dřinu, hádky s kamarádem Dougem, který ho doprovázel. Fox pochyboval a vypadalo to na zpackanou akci.

Až 22. června v Montrealu nastal obrat. V ulicích ho už vítaly stovky lidí, k tomu Isadore Sharp, šéf hotelů Four Seasons, kterému zemřel na rakovinu syn, slíbil, že za každou uběhnutou míli dá na výzkum rakoviny dva dolary a především vyzval 999 kanadských společností, aby se přidaly. Najednou se plán na milion dolarů navýšil na 23 milionů dolarů, což představovalo symbolický dolar od každého Kanaďana.

V Ottawě zase zahajoval zápas v americkém fotbale, k tomu každý den po maratonské šichtě ještě chodil do škol i nemocnic na besedy. Zájem o něj rostl. V Torontu ho už na hlavním náměstí čekaly tisícovky lidí, setkal se i se svým idolem, hokejistou Darrylem Sittlerem.

Bobby Orr, další z hokejových legend, mu vypsal šek na 25 tisíc dolarů.

Po cestách v Ontariu ho zastavovali obyčejní lidé a přispívali vysokými částkami.

Ale taky ho každodenní porce zmáhala. Trápil ho rozostřený zrak, odřeniny, bolesti i únava.

Socha Terryho Foxe.

A 1. září v Thunder Bay, ve dvou třetinách cesty, se k tomu přidal i kašel a potíže s dýcháním. Druhý den po vyšetření v nemocnici, když ho na nosítkách nakládali do sanitky, jen se slzami v očích říkal: „Rakovina se vrátila. Rozšířila se mi do plic. Musím domů a dokončit to později. Včera jsem uběhl maraton, ale dnes nejsem schopen ani chodit.“

Nepovedlo se to. I když se za něj modlil papež Jan Pavel II., dostával tisíce povzbuzujících vzkazů, devět měsíců po ukončení běhu zemřel. Už byl takovou celebritou, že rodina musela najmout ochranku, aby poslední dny v nemocnici s ním strávila v poklidu. Po jeho úmrtí byly vlajky v Kanadě stažené na půl žerdi, premiér měl v parlamentu dojímavý projev. Jeho pohřeb přenášela televize přímým přenosem.

Charitativní běhy připomínající heroický výkon Terryho Foxe se konají každoročně po celém světě.

Už předtím se Fox stal nejmladším držitelem Řádu Rytíře Kanady, byl rovněž zvolen nejlepším sportovcem Kanady (1980). A když kanadská televize CBC v roce 2004 vyhlásila anketu o největší osobnost země, skončil Fox druhý. Vyhrál politik Tommy Douglas, břitký hokejový komentátor Don Cherry byl sedmý a Wayne Gretzky, nejlepší hokejista všech dob, „až“ desátý.

Jméno teď po Foxovi nese i řada kanadských ulic, silnic a škol. Na místech, kde svůj Maraton naděje začal i skončil, má sochy. Stejně tak v Ottawě před sídlem parlamentu.

Za 143 dnů, co jeho běh přesně před 40 lety započal, uběhl 5 373 kilometrů a vybral 1,7 milionu kanadských dolarů. Následný charitativní pořad, který sledoval z nemocnice, přidal 10 milionů a v době jeho smrti byl na vysněné částce 23 milionů. Teď se odhaduje, že díky jeho odkazu šlo na výzkum rakoviny 750 milionů dolarů.

A jak stojí na jeho soše v St. John‘s, tam, kde to před 40 lety začalo prvními metry: „Sny se dají splnit, jen se o to musíte sami pokusit.“

Autor:

STALO SE 2. SRPNA: Slyšte, už je v ringu! Jak vypadal první živý sportovní přenos?

Adolf Dobrovolný

Ani fotbal, ani hokej. První sportovní událostí, kterou rozhlas živě přenášel posluchačům, byl...

STALO SE 31. ČERVENCE: Úžasná jízda. Fenomén Phelps získává rekordní olympijský kov

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVEC VŠECH DOB. Michael Phelps chvíli poté, co dovedl jako...

V ten den prožil rozporuplné pocity. Nejprve musel skousnout krutou porážku ve finále 200 metrů...

STALO SE 30. ČERVENCE: Boj v závějích i se sibiřskými komáry. S auty kolem světa

Automobil Thomas Flyer, který se v roce 1908 zúčastnil závodu z New Yorku do...

V Americe překonávali mohutné sněhové závěje, na Sibiři se zase trápili v hlubokém bahně. Místy,...

STALO SE 29. ČERVENCE: Skromné hry. Jídlo na příděl a zlato in memoriam

Momentka ze slavnostního zahájení olympiády v roce 1948 v Londýně

Byly to hry mnohých premiér. Poprvé startovní bloky pro sprintery. Poprvé zastřešený plavecký...

STALO SE 6. ČERVENCE: Nejmladší vítězka Wimbledonu. Bylo jí patnáct

Lottie Dodová, nejmladší vítězka Wimbledonu.

Hrála výborně golf, v lukostřelbě získala olympijskou medaili a šel jí taky pozemní hokej nebo...

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Berbra hájí tři advokáti. Snaží se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Odmítl jsi reprezentaci? Tak nejezdi! Hokejový talent si dva roky nezahraje

26. dubna 2024  12:56

Bezpochyby patří mezi velké naděje švýcarského hokeje. Svým přístupem si ale Lian Bichsel pozici...

Sagan je jen jeden. Slovenská jednička nevidí přirovnání k legendě ráda

26. dubna 2024  12:35

Už jen pár desítek metrů před cílovou páskou se snažil prosmýknout kolem o kousek před ním...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  26.4 12:24

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...