Odložilův memoriál ozdobí dva olympijští vítězové

Praha - Dva olympijští vítězové, kladivo létající k hranici 80 metrů na hlavní ploše stadionu na pražské Julisce a výborně obsazené výškařské soutěže - to jsou lákadla atletického mítinku EAA Premium, Memoriálu Josefa Odložila. Jeho třináctý ročník se uskuteční 5. června.

Po loňské pauze zavítá do české metropole opět šampion z Atén 2004 Kodži Murofuši.

Japonského kladiváře čeká příští úterý start na Zlaté tretře, poté se z Ostravy přesune do Prahy.

Zatímco trénovat bude na vedlejší ploše, měření sil s druhým mužem loňských světový tabulek Vadimem Devjatovským nebo Finem Olli-Pekkou Karjalainenem jej čeká na hlavním stadionu.

Právě kladivářská soutěž mužů vyniká v seznamu šestnácti disciplín  společně s výškařskými souboji.

Organizátoři avizují souboj olympijské šampionky a halové mistryně světa Jeleny Slesarenkové s trojicí nejlepších Češek: Ivou Strakovou, Barborou Lalákovou a Romanou Dubnovou.

Konkurenty dvojice nejlepších domácích závodníků Svatoslava Tona a Tomáše Janků budou Poláci Aleksandr Walerianczyk a Michal Bienik plus Ukrajinec Andrej Sokolovskij a Rus Vjačeslav Voronin. "Ve výšce jsme vsadili na kvalitu. Skákat bude vždy maximálně sedm osm závodníků," říká šéf mítinku Miroslav Ševčík.

Největším úlovkem v koulařském sektoru je lídr letošních tabulek Christin Cantwell.

V hlavním závodě, Memoriálu Josefa Odložila v běhu na 1500 metrů se představí bronzový medailista z letošního halového mistrovství světa v Moskvě Elkana Angwenyi a juniorský světový rekordman na míli Geoffrey Rono. 

Mítink zpestří křest olympijské publikace, kterou vydává Dukla, a autogramiáda rychlobruslařky Martiny Sáblíkové a skokana na lyžích Jakuba Jandy (od 16.00 hod).

Předprogram Memoriálu Josefa Odložila začne v 15.30 hod, disciplíny hlavního programu naplánovali organizátoři od 18.00 hod.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž