Radcliffeová zvládla rekordní půlmaraton

Newcastle - Výtečný návrat po zdravotních problémech se vydařil fenomenální britské běžkyni Paule Radcliffeové. Majitelka nejlepšího času na maratonské trati a silniční desítce zaběhla i nejrychlejší čas v půlmaratonu - na trase z Newcastlu do South Shieldsu zvládla 21,1 kilometru za 65 minut a 40 sekund.

Dosaženým časem přesně o minutu pokořila dosavadní 16 let staré maximum Norky Ingrid Kristiansenové, hned po doběhu však upozornila na klesavý profil trati, kvůli kterému nemusí být čas ratifikován jako nejrychlejší v historii.

Ze stejného důvodu nebyl před rokem a půl uznán výkon 1:05:44 Keňance Susan
Chepkemeiové v Lisabonu, který je jen o čtyři sekundy horší než nové maximum britské vytrvalkyně.

"Nemůže mi to vynahradit mistrovství světa, ale i tak je to pozitivní zakončení sezony," oddychovala devětadvacetiletá Radcliffeová.

"Nemyslela jsem na čas, nepřemýšlela o tom, jestli jsem blízko, prostě jsem běžela, co jsem mohla. Podmínky tu na to byly," dodala běžkyně, jež chce na aténské olympiádě v příštím roce startovat v maratonu.

Ještě v letošním roce má běžet na půlmaratonském mistrovství světa ve Vilamouře v Portugalsku.  V Newcastlu porazila mistryni světa z dráhové desítky Berhane Adereovou z Etiopie, třetí skončila předloňská vítězka závodu Chepkemeiová.

Federace IAAF od příštího roku bude uznávat časy na silnici jako světové rekordy, ovšem pouze na tratích vyhovujících přesně vymezeným pravidlům. V současnosti vede žebříček Jihoafričanka Elana Meyerová z roku 1999 časem 1:06:44, ale IAAF vede v tabulkách jako nejlepší i čas Kristiansenové, třebaže jej nikdy neratifikovala.

Výsledky
Muži:
1. Ramaala (JAR) 1:00:01 hod., 2. J. Koech (Keňa) 1:00:05.
Ženy: 1. Radcliffeová (Brit.) 1:05:40, 2. Adereová (Et.) 1:07:32, 3. Chepkemeiová (Keňa) 1:07:51.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž