Riedel se přiblížil legendárnímu Bubkovi

Edmonton - Ani zablokované krční obratle nezabránily německému diskaři Larsi Riedelovi, aby vybojoval popáté titul mistra světa a postoupil o místo výš v žebříčku atletických legend. Více zlatých medailí v jedné disciplíně na světovém šampionátu dokázal získat pouze ukrajinský tyčkař Sergej Bubka, jehož rekord by mohl Riedel vyrovnat za dva roky v Paříži. "Tohle byl můj nejtěžší titul, hlavně proto, že Alekna na tom byl skvěle," přiznal čtyřiatřicetiletý Riedel. Německý atlet hodil pátým pokusem disk do vzdálenosti 69,72 metru a porazil o 32 centimetrů hlavního favorita, držitele letošního světového maxima a olympijského vítěze Virgiliuse Aleknu z Litvy.

"Když jsem získal první zlato před deseti lety v Tokiu, myslel jsem, že je tím největším. Ale tahle medaile pro mě znamená víc," svěřil se olympijský vítěz z Atlanty, který si v noci po vyhrané kvalifikaci přeležel krk v příliš měkké posteli.

Po soutěži Riedel přiznal, že chce pokračovat v kariéře. Podle Alekny, jeho největšího současného soupeře, může německý atlet získat i šestý titul. "Tuhle tradici bude těžké narušit," mínil Litevec, který zatím jako jediný diskař v této sezoně přehodil 70 metrů.

Bronz získal ve středu další Němec Michael Möllenbeck, který se během soutěže tvářil, jakoby svého slavného krajana neznal a Riedel se choval stejně. "Je to škoda. Dva dospělí lidé by se měli umět přes společné neshody přenést," komentoval celou situaci Möllenbeckův trenér Miroslav Jasinski.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž