Jan Marcell ovládl koulařský mítink v Ústí

Jan Marcell ovládl koulařský mítink v Ústí | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Marcellův restart. K atletice si sehnal práci a sní o evropské medaili

  • 1
V hlavě se mu už honily myšlenky o druhé účasti pod olympijskými kruhy. Na londýnské hry v roce 2012 se ale diskař Jan Marcell nepodíval. Několik týdnů před olympiádou se na závodech ošklivě zranil. Diagnóza? Přetržený zkřížený vaz v koleni. Dvě náročné operace, měsíce bez milovaného sportu.

Střih. Červenec 2014. Atlet Marcell má životní formu a sní o medaili ze srpnového evropského šampionátu z Curychu. Nebude se o ni rvát v diskařské kleci, ale v sektoru koulařů. Co se za dva roky se statným chlapíkem stalo? Kromě disciplíny po těžkém zranění změnil i životní filozofii. „Předtím jsem si život bez atletiky nedovedl moc představit. Ale změnil jsem uvažování. Našel jsem si k atletice práci v oboru,“ líčí absolvent strojního inženýrství.

K tomu se dával do kupy i zdravotně. Na podzim 2012 podstoupil plastiku vazu v koleni. „Jestli nechceš sportovat, nemusíš na ni chodit,“ odrazovali ho doktoři. Jenže obr z Brna byl neústupný, chtěl znovu pod kudlu. „Když už bych neházel vrcholově, aspoň jsem chtěl sportovat rekreačně.

Přece jenom mám dva metry a sto dvacet kilo a třeba jen tak bych na lyže nemohl,“ říká diskař, jenž byl před úrazem českou jedničkou. Po několikaměsíční rekonvalescenci se pomalu vracel k tréninku. „Loni v lednu jsem mohl klusat. Něco, co by se dalo nazvat házením, jsem začal dělat v létě,“ popisuje Marcell.

Koulař Jan Marcell na Grand Prix Ústí nad Labem.
Jan Marcell si na mítinku v Ústí vytvořil koulařské osobní maximum 20 metrů a...

Jan Marcell si na mítinku v Ústí vytvořil koulařské osobní maximum 20 metrů a 93 centimetrů.

Mezitím začal profesionální vrhač chodit do civilního zaměstnání. „Pracovní doba profesionálního atleta je taková, jakou si zvolí on sám,“ usmívá se 29letý silák. „Když jsem se věnoval jen atletice a něco mi nešlo, myslel jsem na to od rána do večera. Teď musím říct, že mi práce pomohla odvést myšlenky pryč,“ dodává technolog, který v práci stráví šest hodin denně.

A kombinace zaměstnání a sportu mu jde k duhu. V zimě v hale přehodil sedmikilovým náčiním magickou dvacetimetrovou hranici. Na květnové Zlaté tretře vrhl koulí na značku 20,74 metru. Minulý týden na Grand Prix v Ústí nad Labem si dokonce vytvořil koulař osobní rekord - 20,93 metru!

„Takový výkon jsem nečekal,“ říká muž, který ladí formu na srpnový vrchol sezony - mistrovství Evropy. I kvůli tomu poslední týdny pendluje mezi Nymburkem, kam míří na soustředění, a Brnem, kde pracuje.

V disku měl blok, vše vsadil na kouli

Zatímco dříve házel diskem a nemohl se prosadit mezi širší světovou špičku, nyní se Marcell kamarádí s těžkou koulí. A jde mu to náramně. Vždyť jeho výkon ze severu Čech jej řadí společně s krajanem Tomášem Staňkem na šesté místo letošních evropských tabulek. Kousek za nimi je i loňský objev Ladislav Prášil.

Proč dal po těžkém úrazu Marcell přednost kouli před diskem, se kterým se podíval i na olympiádu v Pekingu? „Hlavně první rok jsem měl u disku velký blok. Po zranění jsem nechtěl chodit do rotačních pohybů a začal jsem tak házet koulí sunem,“ vysvětluje. „Potom jsem ale zkusil otočku a dál už to znáte,“ poukazuje atlet na svoji životní formu, která ho řadí k adeptům na cenný kov ze šampionátu v Curychu.

Koulařským dnem D pro českého atleta je 12. srpen. „Rád bych zabojoval o nejlepší osmičku,“ uvažuje skromně Marcell, který favorizuje v boji o evropské pódium Němce Storla. „Ten hází k 22 metrům, ale jinak půjde o to, kdo bude mít den.“ Usměje se štěstí právě na technologa z Brna?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž