Ósaka z letiště Kansai

Ósaka z letiště Kansai | foto: iDNES.cz

Ósaka vítala atlety leteckým harakiri

  • 12
Ósaka - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Ještě dříve, než se rozeběhly soutěže na mistrovství světa atletů, zažila drtivá většina jeho účastníků adrenalinové přivítání. Stalo se jím letecké přistání na jednom z největších a také nejoblíbenějších letišť na světě - ósackém Kansai International Airportu.

Po zdolání tu menší, tu větší vzdálenosti se všichni přistávající účastníci šampionátu těšili do dějiště mistrovství.

Třetí největší japonské město, po Tokyu a Jokohamě, se všem za cestu na ostrov Honšú odměnilo nevšedním zážitkem.

Po pokynu kapitána "Připoutejte se, prosím, jdeme na přistání" se slabším náturám při pohledu z okénka určitě napěnila krev a tlak stoupal ještě rychleji, než klesala rychlost toho kterého airbusu.

Nutně totiž museli nabýt dojmu, že se právě loučí se životem. Vidět nemohli nic jiného, než rychle se přibližující vody Pacifického oceánu...

Letiště Kansai je totiž situováno tak, že letadlo dosedá na mořskou hladinu. Uprostřed vodní plochy se však najednou objeví dlouhé přistávací a startovací dráhy, jejichž vznik je originálně japonský.

Tím, že na souši už Japonci neměli volné plochy, kam umístit ranveje pro mohutná letadla, rozhodli se je vybudovat v moři. Základ ranvejí tvoří bloky vytvořené recyklací kovového odpadu (auta, šrot, železo atd.).

Podmořským svářením jsou spojeny k sobě a nahoře potaženy betonovým kobercem. Japonci zde předvedli dokonalé umění využít i zdánlivě zbytečný odpad.

Letiště Kansai bylo uvedeno do provozu v roce 1994 a záhy si získalo pro svoji netradiční polohu i výborné zázemí oblibu leteckých světoběžníků. V tradiční anketě se umístilo Kansai letos na devátém místě světového žebříčku.

Po nezbytných příletových ceremoniích zbývalo atletům, rozhodčím, novinářům či turistům už jen jediné. Cesta přes několikakilometrový most a navazující estakádou do města. Ke stadionu Nagai v centru Ósaky to trvalo mimo dopravní špičku přes sedmdesát minut.

Stadion Nagai

Dějiště atletického šampionátu poznali už před pěti lety fotbaloví fajnšmekři. V roce 2002 se na místním pažitu hrálo fotbalové MS.

Pro příznivce "míče kopaného" připomeňme, že se na Nagai Stadium hrály dva zápasy základních skupin - Nigérie-Anglie 0:0 a Japonsko-Tunisko 2:0 - a jedno čtvrtfinále: Turecko-Senegal 1:0 po prodl.

Stadion má kapacitu 50 000 diváků a při běžném provozu zde hraje své zápasy klub Cerezo Ósaka. Postaven byl v roce 1964 a zrenovovaný se otevíral v květnu 1996. Jeho modernizace tehdy stála 360 milionů eur.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon