ZA ZLATEM. Australská sprinterka Sally Pearsonová pádí do cíle, kde ji čeká

ZA ZLATEM. Australská sprinterka Sally Pearsonová pádí do cíle, kde ji čeká nejcennější olympijská medaile. | foto: Reuters

Překážkářka Pearsonová se vrací, po zdravotních potížích jí to zas běhá

  • 2
Australská překážkářka Sally Pearsonová je po sérii zdravotních problémů opět ve formě. V neděli vyhrála národní šampionát v čase 12,53 sekundy, což je její nejlepší výkon od zisku stříbrné medaile na mistrovství světa 2013 v Moskvě.

Olympijská vítězka v běhu na 100 metrů překážek z her v Londýně si v červnu 2015 komplikovaně zlomila zápěstí a problémy s achilovkou a zadním stehenním svalem ji loni připravily o olympijské hry v Riu de Janeiro.

Při národním šampionátu v Sydney Pearsonová splnila limit pro účast na letošním mistrovství světa v Londýně již časem 12,74 z rozběhu. Ve finále pak prolétla nad vysokými plůtky za 12,53 sekundy, přičemž ale měla nedovolenou podporu větru o rychlosti 2,3 metru za sekundu.

Bezprostředně po závodě ji přemohly emoce. Chvíli nemohla odpovídat na otázky reportérů na ploše stadionu, protože plakala dojetím. Pak poděkovala manželovi, svému týmu a přátelům. „Nejdůležitější pro mě je, že teď můžu být konkurenceschopná,“ řekla třicetiletá Australanka později novinářům.

Začala věřit, že její tělo vydrží. „Mohu dělat práci, kterou potřebuji. Tohle přesvědčení jsem neměla, myslela jsem si, že se moje tělo rozpadne. Myslím, že přes to už jsem se přenesla,“ svěřila se Pearsonová.

Loňský pokus o návrat po zlomenině zápěstí, kdy se obávala amputace, Pearsonové nevyšel. Mistryně světa z roku 2011 startovala na třech evropských mítincích, ale dosahovala slabých časů a raději odjela trénovat domů do Gold Coast. Tam se zranila a nemohla obhajovat olympijské zlato.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž